12.1 C
Athens
ΑρχικήHθοποιοίΝικήτας Πλατής 1912-1984

Σχετικές αναρτήσεις

Νικήτας Πλατής 1912-1984

Ο Νικήτας Πλατής αγαπήθηκε πολύ από το κοινό αν και όλη του η καριέρα βασίστηκε σε δεύτερους ρόλους. Γεννήθηκε στην Αμοργό το 1912 και απεβίωσε το 1984. Ο Νικήτας Πλατής είχε τη φήμη του γυναικοκατακτητή. Παντρεύτηκε δύο φορές στη ζωή του.

Πρόεδρος κατόπιν του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, ο Νικήτας Πλατής ήταν ένα πολύπλευρο ταλέντο του καλλιτεχνικού χώρου, αφού εκτός από ηθοποιός ήταν και συγγραφέας πέντε θεατρικών έργων, 200 περίπου επιθεωρησιακών σκετς και πολλών στίχων και ποιημάτων, τα περισσότερα αφιερωμένα στην πατρίδα του την Αμοργό.

Το 1928 σε ηλικία μόλις 16 ετών, ο Νικήτας Πλατής πήγε στην Αθήνα και ξεκίνησε να εργάζεται σε περιπλανόμενα θέατρα ως επιθεωρησιογράφος. Το ταλέντο του στη γραφή του έδωσε την ευκαιρία να εμφανιστεί κάποια στιγμή πάνω στο σανίδι και ως ηθοποιός και έτσι αποκαλύφθηκε πως τα πήγαινε εξίσου καλά και στην υποκριτική. Έτσι ξεκίνησε τη θεατρική του καριέρα στη μουσική παράσταση, “Ριρίκα”. Το γράψιμο δεν το άφησε ποτέ και συνολικά υπέγραψε 200 περίπου σκετς για επιθεωρήσεις και πέντε ολοκληρωμένα θεατρικά, ενώ παράλληλα έπαιζε.

platis konstantara
Νικήτας Πλατής, Μήτση Κωνσταντάρα και Γιώτα Σοϊμοίρη στη ταινία, “Υπάρχει και φιλότιμο”.

Ο κινηματογράφος θα τον ανακαλύψει βέβαια όψιμα, αφού ήταν ήδη 46 ετών όταν έκανε το ντεμπούτο του στο πανί, στην ταινία, “Ο Μιμίκος και η Μαίρη” (1958). Την ίδια χρονιά θα παίξει και στην “Κυρά μας τη μαμμή” και ένας κλασικός δευτερορολίστας του ελληνικού σινεμά είχε έρθει για να μείνει.

Η κινηματογραφική του παρουσία ήταν αδιάλειπτη από το 1958-1973, συμμετέχοντας σε πλήθος ταινιών, με πολλές από αυτές να λογίζονται πλέον κλασικές. Και σίγουρα ολότελα αγαπημένες.

Ο Νικήτας Πλατής πήρε μέρος σε πολλές κλασσικές ελληνικές ταινίες του προβάλλονται μέχρι σήμερα όπως, “Η κυρά μας η μαμμή”, ” Η χαρτοπαίχτρα”, “Φωνάζει ο κλέφτης”, “Μοντέρνα Σταχτοπούτα”, “Υπάρχει και φιλότιμο” και πολλές ακόμα με πιο χαρακτηριστική την ταινία “Ο φίλος μου ο Λευτεράκης”, όπου υποδύθηκε καταπληκτικά τον τρόφιμο μιας ψυχιατρικής κλινικής που παίρνει την θέση του γιατρού και υπόσχεται θεραπεία στον Ντίνο Ηλιόπουλο με μια εγχείρηση πάνω από τα ρούχα!

Οι σκηνές που γύρισε με τον Ντίνο Ηλιόπουλο θεωρούνται πλέον κλασικές , όπως αυτή στην ταινία, “Φωνάζει Ο Κλέφτης”. Εκεί ο Νικήτας Πλατής υποδύεται τον διοικητή Αστυνομικού Τμήματος που ανακρίνει και ξεδιψάει τον κρατούμενο λογιστή Τιμολέοντα που έχει λυσσάξει με τις λακέρδες που του έχουν “προσφέρει” στο κρατητήριο. Όλοι τον συμπαθούσαν και χαίρονταν να δουλεύουν μαζί του. Στον ίδιο άρεσε να βοηθάει τα νεότερα παιδιά. Η πιο γνωστή ιστορία είναι αυτή με τον γιο του Στελλάκη Περπινιάδη τον Βαγγέλη, τον οποίο “έβγαλε” στο θέατρο για να τραγουδάει….

Στην κινηματογραφική ταινία, “Ο Φίλος μου ο Λευτεράκης” (1963) εμφανίζεται ως Νίκος Πλατής. Ο Νικήτας Πλατής πρωταγωνίστησε στην τηλεοπτική σειρά “Μεθοριακός σταθμός”, όπου έκανε μια αξέχαστη εμφάνιση ως ο αντικοινοτάρχης που βρισκόταν σε διαρκή κόντρα με τον κοινοτάρχη προϊστάμενό του.

Χαρακτηριστικός ήταν ο ρόλος του προέδρου του χωριού στον τηλεοπτικό, “Μεθοριακό Σταθμό” όπου συνεχώς τσακωνόταν με τον αντιπρόεδρο Αθηνόδωρο Προύσαλη και συχνά χρησιμοποιούσε τη λέξη “σουρ” για να κάνει επίδειξη των γνώσεών του στην αγγλική γλώσσα…

platis georgiadou
Γεωργία Βασιλειάδου και Νικήτας Πλατής.

Η κωμική ατάκα που προέρχεται από την λέξη “sure” (σίγουρος) γρήγορα έγινε μόδα και έτσι όλοι οι τηλεθεατές τον αποκαλούσαν ο κύριος σούρ. Η διακοπή της σειράς μετά από χρόνια κυριαρχίας στην τηλεόραση έριξε σε μελαγχολία τον ηθοποιό που απομονώθηκε και στράφηκε στην ποίηση. Αργότερα εξέδωσε ποιητική συλλογή με τίτλο τα “Παραπονεμένα”…

Το 1982 ο Νικήτας Πλατής κυκλοφόρησε το βιβλίο του, “Τα Παραπονεμένα” μια ανθολογία στιχουργημάτων του που δεν είχαν ευτυχήσει να μελοποιηθούν όπως άλλοι στίχοι του, οι οποίοι έπαιξαν ως τραγούδια σε αξέχαστες κινηματογραφικές κωμωδίες και θεατρικές παραστάσεις. Στον πρόλογο του βιβλίου περιγράφει πώς άρχισε να γράφει μετά το κόψιμο του, “Μεθοριακού σταθμού” που τον έβαζε στα σπίτια εκατοντάδων χιλιάδων, όντας πια σε οριστική απραξία.

Ο Νικήτας Πλατής υπήρξε σύζυγος της επίσης ηθοποιού Γκόλφως Μπίνη. Είχε ένα γιο, τον Σωτήριο, ο οποίος πέθανε αλλά και δύο εγγόνια, τον Δημήτρη και την Ιωάννα. Ο Νικήτας Πλατής έφυγε από τη ζωή στις 14 Νοεμβρίου του 1984 την ώρα που έβλεπε τηλεόραση στο σπίτι του. Κηδεύτηκε στον Κόκκινο Μύλο.

Νικήτας Πλατής: Φιλμογραφία

ΈτοςΤίτλος ταινίας
1958Η κυρά μας η μαμμή 
1958Ο Μιμίκος και η Μαίρη 
1960Χριστίνα 
1961Διαβόλου κάλτσα 
1962Έγκλημα στην Ομόνοια 
1962Πεζοδρόμιο 
1963Λενιώ η Βοσκοπούλα 
1963Μερικοί το Προτιμούν Κρύο… 
1963Ο τρελλάρας 
1963Ο φίλος μου ο Λευτεράκης 
1963Πολυτεχνίτης κι’ Ερημοσπίτης 
1963Πρώτο καρδιοκτύπι 
1963Το τυχερό πανταλόνι 
1964Η χαρτοπαίχτρα 
1964Θα σε κάνω βασίλισσα 
1964Οι Κληρονόμοι 
1965Βάνα 
1965Είναι ένας… τρελλός τρελλός τρελλός Βέγγος 
1965Κάλλιο πέντε και στο χέρι 
1965Και οι 14 ήταν υπέροχοι
1965Καρδιά μου πάψε να πονάς 
1965Μοντέρνα Σταχτοπούτα 
1965Τέντι μπόι αγάπη μου 
1965Υπάρχει και φιλότιμο 
1965Φτωχός αλλά τίμιος 
1965Φωνάζει ο κλέφτης 
ΈτοςΤίτλος ταινίας
19665.000 ψέμματα
1966Έχω Δικαίωμα να σ’ αγαπώ 
1966Διπλοπεννιές 
1966Δοσατζού: Επιχείρησις γαμπρός 
1966Εμείς οι αμαρτωλοί 
1966Η Κλεοπάτρα ήταν Αντώνης 
1966Η Κόρη μου η Σοσιαλίστρια 
1966Κάποια μάννα αναστενάζει… 
1966Ο Μελέτης στην άμεσο δράση 
1966Ο άνθρωπος που γύρισε από τον πόνο 
1966Ο αδελφός μου ο λόρδος 
1966Ο εξυπνάκιας 
1966Ο κατατρεγμένος 
1966Προξενήτρα πράκτωρ 017
1966Σκλάβοι της μοίρας 
1966Τα αδέλφια μου 
1966Τώρα που φεύγω απο τη ζωή 
1967Για την καρδιά της ωραίας Ελένης 
1967Δακρυσμένα μάτια 
1967Η χαρτορίχτρα 
1967Κάποτε κλαίνε και οι δυνατοί 
1967Μιας Πεντάρας Νειάτα 
1967Ουδείς Αναμάρτητος 
1967Τα δολλάρια της Ασπασίας 
1967Το Πιο Λαμπρό Αστέρι 
1968Η Αθήνα μετά τα μεσάνυχτα 
1968Η Ζηλιάρα 
1968Η θυρωρίνα 
1968Ξεριζωμένη γενηά 
1968Ο Τρελλός τάχει 400
1968Ο παληάτσος 
1968Ταπεινός και καταφρονεμένος 
1968Το ΠΡΟ-ΠΟ και τα μπουζούκια 
1969Ένας άνδρας με συνείδηση 
1969Αλτ και σ’ έφαγα 
1969Η Σμυρνιά 
1969Η γενιά των ηρώων 
1969Η ωραία του κουρέα 
1969Ησαϊα… μη χορεύεις 
1969Κυνηγημένη προσφυγοπούλα 
1969Ο αντάρτης του βάλτου 
1969Το…θύμα 
1969Το αφεντικό μου ήταν κορόιδο 
ΈτοςΤίτλος ταινίας
1970Ένας Κίτσος στα μπουζούκια 
1970Ένας τρελός γλεντζές 
1970Ένας χίπις με φιλότιμο 
1970Η αριστοκράτισσα και ο αλήτης 
1970Η λιτανεία των ηρώων 
1970Η περιπτερού 
1970Η σκλάβα 
1970Η ταξιτζού 
1970Η τύχη μου τρελλάθηκε… 
1970Μια ζωή χωρίς αγάπη 
1970Νάτανε το 13 νάπεφτε σε μας!
1970Ο Σταύρος είναι πονηρός 
1970Ο νάνος και οι επτά Χιονάτες 
1970Ο ξεροκέφαλος 
1970Ο παιχνιδιάρης 
1970Οι 4 άσσοι
1970Τα αδέλφια ορκίστηκαν εκδίκηση 
197128 Οκτωβρίου ώρα 5.30
1971Αγάπησα μια… πολυθρόνα 
1971Αεροσυνοδός 
1971Αυτοί που ξέχασαν τον όρκο τους 
1971Γράμμος 
1971Διακοπές στην Κύπρο μας 
1971Διακοπές στο Βιετνάμ 
1971Δώστε τα χέρια 
1971Ζωή χωρίς χαμόγελο 
1971Η αρχόντισσα του κάμπου 
1971Η εφοπλιστίνα 
1971Η ζαβολιάρα 
1971Η κραυγή της αλήθειας 
1971Μάρα η τσιγγάνα 
1971Ξένοιαστος παλαβιάρης 
1971Ο αρχιψεύταρος 
1971Ο παραγυιός μου ο ραλλίστας 
1971Τι έκανες στον πόλεμο Θανάση 
1972Ένας γαμπρός πολλά ελαφρύς 
1972Έρωτας και Προδοσία 
1972Η Προεδρίνα 
1972Ο άνθρωπος που έσπαγε πλάκα 
1972Ο αντιφασίστας 
1972Υπέροχες νύφες κορόιδα γαμπροί 
1973Τα χρόνια της οργής 
1979Μονά … ζυγά δικά μου… 
ΈτοςΤίτλος σειράςΚανάλι
1972|1972Κεκλεισμένων των θυρών ΕΙΡΤ
1972|1972Μπαλσόι Ιβάν και Μπιγκ Τζων ΥΕΝΕΔ
1972|1972Ο ανθρωπάκος ΥΕΝΕΔ
1974|1974Ανθρώπινες Ιστορίες ΥΕΝΕΔ
1974|1974Μεθοριακός Σταθμός ΥΕΝΕΔ
1976|1976Πικρά χαμόγελα ΥΕΝΕΔ
1976|1976Το διήγημα: Το δίλημμα ΥΕΝΕΔ 
1980|1980Ρομαντικές ιστορίες: Η Ανθούλα ΥΕΝΕΔ

Της: Έπη Τρίμη

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο

Σχετικές αναρτήσεις

Αλίκη Ζωγράφου 1916-1992

Η Αλίκη Ζωγράφου (Μαυροειδή) ήταν ηθοποιός και τραγουδίστρια της Λυρικής Σκηνής. Γεννήθηκε στον Βόλο το 1916. Μητέρα του τραγουδιστή του νέου κύματος, Γιώργου Ζωγράφου....

The Κόπανοι 1987-1988

Η ταινία, "The Κόπανοι" προβλήθηκε τη σαιζόν 1987-1988 και έκοψε 15.000 εισιτήρια (ο αριθμός εισιτηρίων είναι πανελλαδικός και όχι πρώτης προβολής Αθηναϊκών αιθουσών). Ήρθε...

Θανάσης Τσαλταμπάσης

Ο Θανάσης Τσαλταμπάσης είναι Έλληνας ηθοποιός του θεάτρου, της τηλεόρασης και του κινηματογράφου. Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 15 Δεκεμβρίου του 1981 όπου και μεγάλωσε, ενώ...

Τελευταίες αναρτήσεις