28.3 C
Athens
ΑρχικήHθοποιοίΓληνός Γιώργος

Σχετικές αναρτήσεις

Γληνός Γιώργος

Ο Γεώργιος Γληνός ήταν Έλληνας ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου.

Γεννήθηκε στη Σμύρνη το 1895.

Ασχολήθηκε με το θέατρο από νεαρή ηλικία.

Ερχόμενος στην Ελλάδα μετά το τέλος της μικρασιατικής εκστρατείας συνεργάστηκε με πολλούς θιάσους όπως με τη Μαρίκα Κοτοπούλη, την Ελεύθερη Σκηνή, την Κυβέλη, το Εθνικό Θέατρο, τους Ενωμένους καλλιτέχνες και άλλους.
Διακρίθηκε κυρίως σε ερμηνείες έργων τόσο του ελαφρού, όσο και του νεότερου δραματολογίου.

Από τους σπουδαιότερους ρόλους που υποδύθηκε ξεχώρισαν οι, του Πολωνίου στον “Άμλετ”, του Ιάγου στον “Οθέλλο”, του Σαίξπηρ, του Φιλίππου Β΄ στον “Δον Κάρλο”, του Σίλλερ, τον Μεφιστοφελή στον “Φάουστ” του Γκαίτε κ.ά.

Εμφανίσθηκε επίσης και στον κινηματογράφο υποδυόμενος τον Τάσο στην ταινία “Γκόλφω” όπου και έγινε περισσότερο γνωστός.
Ο Γεώργιος Γληνός εξέδωσε το 1953 σπουδαίο βιβλίο με τον τίτλο “Ώρες σκηνής”, που αποτελεί ένα απάνθισμα δοκιμίων, σκέψεων κ.λπ. που αναφέρονται στο ελληνικό έατρο της εποχής του.

Πέθανε στις 5 Ιανουαρίου 1966.

Φιλμογραφία
Για την αγάπη της (1930)
Γκόλφω (1955) [Θανασούλας]
Η Αγνή του λιμανιού (1952)
Της τύχης τα γραμμένα (1957)

Προηγούμενο άρθροΓκότσης Ελπιδοφόρος
Επόμενο άρθροΣτέλιος Γούτης 1944-

Σχετικές αναρτήσεις

Κουρουκλή Ζωίτσα

Η Ζωίτσα Κουρούκλη γεννήθηκε το 1937 και ξεκίνησε σαν παιδί θαύμα παίζοντας και τραγουδώντας στο θέατρο, μέχρι που την ανακάλυψε ο Μίμης Πλέσσας στα...

Μαλαβέτας Δημήτρης

Ο Δημήτρης Μαλαβέτας γεννήθηκε στην Αθήνα στις 13 Ιανουαρίου του 1939 και απεβίωσε στις 2 Απριλίου του 1988, ήταν Έλληνας ηθοποιός και σκηνοθέτης.Πατέρας του ήταν ο δημοσιογράφος Θωμάς Μαλαβέτας, ο...

Ρώτα Μαρούλα

Η Μαρούλα Ρώτα υπήρξε δραστήριο μέλος του σύγχρονου ελληνικού θεάτρου,ενώ σημαντικό ήταν και το έργο της ως συγγραφέας θεατρικών έργων για παιδιά.Έχει τιμηθεί με...

Τελευταίες αναρτήσεις