Καραγιάννη Μάρθα

on

Η Μάρθα Καραγιάννη είναι μια εξαιρετική περίπτωση Ελληνίδας ηθοποιού για μία σειρά από λόγους.
Γεννήθηκε στις 6 Νοεμβρίου του 1939. Αν και σπούδασε χορό, έγινε ηθοποιός.

Με το ταλέντο να ξεχειλίζει τόσο στις ερμηνείες της όσο και στα χορευτικά της νούμερα στα μιούζικαλ, κατάφερνε να συναρπάζει και να καθηλώνει το κοινό. Ποτέ δεν πήρε τον απόλυτα πρώτο ρόλο, ξεχώριζε όμως μέσα από τις ταινίες συνόλου και καταγράφηκε στη συνείδηση του κόσμου, όχι απλά ως πρωταγωνίστρια, αλλά ως Σταρ!

Ελκυστική γυναίκα με ακαταμάχητο στυλ, σαγήνευε τον αντρικό πληθυσμό και κέρδιζε τον θαυμασμό από τον γυναικείο.

Από μικρή μάθαινε χορό στη σχολή Μοριανόφ και μόλις 8 χρονών πρωτοεμφανίστηκε στη Λυρική σκηνή με το μπαλέτο της Λουκίας Σακελλαροπούλου.
Το 1956, μαθήτρια ακόμα, απέκτησε άδεια ηθοποιού ως «εξαιρετικό ταλέντο», μετά την πρώτη της εμφάνιση στην ταινία της Φίνος Φιλμ «Η Άγνωστος» του Ορέστη Λάσκου. Την επόμενη χρονιά έκανε την πρώτη θεατρική της εμφάνιση στην επιθεώρηση «Ελέφαντες και Ψύλλοι».

karag3 Καραγιάννη Μάρθα Καραγιάννη Μάρθα

Η Μάρθα Καραγιάννη έχτισε τον δικό της κινηματογραφικό μύθο τη χρυσή δεκαετία του ΄60. Η πορεία της είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη Φίνος Φιλμ και τον Γιάννη Δαλιανίδη.

Η συνεργασία τους άρχισε το 1961, κερδίζοντας σημαντικό ρόλο στην ταινία «Ζητείται Ψεύτης». Την επόμενη σεζόν, Φίνος και Δαλιανίδης παρουσιάζουν το πρώτο ελληνικό μιούζικαλ «Μερικοί το Προτιμούν Κρύο», στο οποίο η Καραγιάννη σημειώνει μεγάλη επιτυχία ως αρραβωνιαστικιά του Ντίνου Ηλιόπουλου.

url Καραγιάννη Μάρθα Καραγιάννη Μάρθα

Από τότε, αποτέλεσε αναπόσπαστο κομμάτι όλων των μιούζικαλ του Δαλιανίδη και της Φίνος Φιλμ, με την οποία γύρισε 20 ταινίες από τις 42 που έχει παίξει συνολικά στον κινηματογράφο.

Τις δεκαετίες 70 και ΄80 ασχολήθηκε κυρίως με το θέατρο, παίζοντας σε μιούζικαλ και κωμωδίες, ενώ τη δεκαετία του ΄90 στράφηκε στην πρόζα. Σήμερα συνεχίζει να παίζει στο θέατρο. Έχει παίξει σε 8 βιντεοταινίες και σε επιτυχημένες τηλεοπτικές σειρές.

Η Μάρθα Καραγιάννη, εκτός από καταξιωμένη καλλιτέχνης, είναι και ξεχωριστή περίπτωση ανθρώπου.

karag4 Καραγιάννη Μάρθα Καραγιάννη Μάρθα

Κουβάλησε τον μύθο της τόσα χρόνια, με σεμνότητα και ταπεινότητα, χωρίς ποτέ να κυνηγήσει τη δημοσιότητα.

Ακόμα και στην προσωπική της ζωή, ξεχώριζε με τις ιστορίες της, αφού παντρεύτηκε τον άσσο του Ολυμπιακού Μίμη Στεφανάκο, χώρισε, και στη συνέχεια έκανε δεσμό – «σχέση ζωής» όπως την έχει αποκαλέσει η ίδια – με τον Βασίλη Κωνσταντίνου, τερματοφύλακα και ίνδαλμα της εποχής για τους οπαδούς του Παναθηναϊκού.

Το 2001 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Άγκυρα» η αυτοβιογραφία της με τίτλο «Ο έρωτας μωρό μου είναι γλέντι».

Karagianni_Martha_B Καραγιάννη Μάρθα Καραγιάννη Μάρθα

Τη χειμερινή σαιζόν 2013-14 πρωταγωνίστησε στην παράσταση του Αμιράλ «Η Μαμά Είπε Μη…!» των Στέλιου Παπαδόπουλου και Γιώργου Βάλαρη, καθώς και στην τηλεοπτική σειρά «Οι Βασιλιάδες».

Επιλεκτική φιλμογραφία  

Φιλμογραφία
*Η άγνωστος
(1955) αρραβωνιαστικιά του Άλκη
*Φτώχια,έρως και κομπίνα (1956)
*Ο κόμης Χατζηχρήστος (1957)
*Αδέκαροι ερωτευμένοι (1957)
*Κατά λάθος μπαμπάς
(1957) …. Ρίτα
*Για την αγάπη της βοσκοπούλας
(1959) …. Γκόλφω
*Ο θείος από τον Καναδά
(1959) …. Καίτη
*Τρεις κούκλες κι εγώ
(1960) …. Λένα, νοικάρισσα
*Πλούσιοι χωρίς λεφτά (1960)
*Πλούσιοι και φτωχοί
(1960)
*Ζητείται ψεύτης
(1961) …. Πίτσα Κίτσα, στριπτιτζού
*Καπετάνιος για κλάματα
(1961) …. Μάρω
*Ο σκληρός άντρας
(1961) …. Φούλα Ντάβαρη
*Έξω οι κλέφτες
(1961) …. Μαργαρίτα, γραμματέας
*Ευτυχώς τρελάθηκα
(1961) …. Ισμήνη Παπάζογλου
*Μερικοί το προτιμούν κρύο
(1962) …. Λέλα
*Ο ταξιτζής
(1962) …. Αλίκη
*Ο Διάβολος και η ουρά του
(1962) …. Ντίνα
*Κάτι να καίει
(1963) …. Ρένα
*Καζανόβας
(1963) …. Μήτση
*Ζητείται τίμιος
(1963) …. Μαρία
*Ο Θύμιος στη χώρα του στριπτίζ (1963)
*Ο Θύμιος στη χώρα του γέλιου (1963)
*Ένα κορίτσι για δύο
(1963) …. Ινώ
*Αυτό το κάτι άλλο
(1963) …. ερωμένη και απατεώνας
*Κορίτσια για φίλημα
(1964) …. Μάρθα
*Οι κληρονόμοι
(1964) …. Μαίρη Αστράνη
*Ο παράς κι ο φουκαράς
(1964) …. Λολίτα Μορένο
*Ένας ζόρικος δεκανέας
(1964) …. Φρόσω
*Ραντεβού στον αέρα
(1965) …. Λία Κούρτη
*Ξυπόλυτος πρίγκηψ
(1966) …. Μαίρη
*Οι θαλασσιές οι χάντρες 1966….Ελένη Τσίτουρα
*5.000 ψέμματα
(1966)… υποψήφια υπάλληλος
*Μια κυρία στα μπουζούκια
(1967) …. Μαρία
*Νύχτα γάμου
(1967) …. Πέπη Ιορδανίδου
*Γοργόνες και μάγκες
(1968) …. Μαρίνα
*Το ανθρωπάκι
(1969) …. Κική Κοπέογλου
*Η ωραία του κουρέα
(1969) …. Μάρθα Καραγιώργη
*Πεθαίνω κάθε ξημέρωμα
(1969)… Πέρσα
*Μαριχουάνα στοπ
(1971) …. Δέσποινα
*Ο μάγκας με το τρίκυκλο
(1972) …. Δέσποινα
*Ο ποδόγυρος
(1980) ….. Μιράντα
*Η μαμά ξαναπαντρεύεται
(1988) …. Μάρθα
*Η φεμινίστρια
1989….Μάρθα
*Πεθαίνω για σένα
(2009)…..γιαγιά
Προηγούμενο άρθροΚαπιτσινέα Πίτσα
Επόμενο άρθροΚαραγιώργης Κώστας
Ελληνικός Κινηματογράφος Καραγιάννη Μάρθα
Ελληνικός Κινηματογράφος
Ο ιστότοπος αυτός δημιουργήθηκε με σκοπό να μοιραζόμαστε όλες τις υπέροχες αναμνήσεις από την εποχή του ελληνικού κινηματογράφου, το γέλιο και τη συγκίνηση, μέσα απο πλούσιο φωτογραφικό υλικό, βίντεο, τρέιλερ, ατάκες που έμειναν στην ιστορία, άγνωστες και μη πτυχές της προσωπικής και επαγγελματικής ζωής των ηθοποιών, προτεινόμενες ταινίες και οτιδήποτε σχετικό με όλους εκείνους τους ηθοποιούς, σεναριογράφους και σκηνοθέτες που με το λαμπρό ταλέντο τους μεγαλώνουν γενιές και γενιές!
57,686ΥποστηρικτέςΚάντε Like
8,901ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
2,081ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Δείτε και αυτα

Γαρδέλης Σταμάτης Καραγιάννη Μάρθα

Γαρδέλης Σταμάτης

Ο Σταμάτης Γαρδέλης είναι Έλληνας ηθοποιός. Γεννήθηκε την Πρωτομαγιά του 1960 στην Αθήνα. Ξεκίνησε την καριέρα του το 1981, στα 21 του χρόνια, όταν πρωταγωνίστησε...
Μάινας Στέλιος Καραγιάννη Μάρθα

Μάινας Στέλιος

Ντορ Ρένα Καραγιάννη Μάρθα

Ντορ Ρένα