Επτά αποκαλύψεις για την ταινία Ο Ηλίας του 16ου

o ilias tou 16ou 1
o ilias tou 16ou 1
Advertisement

Ο Ηλίας του 16ου είναι θεατρική κωμωδία των Αλέκου Σακελλάριου και Χρήστου Γιαννακόπουλου. Το 1959 μεταφέρθηκε από τη Φίνος Φιλμ στη μεγάλη οθόνη, με πρωταγωνιστές τους, Κώστα Χατζηχρήστο, Θανάση Βέγγο και Διονύση Παπαγιαννόπουλο.

Advertisement

Ο δημοσιογράφος και αρθρογράφος του ellinikoskinimatografos.gr Χρήστος Κωνσταντίνου, έψαξε και βρήκε άγνωστες πτυχές της ταινίας, “Ο Ηλίας του 16ου” και μας τις αποκαλύπτει…

Ο Ηλίας του 16ου
Σκηνή από την ταινία, Ο Ηλίας του 16ου.

1ον. Η ταινία αυτή κατέχει ένα ρεκόρ καθώς γυρίστηκε μέσα σε 17 ημέρες.

2ον. Αρχικά τους ρόλους των Χατζηχρήστου και Βέγγου ήταν να υποδυθούν ο Βασίλης Λογοθετίδης και  ο Βαγγέλης Πρωτοπαππάς αντίστοιχα. Όμως η υγεία του Λογοθετίδη που ήταν επιβαρεμενη δεν του το επέτρεψε.

3ον. Η αρχική διάρκεια της ταινίας ήταν 97 λεπτά. Όμως κατά τη διάρκεια του μοντάζ μειώθηκε στα 88.

4ον. Η τελευταία εν ζωή ηθοποιος από την ταινία ήταν η Κυβέλη Θεοχάρη που απεβίωσε το 2017 σε ηλικία 93 ετών.

5ον. Τις αστυνομικές στολές είχε παραχωρήσει στην παραγωγή ένας εκ των ηθοποιών που συμμετείχαν στην ταινία. Αυτός ήταν ο Κώστας Παπαχρήστος οποίος είχε στην κατοχή του μια τεράστια συλλογή με στρατιωτικές και αστυνομικές στολές. Μάλιστα ένα μικρό ρολάκι έχει και η σύζυγός του Δήμητρα Σερεμέτη.

Διαβάστε επίσης : Επτά αποκαλύψεις για την ταινία Η νεράιδα και το παλικάρι

6ον. Για τον ρόλο της υπηρέτριας ο Αλέκος Σακελλάριος ήθελε την Νίκη Λινάρδου όμως  τελικά αυτός δόθηκε στην Αλίκη Γεωργούλη που αυτή ήταν η δευτερη και τελευταία συμμετοχή της σε ταινία της Φίνος Φιλμ.

7ον. Μπορεί ο Αλέκος Σακελλάριος να έγραψε και να σκηνοθέτησε την ταινία όμως στην θέση  του οπερατέρ βρισκόταν ο μετέπειτα γνωστός και βραβευμένος σκηνοθέτης, Ντίνος Κατσουρίδης.

Επτά αποκαλύψεις για την ταινία Ο Ηλίας του 16ου

Προηγούμενο άρθροΝίκος Ξυλούρης 1936-1980
Επόμενο άρθροΌταν η Μάρω Κοντού ήταν θυμωμένη με τους ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού
Χρήστος Κωνσταντίνου
Για μένα ο κινηματογράφος είναι ένα ταξίδι σε κάποιον μαγικό κόσμο μιας άλλης εποχής. Νιώθω ευγνώμων γιατί έχω την τύχη να γνωρίσω και να με τιμούν με την φιλία τους αρκετοί καλλιτέχνες της χρυσής εκείνης περιόδου όπου τα αστέρια ήταν αληθινά κι όχι κάλπικα.