Το θρυλικό μαιευτήριο Έλενα

Έλενα
Advertisement

Η μητρότητα αποτέλεσε πάντα ένα θαύμα που σε όλους τους αιώνες και τις εποχές λάμβανε τιμής, σεβασμού και εκτίμησης. Η μητρότητα, αυτή η μαγική πράξη που είναι σύμφυτη με τη γυναικεία ύπαρξη, υπήρξε για πολλές γυναίκες μία υπόθεση εύκολη και για άλλες μία αρκετά εξοντωτική διαδικασία μέχρι τη στιγμή του τοκετού. Οι άπορες κοπέλες, εκείνες που δεν είχαν την οικονομική και κοινωνική υποστήριξη, ανέκαθεν βίωναν μεγαλύτερη ταλαιπωρία όχι μόνο εξαιτίας των νέων δεδομένων που υπήρχαν στο σώμα και τη ζωή τους, αλλά και γιατί δεν μπορούσαν να χαίρουν του προνομίου της ιατρικής παρακολούθησης. Κάποτε , όμως  μία προσωπικότητα ενδιαφέρθηκε και για αυτές τις γυναίκες.

Advertisement

Ήταν το έτος 1933 όταν μία γυναίκα ονόματι Έλενα Βενιζέλου αποφάσισε να ιδρύσει ένα ίδρυμα στο οποίο  εγκυμονούσες γυναίκες ς θα λάμβαναν ιατρική παρακολούθηση και πρόληψη, ώστε να μπορέσουν να φέρουν υγιή παιδιά στον κόσμο και να λάβουν την κατάλληλη ιατρική βοήθεια και φροντίδα.

Η Έλενα Βενιζέλου υπήρξε η σύζυγος του πρωθυπουργού της χώρας μας Ελευθέριου Βενιζέλου.  Μία γυναίκα γνωρίζοντας και μπορώντας να αισθανθεί πόσο μεγάλη αξία έχει για τη γυναίκα ο ερχομός του υγιούς παιδιού της , δε θα μπορούσε να μείνει ασυγκίνητη στις δυσκολίες που αντιμετώπιζαν άλλες γυναίκες. Γνωρίζοντας λοιπόν τις δυσμενείς συνθήκες στις οποίες πολλές γυναίκες καλούνταν να φέρουν τα παιδιά τους στον κόσμο αλλά και τους κινδύνους που τις απειλούσαν από τις σοβαρές ασθένειες της εποχής, έλαβε την πρωτοβουλία για τη δημιουργία ενός κτηρίου που θα τις προστάτευε κάτω από άρτιες συνθήκες περίθαλψης. Αυτό οδήγησε στη δημιουργία του κτηρίου ‘’Έλενα’’ , ένα μαιευτήριο που υπήρξε ένας ‘’από μηχανής θεός’’  και ένα δώρο για πολλές γυναίκες που καλούνταν να γεννήσουν ακόμα και στα χωράφια.

Διαβάστε επίσης
Επτά αποκαλύψεις για την ταινία Γοργόνες και μάγκες

Το μαιευτήριο Έλενα άφησε εποχή για το σεβασμό με τον οποίο αντιμετώπισε τις γυναίκες που κυοφορούσαν μία νέα ζωή αλλά και για τον επαρκή εξοπλισμό που διέθετε, ο οποίος επέτρεπε στις γυναίκες να υποβάλλονται σε όλες τις απαραίτητες αιματολογικές και ορμονικές  εξετάσεις που ήταν απαραίτητες για να πιστοποιηθεί η υγεία αλλά και η καλή έκβαση της εγκυμοσύνης. Η καθαριότητα και η απολύμανση του χώρου ήταν επίσης αξιοθαύμαστη.

Η δημιουργία του μαιευτηρίου υπήρξε αναμφίβολα μία μεγάλη ευεργεσία για τις γυναίκες , οι οποίες διασφάλιζαν την υγεία του μωρού τους. Και όντως, η βρεφική θνησιμότητα μετά την ίδρυσή του μειώθηκε αισθητά. Το φιλικό περιβάλλον και η απουσία της τρομακτικής ατμόσφαιρας που συνήθως συναντάει κάποιος σε ένα νοσοκομείο δεν υπήρχε και αυτό βοήθησε πολλές γυναίκες να χαλαρώσουν και να χαρούν αυτή την τόσο σπουδαία στιγμή στη ζωή τους.

Το κτήριο ήταν εξοπλισμένο με τα τελευταία και πιο εξειδικευμένα μηχανήματα της εποχής εκείνης αλλά και με αίθουσα κινηματογράφου ώστε να μπορούν οι καινούργιες μαίες να εκπαιδεύονται με πλήρη κατάρτιση. Σπουδαία επίσης πρωτοβουλία και γεγονός αξιοθαύμαστο ήταν το γεγονός πως οι άπορες γυναίκες δε βαρύνονταν οικονομικά, μία κατάσταση που τις προστάτευσε από την απελπισία και το μεγάλο άγχος αλλά τις συνέπειες που θα μπορούσαν να έχουν αυτά τα αισθήματα στην υγεία της αλλά και του μωρού της.

Ο σεβασμός με τον οποίο αντιμετώπισε τότε η Πολιτεία μία ευαίσθητη ομάδα ανθρώπων , οφείλει να παραδειγματίσει και τις δικές μας εποχές , όπου άνθρωποι βάλλονται καθημερινά και βρίσκονται σε εξαιρετικά δυσχερή σχέση. Οφείλει να μας διδάξει το μαιευτήριο αυτό ότι ο σεβασμός και η βοήθεια στο συνάνθρωπο που μας έχει ανάγκη είναι αυτός που τιμάει την ύπαρξή μας.

Σύνταξη-επιμέλεια:Μαρία Σκαμπαρδώνη 

Προηγούμενο άρθροΤραγική Εύα
Επόμενο άρθροΣπάνιες φωτογραφίες που δείχνουν την Τζένη Καρέζη κατάξανθη