13.5 C
Athens
ΑρχικήHθοποιοίΡία Δελούτση 1944-

Σχετικές αναρτήσεις

Ρία Δελούτση 1944-

Η Ρία Δελούτση γεννήθηκε στο Άργος Αργολίδας στις 11 Φεβρουαρίου του 1944. Ο πατέρας της ήταν Ιταλός και η μητέρα της Ελληνίδα. Στο πρώτο έτος της ηλικίας της η οικογένειά της εγκαταστάθηκε στην Αθήνα.

Η Ρία Δελούτση έκανε τους πιο σπουδαίους σταρ της εποχής να μοιάζουν «μικροί» δίπλα της και τους «ζεν πρεμιέ» του ελληνικού κινηματογράφου τις δεκαετίες του 1960 και 1970, να χάνουν τις ατάκες τους, μπροστά της. Πάνω της αρκετές γενιές ανδρών έστρεψαν τα βλέμματα τους και πολλές γυναίκες ζήλεψαν το μοναδικό πρόσωπο της και το καταπληκτικό της κορμί. Πριν, όμως, η Ρία Δελούτση κερδίσει τη «μεγάλη οθόνη», είχε κατακτήσει τη διεθνή πασαρέλα.

deloutsi marinela seilinos

Από την κατάκτηση του τίτλου της Σταρ Ελλάς και, στη συνέχεια, της «Μις Φιλία» στο διεθνή διαγωνισμό για τη Μις Υφήλιο, η… Ελευθερία Ντε Λούτζιο, όπως αλλιώς την αποκαλούσαν, έχει αφήσει το δικό της αποτύπωμα τόσο στον κινηματογράφο, όσο και στις καρδές χιλιάδων θαυμαστών της.

Μόλις 15 ετών, μαθήτρια ακόμα του γυμνασίου, η Ρία Δελούτση δίνει εξετάσεις σαν πολύ μεγάλο ταλέντο στο θέατρο Κοτοπούλη – Ρεξ με το έργο του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα «Ματωμένος Γάμος» και περνάει παμψηφεί. Γράφεται στη σχολή θεάτρου και κινηματογράφου «Λυκούργου Σταυράκου» και σπουδάζει υποκριτική και Δραματολογία.

Δάσκαλοί της υπήρξαν οι: Γ. Θεοδοσιάδης, Τίτος Βανδής, Λυκούργος Καλέργης, Στέφανος Ληναίος, Λιάκος Χριστογιαννόπουλος, Τζ. Καρούσος, Γιάννης Βογιατζής, και στη χορό-κινησιολογία η Αλίκη Βέμπο. Το βάπτισμα της σκηνής το πήρε το 1960 μ’ ένα μικρό ρόλο στο έργο «Νυφιάτικο τραγούδι» του Ν. Περγιάλη . Ήταν μια παράσταση της Δραματικής σχολής που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα «Παρνασσός».

deloutsi veggos

Το 1961 η Ρία Δελούτση εκλέγεται Σταρ Ελλάς κι αναχωρεί για το Μαϊάμι των ΗΠΑ όπου συμμετέχει στο διαγωνισμό τη Μις Υφήλιος και κερδίζει τον τίτλο της «Μις Φιλία». Μετά τα διεθνή καλλιστεία, παρ’ όλο που της γίνεται πρόταση να παραμείνει στις ΗΠΑ για να συμμετάσχει σε ταινία του χόλιγουντ, επιστρέφει στην Ελλάδα και συνεχίζει τις σπουδές της.

Το 1962 τελειώνει το γυμνάσιο (σημερινό Λύκειο) και συγχρόνως αποφοιτά απ’ τη δραματική σχολή. Δίνει εξετάσεις στην ανωτάτη κρατική επιτροπή του Υπ. Παιδείας και Θρησκευμάτων και παίρνει την άδεια ασκήσεως επαγγέλματο ηθοποιού. Το επαγγελματικό της ντεμπούτο στη σκηνή το κάνει το χειμώνα 1962 – 63 σαν πρωταγωνίστρια του θιάσου «Ιορδάνη Μαρίνου» σε περιοδεία, στο έργο :”Η βροχή” του Σώμερσετ Μομ, στο ρόλο της Σάντυ Τόμσον. Η Ρία Δελούτση μπαίνει, πλέον, στη ζωή των Ελλήνων και τους αναγκάζει να στρέψουν τα βλέματα τους, πάνω της.

Το καλοκαίρι του 1963 περιόδευσε πάλι σαν πρωταγωνίστρια του θιάσου «Γιώργου Λευτεριώτη» με έργα ξένων και Ελλήνων θεατρικών συγγραφέων και το χειμώνα του ’63-64 συνέχισε ως πρωταγωνίστρια του θιάσου «Γιάννη Μαλούχου» σε περιοδεία που ολοκληρώθηκε με παραστάσεις στο θέατρο Μετάλλειον (Παγκράτι) με μεγάλη επιτυχία.

Το καλοκαίρι του ’64 συμμετείχε στο έργο των Ιμπροχώρη- Γ. Παπά « Η Ζωντοχήρα», στο θέατρο «Αναλυτή» με το θίασο της Κάκιας Αναλυτή και του Κώστα Ρηγόπουλου. Ερμήνευσε έναν εντυπωσιακό ρόλο «σουμπρέτας» και πήρε τις καλύτερες κριτικές από τους αυστηρούς κριτές της εποχής.

Κατά την πορεία της θεατρικής της διαδρομής στο θέατρο πρόζας και μετά από παρότρυνση της Σοφίας Βέμπο και του Μίμη Τραϊφόρου μεταπήδησε στην επιθεώρηση.

deloutsi rizos

Συμμετείχε, με επίκαιρα επιθεωρησιακά νούμερα, στα μοδάτα αναψυκτήρια της εποχής όπως: “Πεδίον Άρεως” του Γ. Οικονομίδη, “Άκρον”, “Ερμής”, “Βέρα”, “Άλσος Φιλαδελφείας”, δίπλα σε γνωστά ονόματα του πενταγράμμου.

Παράλληλα με το θέατρο ασχολήθηκε και με τον κινηματογράφο. Έχει συμμετάσχει σε 32 ταινίες από τις οποίες ξεχωρίζουν οι εξής: «Βαβυλωνία» (κινηματογραφική διασκευή και σκηνοθεσία Γ. Διζικιρίκη) όπου πρωταγωνιστεί, ερμηνεύοντας το ρόλο της Ιταλίδας πριμαντόνας, δίπλα σε καταξιωμένους καλλιτέχνες. «Η Παριζιάνα», σε σκηνοθεσία Γιάννη Δαλιανίδη, «Ο γίγας της Κυψέλης» με τον Νίκο Ρίζο, «Το αφεντικό μου ήταν κορόϊδο» με τον Νίκο Σταυρίδη, Αθήνα, η κλοπή της οδού Σταδίου με τον Σωτήρη Μουστάκα, Ξύπνα κορόιδο με τον Διονύση Παπαγιαννόπουλο, Πειραιάς ώρα 7:30 με τον Λαυρέντη Διανέλλο και την Κάκια Αναλυτή, Ξενοδοχείο των παρανόμων κι άλλες.

Έλαβε μέρος σε αρκετές τηλεοπτικές σειρές καθώς και σε θεατρικά έργα του ραδιοφώνου. Έχει ερμηνεύσει έργα των: Ευριπίδη, Σώμερσετ Μομ, Τσέχωφ, Τουργκένιεφ, Πρίσλεϋ, Αρμπούζοφ, Λόρενς, Κορρέ, Στίβενς, Ν. Τσιφόρου, Τ. Μωραϊτίνη, Άννινου, Δ. Ψαθά, Σ. Φωτιάδη, Τραϊφόρου, Βασιλειάδη, Σπυρόπουλου, Ασημακόπουλου κ.ά

Έχει παίξει με όλους τους καταξιωμένους συναδέλφους της, όπως οι Ντίνος Ηλιόπουλος, Κώστας Βουτσάς, Γιώργος Κωνσταντίνου, Διονύσης Παπαγιανόπουλος, Παντελής Ζερβός, Δημήτρης Παπαμιχαήλ, Αλέκος Λειβαδίτης, Μίμης Φωτόπουλος, Σταύρος Παράβας, Κούλης Στολίγκας, Γιάννης Γκιωνάκης, Κώστας Χατζηχρήστος, Θανάσης Βέγγος, Σωτήρης Μουστάκας, Ρένα Βλαχοπούλου, Ρένα Ντορ, Άννα Καλουτά, Μαίρη Αρώνη, Σμάρω Στεφανίδου και άλλους συναδέλφους της.

Το 1970 παράλληλα με το θέατρο εμφανίστηκε σε “ρεβύ” της κοσμικής ταβέρνας «Παλιά Αθήνα» με τους: Ρένα Βλαχοπούλου, Κλειώ Δενάδρου, Γιάννη Φλερύ, Λίντα Άλμα και την ορχήστρα Λυκούργου Μαρκέα, (σε σατυρικό ντουέτο με τη Μάρω Γραυλιώτου).

Το 1982 ασχολήθηκε επαγγελματικά και με το τραγούδι. Τραγούδησε στις κοσμικές ταβέρνες Πλακιώτικο Σαλόνι, Μοστρός, Κόπα Καμπάνα, Φωλιά, Κυκλάμινο, Γοργόνα, Ελαφοκυνηγός, Νέα Αθηναία κ.ά.

Ηχογράφησε έναν δίσκο με τίτλο «Όταν χάνεται μια αγάπη» και παράλληλα δημιούργησε (μαζί με άλλους τέσσερις συναδέλφους της) τη δισκογραφική εταιρία «Εμ – Πι – Ες – Ντι – Πι» η οποία δεν ευδοκίμησε και έκλεισε. Έχει τραγουδήσει μαζί με μεγάλα ονόματα όπως: Τζίμης Μακούλης, Κλειώ Δενάρδου, Μαίρη Λίντα, Άντζελα Ζήλεια, Σάκης Παπανικολάου, Χαρούλα Λαμπράκη κ.ά. Επίσης περιόδευσε στην Κύπρο με το θίασο του Ντίνου Ηλιόπουλου και στη Γερμανία με το μουσικό θίασο «Χαρούλας Λαμπράκη».

Κινηματογράφος, θέατρο, τηλεόραση, ραδιόφωνο, τραγούδι, η Ρία στέκεται δίπλα στους μεγαλύτερους ηθοποιούς της εποχής. Η κοπέλα που μοιάζει «δίμετρη» μπροστά σε όλα τα μεγάλα ονόματα της «μεγάλης οθόνης» αναγκάζει τον αντρικό πληθυσμό να υποκλιθεί μπροστά της.

Η Ρία Δελούτση είναι ένα από τα πρόσωπα του ελληνικού κινηματογράφου που «αποτυπώθηκε» σε πολλές γενιές. Είναι μια κυρία υψηλού επιπέδου που για πρώτη φορά με την παρουσία της «έμαθε» στο κοινό ότι η εκρηκτική εμφάνιση μπορεί να συνδυάζεται και μια με εξαιρετική αντίληψη και γνώση. Ήταν παντρεμένη με τον ηθοποιό Βαγγέλη Πλοιό από το 1970 (τους πάντρεψε ο συνάδελφος και φίλος τους Σταύρος Παράβας) ως τον θάνατο του Βαγγέλη Πλοιού, το 2020 και απέκτησαν έναν γιο, τον ηλεκτρονικό Ηλία Πλοιό.

Ρία Δελούτση: Φιλμογραφία

ΈτοςΤίτλος ταινίας
1961Το παιδί του μεθύστακα 
1963Ο άσωτος 
1964Ο νόθος 
1966Η 7η Ημέρα της Δημιουργίας
1966Φουσκοθαλασσιές 
1967Βίβα Ρένα 
1967Βοήθεια! Ο Βέγγος φανερός πράκτωρ “000”
1967Γαμπρός απ’ το Λονδίνο 
1967Δημήτρη μου, Δημήτρη μου 
1967Η χαρτορίχτρα 
1967Ο μόδιστρος 
1967Πειραιάς ώρα 7,30′
1968Αθήνα, η κλοπή της οδού Σταδίου 
1968Ο γίγας της Κυψέλης 
1968Ο μπούφος 
1968Οι μνηστήρες της Πηνελόπης 
1969Εικοσιτέσσερις ώρες ζωντοχήρα 
1969Η παριζιάνα 
1969Ξύπνα κορόιδο 
1969Ο θαυματοποιός 
1969Παιδί μου, αγάπη μου 
1969Το αφεντικό μου ήταν κορόιδο 
ΈτοςΤίτλος ταινίας
1970Βαβυλωνία 
1970Η τύχη μου τρελλάθηκε 
1972Η κόμησσα της Κέρκυρας 
1972Το ξενοδοχείο των διεφθαρμένων 
1986Ανάμεσα σε 7 γυναίκες
1986Που σε βρήκα που με βρήκες 
1987Ένα ζευγάρι από κομπιούτερ 
1990Τανκ αγάπη μου 
1990Το μιμί κινεί καράβι 
1992Όσο υπάρχουν κόπανοι 
ΈτοςΤίτλος σειράςΚανάλι
1972|1972Ο Ντίνος στη χώρα των θαυμάτων ΥΕΝΕΔ
1972|1972Ο ανθρωπάκος ΥΕΝΕΔ 
1974|1974Από τον παππού στον εγγονό ΥΕΝΕΔ
1974|1974Μεθοριακός Σταθμός ΥΕΝΕΔ
1991|1991Αξιότιμοι κύριοι ΕΤ1
1992|1992Εμείς και οι άλλοι ΕΤ2

Ευχαριστούμε πολύ το greekactor.blogspot.com για τις πληροφορίες.

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο

Σχετικές αναρτήσεις

Πίτσα Καπιτσινέα 1938-2018

Η Πίτσα Καπιτσινέα ήταν σύζυγός του ηθοποιού, Γκίκα Μπινιάρη. Από το 1949 εως το 1982,έλαβε μέρος σε 80 παραστάσεις του Εθνικού θεάτρου. Έφυγε από...

Αδριανού Άννα

Η Άννα Αδριανού γεννήθηκε στην Αθήνα στις 2 Φεβρουαρίου 1953 και είναι κόρη του γνωστού ηθοποιού Νίκου Βασταρδή . Φοίτησε στη δραματική σχολή του Εθνικού...

Πέγκυ Σταθακοπούλου 1960-

Η Πέγκυ Σταθακοπούλου γεννήθηκε στις 25 Ιουνίου του 1960 και μεγάλωσε στην Αθήνα. Είναι το πρώτο παιδί της οικογένειας του Διονύση και της Ευαγγελίας...

Τελευταίες αναρτήσεις