26.5 C
Athens
ΑρχικήHθοποιοίΓληνός Γιώργος

Σχετικές αναρτήσεις

Γληνός Γιώργος

Ο Γεώργιος Γληνός ήταν Έλληνας ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου.

Γεννήθηκε στη Σμύρνη το 1895.

Ασχολήθηκε με το θέατρο από νεαρή ηλικία.

Ερχόμενος στην Ελλάδα μετά το τέλος της μικρασιατικής εκστρατείας συνεργάστηκε με πολλούς θιάσους όπως με τη Μαρίκα Κοτοπούλη, την Ελεύθερη Σκηνή, την Κυβέλη, το Εθνικό Θέατρο, τους Ενωμένους καλλιτέχνες και άλλους.
Διακρίθηκε κυρίως σε ερμηνείες έργων τόσο του ελαφρού, όσο και του νεότερου δραματολογίου.

Από τους σπουδαιότερους ρόλους που υποδύθηκε ξεχώρισαν οι, του Πολωνίου στον “Άμλετ“, του Ιάγου στον “Οθέλλο”, του Σαίξπηρ, του Φιλίππου Β΄ στον “Δον Κάρλο”, του Σίλλερ, τον Μεφιστοφελή στον “Φάουστ” του Γκαίτε κ.ά.

Εμφανίσθηκε επίσης και στον κινηματογράφο υποδυόμενος τον Τάσο στην ταινία “Γκόλφω” όπου και έγινε περισσότερο γνωστός.
Ο Γεώργιος Γληνός εξέδωσε το 1953 σπουδαίο βιβλίο με τον τίτλο “Ώρες σκηνής”, που αποτελεί ένα απάνθισμα δοκιμίων, σκέψεων κ.λπ. που αναφέρονται στο ελληνικό έατρο της εποχής του.

Πέθανε στις 5 Ιανουαρίου 1966.

Φιλμογραφία
Για την αγάπη της (1930)
Γκόλφω (1955) [Θανασούλας]
Η Αγνή του λιμανιού (1952)
Της τύχης τα γραμμένα (1957)

Προηγούμενο άρθροΕλπιδοφόρος Γκότσης 1939-
Επόμενο άρθροΣτέλιος Γούτης 1944-

Σχετικές αναρτήσεις

Παναγιώτης Καραβουσιάνος 1908-1973

Ο Παναγιώτης Καραβουσιάνος γεννήθηκε το 1908. Απόφοιτος του Εθνικού Θεάτρου. Μέλος του Σ.Ε.Η. από το 1936. Στην αρχή της σταδιοδρομίας του έπαιξε «πρόζα», συνεργαζόμενος...

Τυφλός άγγελος 1960-1961

Η ταινία, “Τυφλός άγγελος” προβλήθηκε τη σαιζόν 1960-1961. Περίληψη της ταινίας, "Τυφλός άγγελος" Δύο νέοι (Χριστίνα Σύλβα και Τάκης Βαρλάμος), που ζουν σε μια επαρχιακή πόλη,...

Βασίλης Ανδρεόπουλος 1923-2011

Ο Βασίλης Ανδρεόπουλος  γεννήθηκε στο Πλάτανο Αιγιαλείας στις 15 Φεβρουαρίου του 1923 και ήταν Έλληνας ηθοποιός, θεατρικός συγγραφέας, στιχουργός και αντιστασιακός. Κατά τη διάρκεια...

Τελευταίες αναρτήσεις