27 C
Athens
ΑρχικήHθοποιοίΘεόδωρος Αρώνης 1903-1956

Σχετικές αναρτήσεις

Θεόδωρος Αρώνης 1903-1956

Ο Θεόδωρος Αρώνης γεννήθηκε το 1903 και μεγάλωσε στη Σεβαστούπολη της Ρωσίας.

Εκεί ολοκλήρωσε και τις σπουδές του στην Εμπορική Σχολή αν και πάντα έδειχνε μεγάλη αγάπη για το θέατρο στο οποίο αφιερώθηκε με την εγκατάσταση του στην Ελλάδα το 1927.

Συνεργάστηκε με την Κυβέλη και τον Αιμίλιο Βεάκη έως το 1932, οπότε και ιδρύθηκε το Εθνικό Θέατρο στο οποίο προσελήφθη.

Εκεί γνώρισε και την σύζυγο του, μαθήτρια ακόμη στη Δραματική Σχολή κι αργότερα μεγάλη πρωταγωνίστρια, Μαίρη Αρώνη με την οποία παντρεύτηκαν το 1934.

Το ζευγάρι αποχωρεί από το Εθνικό Θέατρο το 1935. Σχηματίζουν δικούς τους θιάσους και συνεργάζονται με γνωστούς πρωταγωνιστές έως το 1946 οπότε κι επιστρέφουν στην Κρατική Σκηνή για να αποχωρήσουν και πάλι το 1950 και να επιστρέψουν οριστικά το 1953.

Ο Θεόδωρος Αρώνης διακρίθηκε σε ρόλους κλασικού και σύγχρονου ρεπερτορίου ενώ ήταν ιδιαίτερα αγαπητός στους συναδέλφους του.

Πέθανε στην Αθήνα στις 13 Ιουλίου 1956 μετά από σκληρή μάχη με τον καρκίνο και κηδεύτηκε στη Μητρόπολη παρουσία όλου σχεδόν του θεατρικού κόσμου της εποχής και πολλών θεατρόφιλων θαυμαστών του.

Οι φίλοι του αλλά και η επί 22 χρόνια σύζυγος του τον αποκαλούσαν «Φέντια».

Θεόδωρος Αρώνης: Φιλμογραφία

ΈτοςΤίτλος παράστασης
1932Άννα Κρίστι
1932Ενώ το Πλοίο Ταξιδεύει
1932Ιούλιος Καίσαρ
1932Ο Έμπορος της Βενετίας
1933Οιδίπους Τύραννος
1933Ποπολάρος
1934Δον Κάρλος, Ινφάντης της Ισπανίας
1942Ένα καινούριο αστέρι
1942Αν έχεις τύχη
1942Γκραντ Οτέλ
1942Εκείνη τη νύχτα
1942Η δίκη της Μαίρης Ντάνκαν
1942Παντού τα πάντα
1943Έρωτα μαστροχαλαστή
1947Άνθρωπος και Υπεράνθρωπος
1947Ρουί Μπλας
1948Ο Βασιλικός
1950Ανυπόμονη Καρδιά
1963Το Όνειρο
ΈτοςΤίτλος ταινίας
1933Δεσποινίς δικηγόρος
1954Το σταυροδρόμι του πεπρωμένου

Ευχαριστούμε θερμά το greekactor.blogspot.gr για τις πληροφορίες.

Προηγούμενο άρθροΚίττυ Αρσένη 1935-2013
Επόμενο άρθροΠαναγιώτης Ασημάκης

Σχετικές αναρτήσεις

Εμμανουήλ Τάκης

Τάκης Εμμανουήλ Ο Τάκης Εμμανουήλ γεννήθηκε το 1933 στο Μεσολόγγι και σπούδασε στη δραματική σχολή του Ωδείου Αθηνών. Το 1960 έκανε την πρώτη του εμφάνιση...

Τρεις ντεντέκτιβς 1956-1957

Η ταινία, "Τρεις ντεντέκτιβς" προβλήθηκε τη σαιζόν 1956-1957 και έκοψε 61.925 εισιτήρια. Ήρθε στην 7η θέση σε 30 ταινίες. Περίληψη της ταινίας, "Τρεις ντεντέκτιβς" Τρεις ντετέκτιβς...

Ο δρόμος με τις ακακίες

Περίληψη: Μια έντιμη και αισθαντική κοπέλα που ζει με τη γιαγιά της, η Λένα Πετρή, ανακαλύπτει ότι ο άνθρωπος τον οποίον αγαπούσε την ξεγέλασε...

Τελευταίες αναρτήσεις