16.1 C
Athens
Κυριακή, 3 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήHθοποιοίΓιάννης Αργύρης 1918-1993

Σχετικές αναρτήσεις

Γιάννης Αργύρης 1918-1993

- Advertisement -

Ο Γιάννης Αργύρης ανήκει σε εκείνη την κατηγορία των ηθοποιών που τους θυμόμαστε σαν «δεύτερους» σε ρόλους, αλλά «πρώτους» σε ποιότητα και προσφορά.

Γεννήθηκε στο Σχηματάρι, Ευβοίας το 1918 και από μικρός έδειχνε την κλίση του στην υποκριτική τέχνη. Απόφοιτος του Εθνικού Θεάτρου, δούλεψε σκληρά στο θέατρο, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση, διαγράφοντας μία πολύ πλούσια καριέρα.

Η μεγάλη του αγάπη ωστόσο ήταν το θέατρο, το οποίο υπηρέτησε όλα του τα χρόνια. Η πρώτη του θεατρική εμφάνιση έγινε το 1937, όταν ήταν μόλις 19 ετών, και η τελευταία το 1990, τρία χρόνια δηλαδή πριν το θάνατο του, με τον θίασο του Δημήτρη Μυράτ. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Γιάννης Αργύρης μόνο στο Εθνικό θέατρο συμμετείχε σε 52 θεατρικές παραστάσεις, σε χρονικό διάστημα 14 ετών.

argiris

Στον κινηματογράφο ο Γιάννης Αργύρης πρωτοεμφανίστηκε το 1951 στην ταινία της Φίνος Φιλμ, «Νεκρή Πολιτεία» και μέχρι το 1989, που ήταν και η τελευταία κινηματογραφική του συμμετοχή («Η μάνα της Φόνισσας»), έπαιξε σε 50 περίπου ταινίες, εκ των οποίων οι 9 ήταν της Φίνος Φιλμ.

Ξεχωρίζει η ερμηνεία του ως αεροδίκης στην ταινία «Ορατότης Μηδέν». Ο Γιάννης Αργύρης ερμήνευσε με μεγάλη επιτυχία «κακούς χαρακτήρες» σε κοινωνικά δράματα.

Ήταν πατέρας του αρχιμουσικού Σπύρου Αργύρη. Ο Γιάννης Αργύρης έφυγε από τη ζωή στις 23 Ιουλίου 1993, σε ηλικία 75 ετών.

Γιάννης Αργύρης: Φιλμογραφία

ΈτοςΤίτλος ταινίας
1951Η λύκαινα 
1951Νεκρή πολιτεία 
1953Μεγάλοι δρόμοι 
1953Μπροστά στο Θεό 
1955Dva zrna grozdja 
1955Τζο ο τρομερός 
1955Το οργανάκι του Αττίκ 
1956Γραφείο συνοικεσίων  
1956Ο Δράκος 
1957Το παιδί του δρόμου  
1958Έρωτας στους Αμμόλοφους 
1959Για την αγάπη της βοσκοπούλας 
1959Σαν θέλει η νύφη κι ο γαμπρός 
ΈτοςΤίτλος ταινίας
1960Είμαι αθώος 
1961Αντιγόνη  
1961Καραγκούνα 
1961Ματωμένα στέφανα 
1961Το σπίτι της ηδονής 
1962Δέσπω 
1962Κατηγορούμενος ο έρως 
1963Για την αγάπη του παιδιού μου 
1963Λίγο πριν ξημερώσει 
1963Ο Ιππόλυτος και το βιολί του 
1963Το τυχερό πανταλόνι 
1964Αυτοί που ξέχασαν το Θεό 
1964Δρόμος χωρίς σύνορα 
1964Η Μοδιστρούλα 
1964Η δική σου μοίρα με σέρνει 
1964Μας ενώνει ο πόνος 
1964Σε ποιον να πω τον πόνο μου 
1965Η Μοίρα Ενός Αθώου 
1965Με Πότισες Φαρμάκι 
1965Φτωχολογιά 
1966Αμαρτωλές της Νύχτας 
1966Λουίζα  
1966Το σπίτι των ανέμων 
1966Το συρτάκι της αμαρτίας 
1967Κοντσέρτο για Πολυβόλα 
1967Ματωμένη γη 
1967Οι βοσκοί 
1967Το χρήμα ήταν βρώμικο 
1967Τρελλός παλαβός και Βέγγος 
1968Αγάπη και αίμα 
1968Η ζωή ενός ανθρώπου 
1968Τίμιος δρόμος 
1969Η Νεράιδα και το Παληκάρι 
1969Η αρχόντισσα του λιμανιού 
1969Στον δάσκαλό μας… με αγάπη 
ΈτοςΤίτλος ταινίας
1970Εν ονόματι του νόμου 
1970Η ανταρσία των 10
1970Η ζωή μου στα χέρια σου 
1970Ο Αστραπόγιαννος 
1970Ορατότης μηδέν 
1971Δάκρυα για έναν αλήτη 
1971Κατάχρησις εξουσίας 
1971Πρόκλησις  
1973Αστερισμός της Παρθένου 
1973Το κορίτσι και το άλογο 
1974Παύλος Μελάς 
1980Ο γυρολόγος 
1988Αστέρι στη λάσπη 
1988Ο Όρκος του Μίσους  
1988Τριαντάφυλλο και αγκάθι  
1989Η αγάπη που δε γνώρισε σύνορα  
1989Η μάνα της φόνισσας 
- Advertisement -
Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο

Σχετικές αναρτήσεις

Μίμης Φωτόπουλος 1913-1986

Ο μεγάλος ηθοποιός του ελληνικού θεάτρου και κινηματογράφου Μίμης Φωτόπουλος γεννήθηκε στις 20 Απριλίου του 1913 στη Ζάτουνα της Γορτυνίας και ήταν γιος του...

Ζούνης Λάμπρος

Ο Λάμπρος Ζούνης ήταν αρχικά ηθοποιός και στη συνέχεια επί πολλά χρόνια κονφερασιέ σε διάφορα κέντρα, όπως στον Κήπο του Μουσείου, όπου παρουσίαζε...

Βασίλης Βασταρδής

Ο Βασίλης Βασταρδής απόφοίτησε από τη Δραματική Σχολή Αθηνών του Γιώργου Θεοδοσιάδη το 1968.Βασίλης Βασταρδής: ΦιλμογραφίαΈνα αγόρι... αλλοιώτικο απ’ τ’ άλλα (1971) Ο αγαθιάρης...

Τελευταίες αναρτήσεις