1.8 C
Athens
ΑρχικήHθοποιοίΘεανώ Ιωαννίδου 1930-2009

Σχετικές αναρτήσεις

Θεανώ Ιωαννίδου 1930-2009

Η Θεανώ Ιωαννίδου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1930 . Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του «Εθνικού Θεάτρου» με καθηγητές τους Γ. Παππά, Σωκρ. Καραντινό, Θάνο Κωτσόπουλο, Κ. Καρθαίο κ.ά. Ως μαθήτρια της Σχολής η Θεανώ Ιωαννίδου έπαιξε σε διάφορα έργα του «Εθνικού» και στο Χορό της Ηλέκτρας του Σοφοκλή. Πρώτη επαγγελματική εμφάνιση το 1953, με το θίασο Βασ. Διαμαντόπουλου, στο Φιόρο του Λεβάντε (Λιλή).

Το επαγγελματικό της ντεμπούτο στη σκηνή έγινε δίπλα στον Βασίλη Διαμαντόπουλο, στο «Φιόρο του Λεβάντε» (1953). Έκτοτε συνεργάστηκε με τους πρωτοκλασάτους θιάσους της εποχής- Κατερίνας (Ανδρεάδη), Μάνου Κατράκη, Κώστα Μουσούρη, Νίκου Χατζίσκου, Δημήτρη Μυράτ, Μαίρης Αρώνη, Βίλμας Κύρου, Διονύση Παπαγιαννόπουλου, Δημήτρη Παπαμιχαήλ, Κωστή Μιχαηλίδη, Δάφνης Σκούρα, Γκέλυς Μαυροπούλου, Μαριέττας Ριάλδη κ.ά.

Στις δεκαετίες ΄70 και ΄80 η Θεανώ Ιωαννίδου συνεργάστηκε με το Εθνικό θέατρο, παίζοντας σε μια μεγάλη γκάμα έργων από κλασικό, σύγχρονο ξένο και ελληνικό ρεπερτόριο, ενώ πολλά καλοκαίρια συμμετείχε σε παραστάσεις στην Επίδαυρο. Από τα θεατρικά ανέκδοτα που της αποδίδουν, είναι τα μακρά τηλεφωνήματα που έκανε στην ταβέρνα του Λεωνίδα στο Λυγουριό σε καιρούς του δεν υπήρχαν ούτε καρτοτηλέφωνα. Κι όταν η ουρά πίσω της μεγάλωνε από ηθοποιούς που περίμεναν ανυπόμονα να τηλεφωνήσουν κι εκείνοι, η μνημειώδης φράση της Ιωαννίδου ήταν «Υπομονή βρε παιδιά, εγώ μεγαλώνω το παιδί μου από το τηλέφωνο».

Ο τελευταίος της θεατρικός ρόλος ήταν στο έργο του Λόρκα «Το σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα» σε σκηνοθεσία Κώστα Τσιάνου, με το ΔΗΠΕΘΕ Λάρισας. Έκτοτε αποσύρθηκε από τη σκηνή. Χωρίς πίκρα, έχοντας «χορτάσει» θέατρο, έζησε τα υπόλοιπα χρόνια της με αξιοπρέπεια, όπως ήταν όλη της η ζωή. Ήταν παντρεμένη με τον ηθοποιό- σκηνοθέτη Γρηγόρη Μασαλά με τον οποίο είχαν μία κόρη, τη θεατρολόγο και φιλόλογο Λαμπρή Μασαλά.

Ασχολήθηκε με το φωνητικό «ντουμπλάζ» άλλων ηθοποιών σε διάφορες ταινίες και υπήρξε αφηγήτρια σε ορισμένα ντοκιμαντέρ. Ντουμπλάρισε και την Υβόν Σανσόν στο ”Μια ζωή την έχουμε”(1958). Δίδαξε Υποκριτική στη Δραματική Σχολή Λυκ. Σταυράκου.

ΗΘεανώ Ιωαννίδου έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 79 ετών στις 28 Σεπτεμβρίου του 2009 και κηδεύεται  στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών.

Θεανώ Ιωαννίδου: Φιλμογραφία

ΈτοςΤίτλος ταινίας
1958Ο Μιμίκος και η Μαίρη
1958Μια ζωή την έχουμε!
1959Ένα νερό κυρά Βαγγελιώ
1959Ένας Έλληνας στο Παρίσι
1959Η λίμνη των στεναγμών / Η κυρα Φροσύνη και ο Αλή πασάς
1960Κασσιανή
1961Έξω οι κλέφτες
1961Ηλέκτρα
1962Ηλέκτρα
1964Αλύγιστη στη ζωή
1965Πυρετός
1966Πρόσωπο με πρόσωπο
1968Ορκίζομαι είμαι αθώα
1969Ο μικρός δραπέτης
1970Αγάπησα μιαν άγνωστη
1971Ο παραγιός μου ο ραλίστας
1971Κάτω οι άντρες

Ευχαριστούμε θερμά το greekactor.blogspot.gr για τις πληροφορίες.

Προηγούμενο άρθροΙωάννα Γαλάνη
Επόμενο άρθροΕλένη Ιωάννου-Κοτζαμπάση 1959

Σχετικές αναρτήσεις

Μεταξά Μαίρη

Η Μαίρη Μεταξά ήταν μια σπουδαία ηθοποιός, που αν και δεν έγινε πολύ γνωστή.Γεννήθηκε το 1912 στην Ανατολική Ρωμυλία και όλοι θα θυμόμαστε την πληθωρική...

Ελίζα Βόζεμπεργκ

Η Ελίζα Βόζεμπεργκ γεννήθηκε στην Αθήνα στις 14 Σεπτεμβρίου 1956 και το πλήρες όνομα της είναι, Ελισσάβετ Βόζεμπεργκ Βρυωνίδη.Η Ελίζα Βόζεμπεργκ είναι Ελληνίδα γερμανικής...

Μάγδα Τσαγγάνη 1951-

Η Μάγδα Τσαγγάνη γεννήθηκε το 1951 στην Αθήνα. Ξεκίνησε να εργάζεται ως ηθοποιός στα τέλη της δεκαετίας του 1960 με την πρώτη της συμμετοχή...

Τελευταίες αναρτήσεις