14.3 C
Athens
ΑρχικήHθοποιοίΓιώργος Πάντζας 1937-

Σχετικές αναρτήσεις

Γιώργος Πάντζας 1937-

Ο Γιώργος Πάντζας γεννήθηκε στις 22 Φεβρουαρίου 1937 στην Αθήνα (Παγκράτι) και μεγάλωσε με τον θείο του στην Καισαριανή, εξαιτίας των πολιτικών διώξεων του πατέρα του. Ο πατέρας του, ο ποιητής Σπύρος Πάντζας, πέρασε 17 χρόνια από την ζωή του σε φυλακές και εξορίες λόγω των αριστερών του φρονημάτων.

Τελειώνοντας το Γυμνάσιο το 1955, σκέφτηκε να μπαρκάρει στα καράβια για να ξεφύγει από την μιζέρια εκείνης της εποχής, αλλά τελικά τον κέρδισε η υποκριτική. Πέρασε με άριστα στην Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου και φοίτησε επίσης στην Ανώτερη Σχολή Κινηματογράφου.

Η πρώτη του εμφάνιση στον κινηματογράφο έγινε 1957 με το μελό του Φρίξου Ηλιάδη «Το παιδί του δρόμου» και τον επόμενο χρόνο το θεατρικό του ντεμπούτο πλάι στον Μάνο Κατράκη και την Μαίρη Αρώνη, με το ιστορικό δράμα του Γεωργίου Ρούσσου «Βασίλισσα Αμαλία».

Γιώργος Πάντζας,Μάρθα Καραγιάννη, Σταύρος Παράβας.
Γιώργος Πάντζας, Μάρθα Καραγιάννη και Σταύρος Παράβας.

Στη συνέχεια συνεργάστηκε με την Κατερίνα, και αμέσως μετά με την Τζένη Καρέζη στο θεατρικό έργο «Τζένη Τζένη», που αργότερα μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο με πρωταγωνιστή τον Ανδρέα Μπάρκουλη. Ακολούθως, και για τρία χρόνια, έπαιξε με την Αλίκη Βουγιουκλάκη στα έργα του Αλέκου Σακελλάριου «Χτυποκάρδια στο θρανίο» και «Περάστε την πρώτη του μηνός».

Σε λιγότερο από πέντε χρόνια από την πρώτη του εμ­φάνιση, ο Γιώργος Πάντζας ήταν πρωταγωνιστής. Θεατρικά, τον βοήθησε πολύ η Κατερίνα, μεγάλη πρωταγωνίστρια εκείνης της εποχής, η οποία μπορούσε να επιβάλει πρωταγωνιστή ή πρωταγωνίστρια με το που εμφανιζόταν δίπλα της, αλλά τον βοήθησε επίσης πολύ και η Αλίκη Βουγιουκλάκη και στο σινεμά και στο θέατρο, παρότι δεν είχαν ιδιαίτερα μεγάλη διαφορά ηλικίας.

Η Αλίκη ήταν ήδη πρωταγωνίστρια και μπορούσε να επιβάλει και τους όρους της και τους ανθρώπους που ήταν γύρω της. Για παράδειγμα, η μία από τις δύο εμφανίσεις του στη Φίνος Φιλμ, στην ταινία «Η Λίζα και η άλλη» (1961), στην οποία ερμήνευσε τον ρόλο ενός φιλότιμου δικηγόρου έγινε ύστερα από απαίτηση της Αλίκης. Η δεύτερη έγινε όταν, φτασμένος θιασάρχης πια, το 1970 έπαιξε στο μιούζικαλ του Γιάννη Δαλιανίδη «Μαρι­χουάνα stop!» τον ίδιο ρόλο που είχε παίξει και στο θέατρο εκείνη τη χρονιά.

Ο Γιώργος Πάντζας συνεργάστηκε με σπουδαίους ηθοποιούς, όπως ο Ντίνος Ηλιόπουλος, ο Λάμπρος Κωνσταντάρας, η Μάρω Κοντού, ο Κώστας Βουτσάς, η Σμαρούλα Γιούλη, η Ρένα Βλαχοπούλου και η Ζωή Λάσκαρη, σε έργα γραμμένα από τους μάστορες της κωμωδίας σαν τον Αλέκο Σακελλάριο και τον Κώστα Πρετεντέρη, αλλά και ξένα, μουσικές κωμωδίες και επιθεωρήσεις.

Ανάμεσα στα έργα που έπαιξε στο θέατρο ήταν «Μια Κυριακή στη Νέα Υόρκη» του Νόρμαν Κράσνα, δίπλα στην Αλίκη Βουγιουκλάκη, «Μαίρη Μαίρη» με την Τζένη Καρέζη και «Μια Ιταλίδα στην Κυψέλη» των Τσιφόρου/Βασιλειάδη,

Η κινηματογραφική του καριέρα απαριθμεί 33 ταινίες, οι οποίες τον καθιέρωσαν στο πλατύ κοινό σαν έναν από τους πλέον δημοφιλείς κωμικούς ηθοποιούς. Έπαιξε επίσης σε βιντεοταινίες την δεκαετία του ’ 80.

Με την επάνοδο της δημοκρατίας το 1974 ο Γιώργος Πάντζας ασχολήθηκε ενεργά με την πολιτική. Εντάχθηκε στο ΠΑΣΟΚ και το 1986 ήταν υποψήφιος δήμαρχος Καισαριανής με την υποστήριξη του κινήματος.

Το 1993 αποχώρησε από το ΠΑΣΟΚ και εντάχθηκε στο ΔΗΚΚΙ του Δημήτρη Τσοβόλα. Ήταν υποψήφιος βουλευτής στη Β Αθηνών στις εκλογές του 1996 και του 2000, ενώ το 2004 ήταν υποψήφιος βουλευτής στο υπόλοιπο Αττικής. Στις Νομαρχιακές Εκλογές του 2002 και του 2006 ήταν υποψήφιος νομάρχης με την ΝΑΣ (συνεργασία ΔΗΚΚΙ-ΚΚΕ) στην Ανατολική Αττική και διετέλεσε οκτώ χρόνια νομαρχιακός σύμβουλος και επικεφαλής της παράταξης.

Στις βουλευτικές εκλογές του 2007, 2009 και του Μαΐου του 2012 ήταν υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην περιφέρεια Αττικής. Το 2009 ήταν υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Βουλευτής πρωτοεξελέγη στις εκλογές του Ιουνίου του 2012 με τον ΣΥΡΙΖΑ στην περιφέρεια Αττικής και επανεξελέγη στις διπλές εκλογές του 2015.

Γνωστός οπαδός της ΑΕΚ συμμετείχε ενεργά στα διοικητικά της ομάδας και διατέλεσε μέλος του διοικητικού συμβουλίου και αντιπρόεδρος της ερασιτεχνικής ΑΕΚ.

Τη στήριξή του στην ανέγερση του νέου γηπέδου της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια εξέφρασε με γραπτή του δήλωση ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Πάντζας. “Στηρίζουμε Γήπεδο της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια που θα το εγκαινιάσει η νέα κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ”, ήταν χαρακτηριστικά η λακωνική τοποθέτηση του γνωστού για τα “κιτρινόμαυρα” αισθήματά του, Γιώργου Πάντζα.

Με τη σύζυγό του Στέλλα έχει αποκτήσει δύο παιδιά, την Καίτη και τον επίσης ηθοποιό, Σπύρο Πάντζα.

Όπως ανέφερε ο Γιώργος Πάντζας, ο Λάμπρος Κωσταντάρας «ήταν ο δημιουργός της κινηματογραφικής και θεατρικής μου καριέρας. Του οφείλω τα πάντα, τον αγαπώ, τον εκτιμώ. Μέχρι που θα βρεθούμε πάλι και από κοντά και θα τα πούμε…»

«Ο Λάμπρος Κωνσταντάρας με έκλεισε να πάω πρωταγωνιστής με την Αλίκη σε μια περιοδεία σε όλη την Ελλάδα, με το “Η Λίζα και η άλλη”. Εκτός από τον Λάμπρο, δεν είχα πολλές παρτίδες με ηθοποιούς εκτός θεάτρου», συμπλήρωσε ο ηθοποιός.

Γιώργος Πάντζας: Φιλμογραφία

ΈτοςΤίτλος ταινίας
1957Το παιδί του δρόμου
1959Για την αγάπη της βοσκοπούλας
1960Ερωτικά παιχνίδια
1961Η Λίζα και η Άλλη
1961Λάθος στον έρωτα
1962Phaedra
1962Κατηγορούμενος ο έρως
1962Ο γαμπρός μου, ο δικηγόρος
1962Οργή
1962Τα Χριστούγεννα του αλήτη
1963Αυτό το κάτι άλλο
1963Μικροί και μεγάλοι εν δράσει
1963Τρελοί πολυτελείας
1964Η Σωφερίνα
1964Ο εμίρης και ο κακομοίρης
1965Κάνε με πρωθυπουργό
1965Και οι 14 ήταν υπέροχοι
1965Φτωχός εκατομμυριούχος
1966Ο αδελφός μου ο λόρδος
1967Μίνι-Φούστα και Καράτε
1967Ο γαμπρός μου ο προικοθήρας
1968Ο μπούφος
1969Κάθε κατεργάρης στον πάγκο του
1969Ξύπνα Καημένε Περικλή
1969Τρεις τρελοί για δέσιμο
ΈτοςΤίτλος ταινίας
1970Ο ακτύπυτος κτυπήθηκε
1970Οι τρεις ψεύτες
1971Μαριχουάνα στοπ
1971Ο αρχιψεύταρος
1980Γεύση από Ελλάδα
1980Καθένας με την τρέλλα του
1981Πάμε για Καφέ?
1981Το ξένο είναι πιο γλυκό
1986Μπέιμπυ σίττερ για μεγάλα κορίτσια
1986Ο μυστικός πράκτωρ και οι άνθρωποι του χθες και του σήμερα
1987Της κακομοίρας
1988Εραστής με ανταλλακτικό
1989Το πιο τρελλό αστέρι
ΈτοςΤίτλος σειράς
1972|1972Χαρούμενη Κυριακή
1973|1973Ο Γιώργος στη χώρα των θαυμάτων
1981|1981Όλα του γάμου δύσκολα
1983|1983Το Χρυσό Σπίτι
1984|1984Βραδυά επιθεώρησης
1986|1986Οι άνθρωποι που μας μοιάζουν
1988|1988Ποιος είναι ο Κος Αλεξίου
1990|1990Ο πρωτότοκος
Προηγούμενο άρθροΠαναγιώτου Κάκια
Επόμενο άρθροΚατίνα Παξινού 1900-1973

Σχετικές αναρτήσεις

Βλαχόπουλος Γιώργος

Ο Γιώργος Βλαχόπουλος γεννήθηκε το 1910 στη Βαλύρα Μεσσηνίας και ακολουθεί το δύσκολο δρόμο της έβδομης τέχνης, του θεάτρου και του κινηματογράφου.Τελειώνει τη σχολή...

Διαμαντόπουλος Βασίλης

Γεννήθηκε στον Πειραιά στις 15 Νοεμβρίου του  1920 και απεβίωσε στις 5 Μαΐου του 1999.Ήταν ο πρώτος ηθοποιός που εμφανίστηκε ζωντανά στην ελληνική τηλεόραση, στο μονόπρακτο Αυτός...

Κοντογιαννίδης Παύλος

Ο Παύλος Κοντογιαννίδης (γεν. Βέροια, 13 Αυγούστου 1950) είναι Έλληνας ηθοποιός ποντιακής καταγωγής, με πολύχρονη θητεία στο Θέατρο, την Τηλεόραση, αλλά και το σινεμά.Εκλέχθηκε...

Τελευταίες αναρτήσεις