30 C
Athens
Κατηγορία:

Γρηγόρης Βαφιάς 1918-2007

Ο Γρηγόρης Βαφιάς γεννήθηκε στις 30 Δεκεμβρίου του 1918. Την περίοδο της Κατοχής έλαβε μέρος στην αντίσταση με το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ. Στη συνέχεια σπούδασε Φυσική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Το 1946 γράφτηκε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου.

Το 1946 οΓρηγόρης Βαφιάς γράφτηκε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου όπου παρέμεινε για δεκαπέντε χρόνια ως βασικό στέλεχος και ερμήνευσε πολλούς ρόλους.

Γρηγόρης Βαφιάς 1918-2007
Νίκος Κούρκουλος και Γρηγόρης Βαφιάς στη ταινία, “Το φράγμα”.

Το 1965 οΓρηγόρης Βαφιάς αποχώρησε και συνεργάστηκε με την «Ελληνική Σκηνή» της Αννας Συνοδινού.

Αργότερα επανήλθε στο Εθνικό και έμεινε μέχρι το 1979.

Το 1960 ίδρυσε, μαζί με τη σύζυγό του Λίνα Κρασσά – Βαφιά, δραματική σχολή που λειτούργησε ώς το 1977.

Το 1969 του απονεμήθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού το Πρώτο Κρατικό Βραβείο Θεάτρου για το έργο του «Οι Πίθηκοι», που παίχτηκε με μεγάλη επιτυχία στη Θεσσαλονίκη από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, και το 1979 έπαινος για το έργο του «Ο Τροχός», το οποίο εξέδωσε μαζί με το «Τερλ» και την ποιητική συλλογή «Αν Δεν» το 2003.

ΟΓρηγόρης Βαφιάς δίδαξε υποκριτική στη δραματική σχολή του Ωδείου Αθηνών, της οποίας ήταν και διευθυντής για ένα διάστημα.

Στην πορεία συνεργάστηκε με τους θιάσους Κατερίνας, Αννας Συνοδινού, Ελσας Βεργή, Αλέκου Αλεξανδράκη, Νίκου Χατζίσκου, Κωστή Μιχαηλίδη, Αλέξη Μινωτή.

Στο πλευρό τουΑλέξη Μινωτή ήταν άλλωστε η τελευταία του θεατρικήεμφάνιση, το 1986, στον «Οιδίποδα επί Κολωνώ».

Εμφανίστηκε και στον κινηματογράφο. «Νησί των γενναίων», «Μπουμπουλίνα», «Γενναίοι του Βορρά», «Παπαφλέσσας», «Οχι», «Ενας νομοταγής πολίτης» είναι μερικές από τις ταινίες, ενώ το σενάριό του με τίτλο «Ραντεβού στη Βενετία» έγινε κινηματογραφική ταινία.

Η τελευταία του θεατρική εμφάνιση ήταν το 1986, στον «Οιδίποδα επί Κολωνώ», με τον Αλέξη Μινωτή. Αργότερα εγκαταστάθηκε στη γενέτειρα του, την Άρτα, όπου εργάστηκε με ερασιτέχνες της πόλης. Υπήρξε μία από τις ωραιότερες φωνές του θεάτρου με πολλές αφηγήσεις στο ραδιόφωνο. Ασχολήθηκε επίσης με την συγγραφή και την ποίηση, ενώ έγραψε και το κινηματογραφικό σενάριο της ταινίας «Ραντεβού στη Βενετία» (’60).

Ο Γρηγόρης Βαφιάς απεβίωσε στην Άρτα στις 10 Αυγούστου του 2007 .

Γρηγόρης Βαφιάς: Φιλμογραφία

ΈτοςΤίλος ταινίας
1959Μπουμπουλίνα
1959Το νησί των γενναίων
1960Ραντεβού στη Βενετία
1964Ο τελευταίος πειρασμός
1967Σ’ έχω πάντα στην καρδιά μου
1969Όχι
1969Αδυναμίες
1969Η οργή του αδικημένου
1970Οι γενναίοι του Βορρά
1970Οι τρεις ψεύτες
1970Στη μάχη της Κρήτης
1970Φουκαράδες και λεφτάδες
1971Δώστε τα χέρια
1971Εσχάτη προδοσία
1971Η Μεγάλη Στιγμή του ’21: Παπαφλέσσας
1972Έρωτας και Προδοσία
1972Αιχμάλωτοι του μίσους
1972Με φόβον και πάθος
1972Οργισμένη γενιά
1973Θέμα συνειδήσεως
1974Ένας Νομοταγής Πολίτης
1974Οι Εραστές του Ονείρου
1974Παύλος Μελάς
1978Η βαλίτσα του παπά
1978Τελευταία πτήση
1979Τα παιδιά της πιάτσας
1980Ελευθέριος Βενιζέλος: 1910-1927
1981Πάμε για …Καφέ?!
1982Κομάντος και μανούλια
1982Ο ζιγκολό της Αθήνας
1982Σατανάδες στα σχολεία
1982Το φράγμα
1983Ο στόχος
1994Αντίο Βερολίνο
ΈτοςΤίλος παράστασης
1955Άμλετ
1979Όρνιθες
1969Αντιγόνη
1950Ανυπόμονη Καρδιά
1962Διάλογοι Καρμηλιτισσών
1970Ηρακλείδες
1956Θεοφανώ
1979Μακρύ Ταξίδι της Ημέρας Μέσα στη Νύχτα
1951Ο Καλόκαρδος Γκρινιάρης
1971Ο Μισάνθρωπος
1951Οιδίπους Τύραννος
1955Οιδίπους Τύραννος
1955Οιδίπους Τύραννος
1958Οιδίπους Τύραννος
1958Οιδίπους Τύραννος
1973Οιδίπους Τύραννος
1954Το Αστέρι της Σεβίλλης
1963Το ατλαζένιο γοβάκι
ΈτοςΤίλος σειράςΚανάλι
1975|1975Βασίλισσα ΑμαλίαΕΙΡΤ
1975|1975Η Θέμις έχει κέφιαΕΙΡΤ
1975|1975Η Θέμις έχει νεύραΕΡΤ
1976|1976Ορκίζομαι να είπω την αλήθεια: Πως πέθανε ο γιατρόςΕΡΤ
1977|1977Μια υπέροχη γλωσσούΕΡΤ
1977|1977Υποψίες: Δίψα για ζωήΕΡΤ
1977|1977Υποψίες: Ζήτημα συνειδήσεωςΕΡΤ
1977|1977Υποψίες: Η τελευταία άνοιξηΕΡΤ
1977|1977ΥποψίεςΕΡΤ
1981|1981Ρομαντικές ιστορίες: Ο αγαπημένος … η αγαπημένηΥΕΝΕΔ
1982|1982Το μυστικό του άσπρου βράχουΥΕΝΕΔ
1982|1982Το ξεκίνημα της φωτιάς: Ρόκκος ΧοϊδάςΕΡΤ
1983|1983Κοχλίας: ΑυτοβιογραφίαΕΡΤ
1984|1984Αλέξιος ΚαλλέργηςΕΡΤ2
1990|1990Η Αλτάνα της ΠάργαςΕΤ2
1990|1990Ο Κίτρινος ΦάκελοςΑΝΤ1
1992|1992Ανατολικός άνεμοςΑΝΤ1
1992|1992Ιστορίες με απρόοπτο τέλος: Μ’ ένα σμπάρο… τρία τρυγώνια!ΕΤ2

Ευχαριστούμε θερμά το greekactor.blogspot.gr για τις πληροφορίες.

Προηγούμενο άρθροΒασταρδής Βασίλης
Επόμενο άρθροΒελέντζας Γιώργος

Περισσότερα άρθρα

Τελευταία άρθρα