10.5 C
Athens
ΑρχικήHθοποιοίΜιχάλης Νικολινάκος 1923-1994

Σχετικές αναρτήσεις

Μιχάλης Νικολινάκος 1923-1994

Ο Μιχάλης Νικολινάκος γεννήθηκε στα Άλικα Λακωνίας το 1923, αλλά από μικρός εγκαταστάθηκε στον Πειραιά.

Μετά το 1946, σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών και φοίτησε παράλληλα στη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών, ενώ υπήρξε και μαθητής του μεγάλου Δημήτρη Ροντήρη.

Ήταν ψηλός, φωτογενής, κομψός, αρρενωπός. Έγινε σύντομα γνωστός και αγαπητός σε πολλές θαυμάστριες. Θεωρήθηκε ζεν πρεμιέ της εποχής εκείνης.
Ασχολήθηκε επίσης με την ζωγραφική και χρησιμοποιούσε κυρίως μελάνια για να αποτυπώσει τις σκέψεις του. Το έργο του οποίου κρίθηκε εξπρεσιονιστικό, με καθαρό όμως προσωπικό τόνο.

Δραστηριοποιήθηκε κυρίως στις δεκαετίες 1950-1970 σε εκδόσεις, χώρια τα σκίτσα του και τα χρωμολιθόγραφα εξώφυλλά του σε περιοδικά εκείνων των χρόνων. Ήταν παντρεμένος και είχε αποκτήσει έναν γιο. Έχει τιμηθεί με Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών καθώς και με Μετάλλιο Εθνικής Αντίστασης για την αντιστασιακή του δράση στη διάρκεια της Γερμανικής Κατοχής.

Στην κινηματογραφική ταινία “Αγιούπα, το κορίτσι του κάμπου” (’57) ο Μιχάλης Νικολινάκος εμφανίστηκε ως Μάικ Νίκολς και στην κινηματογραφική ταινία “Το Στραβόξυλο” (’52) ως σκέτο Μισέλ, ενώ αλλού εμφανίζεται και ως Μισέλ Νικόλ. Επίσης, στην Αμερικανικής παραγωγής κινηματογραφική ταινία “Ο Λέων Της Σπάρτης” (“The 300 Spartans”) (’62) εμφανίζεται ως Michael Nikolinakos.

Ο Μιχάλης Νικολινάκος πέθανε από καρκίνο στην Αθήνα σε ηλικία 71 ετών στις 13 Δεκεμβρίου του 1994 και κηδεύθηκε στο κοιμητήριο της Αναστάσεως του Πειραιά.

Μιχάλης Νικολινάκος: Φιλμογραφία

ΈτοςΤίτλος ταινίας
1952Το στραβόξυλο  
1953Γενίτσαρος 
1953Ο καπετάν Σοροκάδας 
1956Τσιγγάνικο αίμα 
1957Αγιούπα 
1958Ο άνθρωπος του τραίνου 
1958Το Τελευταίο Ψέμα 
1959Ένας Έλληνας στο Παρίσι 
1959Για το ψωμί και τον έρωτα 
1959Ο Αλή πασάς και η κυρά Φροσύνη 
1959Ψιτ… κορίτσια 
ΈτοςΤίτλος ταινίας
1960Έγκλημα στο Κολωνάκι 
1960Ένα κορίτσι σε περιμένει 
1960Ερόικα  
1960Η Κρητικοπούλα και ο ελευθερωτής 
1960Η Νάνσυ την ψώνισε 
1960Ο ξένος της νύχτας 
1960Στρατιώτες δίχως στολή 
1960Το Μυστικό του Κόκκινου Μανδύα 
1961Επικίνδυνη αποστολή  
1961Εφιάλτης  
1966Μια γυναίκα κατηγορείται 
1968Μπροστά στην αγχόνη 

Ευχαριστούμε θερμά το greekactor.blogspot.gr για τις πληροφορίες.

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο

Σχετικές αναρτήσεις

Ξενοφών Αργυρόπουλος 1899-1973

Ο Ξενοφών Αργυρόπουλος γεννήθηκε το 1899 και ήταν αδελφός του γνωστού μεγάλου κωμικού Βασίλη Αργυρόπουλου. Συμμετείχε στον θίασο "Ελεύθερη Σκηνή" με την Μαρίκα Κοτοπούλη, τον...

Μίμης Θειόπουλος 1929-2010

Ο Μίμης Θειόπουλος γεννήθηκε το 1929. Ερμήνευε πάντα πολύ μικρούς ρόλους στις ταινίες που συμμετείχε, ενώ στις βιντεοταινίες, έπαιζε περισσότερο.Ήταν πετυχημένος στιχουργός και συνδέθηκε...

Γρηγόρης Δεκάκης

Το όνομα Γρηγόρης Δεκάκης δίνεται με μεγάλη επιφύλαξη. Κομπάρσος. Έκανε ''περάσματα'' σε 148 ταινίες. Γρηγόρης Δεκάκης: Φιλμογραφία Έξω οι κλέφτες (1961)Τα αδέλφια μου (1966)Οι στιγματισμένοι (1966)Ένας...

Τελευταίες αναρτήσεις