Τραγική Εύα

Τραγική Εύα
Advertisement

Τη σαιζόν 1952-1953, προβλήθηκε στους κινηματογράφους η ελληνική ταινία “Εύα”. Πρόκειται για μια παραγωγή της Κομίνης Φιλμ.
Η υπόθεση της, αφορά ένα αισθηματικό δράμα. Πρωταγωνιστούν η γοητευτική Νίνα Σγουρίδου, ο Μάνος Κατράκης, ο Αλέκος Αλεξανδράκης (νεότατος εκείνη την εποχή), ο Ντίνος Ηλιόπουλος, η Αλίκη Γεωργούλη, η Σμάρω Βεάκη κ.α. Η σκηνοθεσία είναι της Μαρίας Πλυτά και το σενάριο του Ανδρέα Λαμπρινού. Τη μουσική έχει γράψει ο Μίκης Θεοδωράκης.
Τα γυρίσματα της ταινίας έγιναν στη Λούτσα. Όμως κατά τη διάρκεια τους, συνέβη ένα τραγικό συμβάν

Advertisement

Στις 16 Οκτωβρίου 1952 ο Δημ. Κομίνης, διευθυντής της εταιρίας, επέβαινε στο υπ’αριθμόν 70243 αυτοκίνητο, μαζί με την ηθοποιό Ανθή Μηλιάδου (γεν. 1892), η οποία θα γύριζε για πρώτη φορά κάποιες σκηνές της ταινίας.
Το όχημα οδηγούσε ένας 26χρονος νεαρός. Ήταν γύρω στις 2:30 το μεσημέρι όταν, σε κάποιο σημείο της Λούτσας, το αυτοκίνητο προσέκρουσε σε νάρκη και ανατινάχθηκε. Αποτέλεσμα ο θάνατος του παραγωγού και της ηθοποιού και ο τραυματισμός του οδηγού.
Η νάρκη ήταν μια από τις πολλές που είχαν τοποθετήσει οι Γερμανοί σε όλη την Αττική, κατά τη διάρκεια της κατοχής.

Μάλιστα η Λούτσα θεωρείτο επικίνδυνη, διότι ήταν γνωστό ότι είχε ναρκοθετηθεί σε κάποια σημεία, χωρίς αυτά να έχουν ανακαλυφθεί. Δεν ήταν η πρώτη φορά που γινόταν τέτοιο δυστύχημα στη περιοχή, αλλά και γενικότερα. Από το 1945 ξεκίνησε μια συστηματική εκκαθάριση των τακτικών ναρκοπεδίων, βάσει αρχείων που είχαν παραδώσει οι ίδιοι οι Γερμανοί μετά τον πόλεμο. Όμως δεν ήταν όλα τα ναρκοπέδια χαρτογραφημένα, με αποτέλεσμα πολλά χρόνια μετά την απελευθέρωση να ανακαλύπτονται νάρκες ακόμα και μέσα σε αυλές σπιτιών.

Στο συγκεκριμένο συμβάν, επρόκειτο για μια ισχυρή αντιαρματική νάρκη με αποτέλεσμα το αυτοκίνητο να εκτιναχθεί πολλά μέτρα μακρυά.  Όμως τα γυρίσματα της ταινίας ολοκληρώθηκαν. Η “Εύα” είναι και η μοναδική δημιουργία της Κομίνης Φιλμ. Έκοψε 39.437 εισητήρια και ήρθε στη 10η θέση, ανάμεσα σε 22 ταινίες (σαιζόν 1952-1953).

Προηγούμενο άρθροΜάνος ή μόνος
Επόμενο άρθροΤο θρυλικό μαιευτήριο Έλενα