12.5 C
Athens
ΑρχικήHθοποιοίΚώστας Τσάκωνας 1943-2015

Σχετικές αναρτήσεις

Κώστας Τσάκωνας 1943-2015

Ο Κώστας Τσάκωνας γεννήθηκε στις 12 Οκτωβρίου του 1943 στην Αθήνα. Όταν ήταν 11χρονών αναγκάστηκε να αρχίσει να δουλεύει και παράλληλα πήγαινε σε νυχτερινό σχολείο.

tsakonas kostas

Ο Κώστας Τσάκωνας έγινε δημοφιλής και αγαπητός στο κοινό, μέσα από τις καλτ βιντεοταινίες του ΄80. Πάντα είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στην ταινία που έπαιζε. Ξεχώρισε σαν ηθοποιός από τους ρόλους του στο θέατρο που έπαιζε σε επιθεωρήσεις. Στα θεατρικά έργα που έπαιζε διακωμωδούσαν τα δύο μεγάλα κόμματα της εποχής, την Νέα Δημοκρατία και το Πασόκ.

Ο μεγάλος κωμικός μοίρασε γέλιο σε πολλούς Έλληνες, καθώς ο Κώστας Τσάκωνας και ο Σωτήρης Μουστάκας ήταν το μεγαλύτερο κωμικό δίδυμο στο θέατρο και κινηματογράφο.

Οι ρόλοι που τον χαρακτήρισαν ήταν στην ταινία που σκηνοθέτησε ο Θοδωρής Μαραγκός, “Μάθε παιδί μου γράμματα” του 1981 και στις ταινίες, “Η μεγάλη απόφραξη” και “Κλασική περίπτωση βλάβης”.

Ο Κώστας Τσάκωνας είχε εξομολογήθει για το δράμα που πέρναγε. Είχε αποκαλύψει πως τον έπνιγαν τα χρέη. Παράλληλα είχε υπό την φροντίδα του, ένα αδερφό με νοητική στέρηση και μια αδελφή με επιληψία. Όταν ο πατέρας του έφυγε από την ζωή το 2004 έμεινε αυτός να φροντίζει τα αδέρφια του και είχε αποκαλύψει πως τα έβγαζε πέρα δύσκολα. Έξαιτίας της οικονομικής του κατάστασης αναγκάστηκε να δουλέψει και εκτός θεάτρου.

Στα γεράματα του, όταν ήταν 70 ετών, έπρεπε να κάνει τις δουλειές του ηλεκτρολόγου, του σοβατζή, του υδραυλικού, του τεντά και του αλουμινά. Ο Κώστας Τσάκωνας ήθελε να παρέχει τα πάντα στα αδέρφια του για να ζήσουν άνετα, καθώς δεν υπάρχει κοινωνική πρόνοια στην Ελλάδα. Παράλληλα είχε αποκαλύψει πως στο τέλος, κανείς δεν τον δεχόταν στην τηλεόραση, γιατί δεν είχε τις κατάλληλες διασυνδέσεις για να μπει σ’ αυτό το σύστημα.

Ο Κώστας Τσάκωνας πέρασε δύσκολα τα τελευταία χρόνια της ζωής του χωρίς όμως να χάνει το χαμόγελο του. Το 2010 έπαθε εγκεφαλικό. Τέσσερα χρόνια αργότερα, το 2014 έλαβε την διάγνωση ότι είχε καρκίνο. Πέρασε τον τελευταίο χρόνο πριν φύγει από την ζωή, με μεγάλο πόνο.

Η αρρώστια δεν του επέτρεπε να περπατήσει για πάνω από 10 λεπτά. Είχε φροντίσει να αποταμιεύσει χρήματα για τα γεράματα του και μπόρεσε να ζήσει αξιοπρεπώς, δίνοντας παράλληλα την μάχη με τον καρκίνο.

Ο Κώστας Τσάκωνας είχε ένα μεγάλο παράπονο, να ξαναβγεί στο σανίδι για μια τελευταία φορά, όμως ήθελε να κρατήσει την αξιοπρέπεια του και να μην ζητήσει αυτός κάποιο ρόλο. Παρ’ όλες τις δυσκολίες που πέρναγε, οι συνάδελφοι του ηθοποιού τον θυμούνται να μην χάνει ούτε στιγμή το χιούμορ του και γέλιο του.

Ο Κώστας Τσάκωνας έφυγε από την ζωή στις 4 Νοεμβρίου του 2015, στην Κόρινθο, σε ηλικία 72 ετών.

Κώστας Τσάκωνας: Φιλμογραφία

ΈτοςΤίτλος ταινίας
1973Ιωάννης ο βίαιος 
1973Λάβετε θέσεις 
1978Από που πάνε για τη χαβούζα 
1979Βέγγος, ο τρελλός καμικάζι 
1979Θανάση σφίξε κι άλλο το ζωνάρι 
Έτος
1980Και ξανά προς τη δόξα τραβά 
1981Μάθε παιδί μου γράμματα 
1982Στο Δρόμο του Θεού 
1983Χούλιγκανς: Κάτω τα χέρια απ’ τα νιάτα! 
1984Εθνική Παπάδων: Ο Αθλητισμός Είναι για Όλους 
1984Θηλυκό θηριοτροφείο 
1984Ροκάκιας την ημέρα το βράδυ καμαριέρα 
1984Ρόδα Τσάντα & Κοπάνα Νο 3
1984Τι έχουν να δουν τα μάτια μου 
1985Η γυναικάρα απ’ το Κιλκίς 
1985Οι Πόντιοι 
1985Επαγγελματίας οπαδός 
1985Ιππότης της λιγούρας 
1985Κλεφτρόνια της πλάκας 
1985Ο νταβατζής με τα ριγέ σώβρακα 
1985Πόντιος είμαι αλλά κάνω θεραπεία 
1985Χωρίς μαλλί και γνώση 
1986Επάγγελμα γυναίκα μια ζωή πατίνι 
1986Άλλες τον προτιμούν γουλί 
1986Επιδρομή στη βίλλα των αγγέλων 
1986Κερατάς και δαρμένος 
1986Ο εξολοθρευτής ήταν Πόντιος 
1986Ο άνθρωπος από το Τσερνομπίλ 
1986Ο κυνηγός της χαμένης φαλάκρας 
1986Ο παπαμαφίας 
1986Ο προφήτης με την πυρηνική κεφαλή 
1986Πρόβα γάμου 
1986Της τύχης τα καμώματα 
1987Λόρδαν ο βάρβαρος 
1987Πόντιος είμαι ότι θέλω κάνω 
1987Καθαρίζω για τη γυναίκα μου 
1987Κλασσική περίπτωση βλάβης 
1987Μάθε παιδί μου μπάσκετ 
1987Μας τάπαν κι άλλοι που την είχαν πιο μεγάλη 
1987Ο ψευδομάρτυρας 
1987Φαλακρός στόχος 
1988Η μεγάλη απόφραξη 
1989Όλγα Ρόμπαρντς 
1989Για μια χούφτα τούβλα 
1989Ο κόμης Τσάκωνας και οι δρακουλίνες του 
1989Ο τοκογλύφος 
1989Ο φακίρης 
ΈτοςΤίτλος ταινίας
1990Αθηναίοι 
1994Ο δραπέτης του φεγγαριού 
2000Φτηνά Τσιγάρα 
2001Αλέξανδρος και Αϊσέ 
2006Ιλουστρασιόν 
2011Magic Hour 
ΈτοςΤίτλος σειράςΚανάλι
1982|1982Ο φονιάς ΥΕΝΕΔ
1983|1983Η Κάθοδος ΕΡΤ
1984|1984Ο ξένος της Νέας Κερασούντας ΕΡΤ2
1985|1985Μικρές αγγελίες ΕΡΤ2
1985|1985Χαίρε Τάσο Καρατάσο ΕΡΤ
1986|1986Τα φώτα της πόλης ΕΡΤ2
1988|1988Βεγγαλικά ΕΤ1
1988|1988Σιγά η πατρίδα κοιμάται ΕΤ1
1988|1988Χαμογελάστε λοξά ΕΤ2
1989|1989Πατήρ Υιός κ Πνεύμα Mega
1989|1989Τα καλύτερά τους χρόνια ΕΤ1
1989|1989Το Συνεργείο ΕΤ1
1992|1992Μικρές διαδρομές ΕΤ1
1993|1993Ευτυχώς δυσάρεστα νέα ΕΤ2
1993|1993Οι μεν και οι δεν ΑΝΤ1
1993|1993Της Ελλάδος τα παιδιά ΑΝΤ1
1994|1994Παντρεμένοι ανύπαντροι Mega
1998|1998Εγκλήματα ΑΝΤ1
1998|1998Το μικρό σπίτι στο Παγκράτι ΕΤ1
2001|2001Τα χαϊδεμένα παιδιά ΕΤ1
2002|2002Οι Στάβλοι της Εριέτας Ζαΐμη ΑΝΤ1
2005|2005Με σπασμένα τα φρένα Alter
2007|2007Big Bang Mega

Της Εύας Ζαχαριάδη

Σχετικές αναρτήσεις

Δημήτριεφ Θεόδωρος

Ο Θεόδωρος Δημήτριεφ ήταν Έλληνας ηθοποιός και τραγουδιστής, γεννημένος στην Αθήνα το 1929.  Ξεκίνησε από το μουσικό θέατρο. To 1955-58 τραγουδούσε στις επιθεωρήσεις των θεάτρων...

Εμμανουήλ Τάκης

Τάκης Εμμανουήλ Ο Τάκης Εμμανουήλ γεννήθηκε το 1933 στο Μεσολόγγι και σπούδασε στη δραματική σχολή του Ωδείου Αθηνών. Το 1960 έκανε την πρώτη του εμφάνιση...

Βαγγέλης Βουλγαρίδης 1942-

Ο Βαγγέλης Βουλγαρίδης, με το ευγενικό παρουσιαστικό και τη βαθειά φωνή, είχε τη δεκαετία του ’60 μια σύντομη αλλά αξιόλογη πορεία σαν ζεν πρεμιέ,...

Τελευταίες αναρτήσεις