30.8 C
Athens
Κατηγορία:

Γιώργος Μούτσιος 1932-2012

Ο Γιώργος Μούτσιος ήταν Έλληνας ηθοποιός του θεάτρου, του κινηματογράφου και της τηλεόρασης, θιασάρχης, σκηνοθέτης και ερμηνευτής κλασικού τραγουδιού της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Γεννήθηκε στην Καλαμάτα στις 31 Ιανουαρίου 1932.Η αγάπη του για την τέχνη φάνηκε πολύ νωρίς παρασύροντας και τις δύο αδελφές του, Σοφία και Μαρία Μουτσίου. Σπούδασε αρχικά μουσική και τραγούδι στο Ελληνικό Ωδείο, (με την Άννα Σαραντίδου) και θέατρο στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Ωδείου.

Μόλις ολοκλήρωσε τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις οΓιώργος Μούτσιος συνέχισε ανώτερες σπουδές φωνητικής στη Μουσική Ακαδημία της Βιέννης (με την Ελίζαμπεθ Ραντό) και ακολούθως θέατρο και σκηνοθεσία στο Reinhardt Seminar.

Πρώτη του εμφάνιση στη θεατρική σκηνή την είχε κάνει σε ηλικία 19 ετών σε μια παράσταση αρχαίου δράματος “Οιδίπους Τύραννος” του Σοφοκλή με το Εθνικό Θέατρο.

Εκ της επιτυχίας που σημείωσε συμμετείχε ως μέλος του χορού και στις τρεις σεζόν 1951, 1952 και 1955, όταν το έργο ανεβάστηκε στους Δελφούς, στην Επίδαυρο και σε περιοδεία στο εξωτερικό. Επίσης με το Εθνικό Θέατρο έλαβε μέρος στο Φεστιβάλ των Εθνών στο Παρίσι.

Γιώργος Μούτσιος 1932-2012
Γιώργος Μούτσιος, Μάνος Χατζιδάκις και Νανά Μούσχουρη.

Στο ίδιο φεστιβάλ, με το Θέατρο Τέχνης οΓιώργος Μούτσιος συμμετείχε στους “Όρνιθες”, όπως επίσης και στο Φεστιβάλ Σαίξπηρ στο Λονδίνο. Συνολικά εμφανίστηκε σε 8 έργα που ανεβάστηκαν από το Εθνικό Θέατρο με τελευταίο την “Απαγωγή της Σμαράγδως” το 1955.

Σημαντικότερη απ΄ όλες στη συνέχεια θεατρικές του παραστάσεις που αποτέλεσε και σταθμό στην ανάδειξή του ήταν όταν δίδαξε και τραγούδησε σε μουσική Μ. Χατζιδάκι στους “Όρνιθες” του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία Κάρολου Κουν από το Θέατρο Τέχνης το 1960 που έμεινε και ιστορική, ενώ συμμετείχε και στον δίσκο του Μ. Χατζιδάκι “Κύκλος του CNS”.

Ο Γιώργος Μούτσιος στο θέατρο εργάστηκε τόσο ως ηθοποιός όσο και ως θιασάρχης, παίζοντας με την Αλίκη Βουγιουκλάκη, Έλλη Λαμπέτη, Σμαρούλα Γιούλη, Τζένη Ρουσσέα κ.ά. Σύζυγός του ήταν η επίσης ηθοποιός Δέσποινα Νικολαΐδου όπου μαζί συγκρότησαν θίασο το 1977. 

Παράλληλα οΓιώργος Μούτσιος ανέπτυξε σπουδαία καριέρα και ως ηθοποιός του ελληνικού κλασικού πλέον κινηματογράφου με πρώτη του κινηματογραφική εμφάνιση στην ταινία “Ριρίκα” το 1951, σε σκηνοθεσία του Φρίξου Ηλιάδη.

Στις ταινίες που ακολούθησαν της λεγόμενης χρυσής περιόδου ο Γιώργος Μούτσιος έλαβε μέρος σε περισσότερες από 50, ερμηνεύοντας εκ του παρουσιαστικού του ρόλους αριστοκράτη, πλούσιου με καλές ή κακές προθέσεις με τόση επιτυχία που εναλλάσσονταν τα αισθήματα του κοινού από συμπαθητικού μέχρι αντιπαθητικού και αντίστροφα.

Χαρακτηριστικές υπήρξαν οι συμμετοχές του στις ταινίες “Η αγνή του λιμανιού” (1952, “Θα σε κάνω Βασίλισσα” (1964), “Θανασάκης ο πολιτευόμενος” (1964), “Αχ και νά ΄μουν άντρας” (1966), “Ο κράχτης” (1966), “Τρούμπα 67” (1967), “Κάποτε κλαίνε και οι δυνατοί” (1967), “Μήδεια” (1968), “Ο αετός των σκλαβωμένων” (1970), “Ο δρόμος των Ηρώων” (1971), “Εσχάτη προδοσία” (1971), “Ο Αντιφασίστας” κ.ά.

Τελευταία του κινηματογραφική εμφάνιση ήταν στην ταινία του Δ. Κολλάτου “Αλέξανδρος και Αϊσέ” (2002). Επίσης είχε συμμετάσχει στην αμερικανικής παραγωγής ταινία “Ο Λέων της Σπάρτης”, όπως αποδόθηκε στην ελληνική “The 300 Spartans”, που είχε γυριστεί στην Ελλάδα το 1962, σε σκηνοθεσία του Ρούντολφ Ματέ.

Η παρουσία του σε ραδιοφωνικές κυρίως θεατρικές εκπομπές και τηλεοπτικές σειρές υπήρξαν πολλές. Μάλιστα τη σειρά “Οι Θεοί του Ολύμπου”, σατυρική παρωδία της ελληνικής μυθολογίας, που είχε προβληθεί το 1978, την είχε σκηνοθετήσει οΓιώργος Μούτσιος. Τελευταία εμφάνισή του στην τηλεόραση ήταν στη σειρά “Τα παιδιά της Νιόβης”. Σπουδαία υπήρξε επίσης η τηλεοπτική παρουσία περικοπών από την ιστορία της ελληνικής επιθεώρησης.

Τον Φεβρουάριο του 2010, σε εκδήλωση του πνευματικού κέντρου Παπάγου ο Γιώργος Μούτσιος τιμήθηκε για την συνολική προσφορά του στο θέατρο, στον κινηματογράφο και το τραγούδι.

Στην ευχαριστήρια ομιλία του οΓιώργος Μούτσιος ανέφερε μεταξύ άλλων: «Ο δρόμος της ζωής δεν είναι μόνο καλός, είναι και κακοτράχαλος. Είχα μια περιπέτεια με την υγεία μου, συνεχίζω το ταξίδι μου, δεν έχω φτάσει ακόμη στην Ιθάκη. Τα “όχι” που είπα ήταν περισσότερα από τα “ναι”, αλλά πιστεύω ότι διατήρησα την αξιοπρέπειά μου. Σε δύο ανθρώπους θέλω να σταθώ: στη δασκάλα μου στη Βιέννη, η οποία μου έμαθε πώς θα ήθελα να τραγουδήσω, και στον Μάνο Χατζιδάκι, που μου έμαθε πώς έπρεπε να τραγουδήσω».

Ήταν μόνιμος κάτοικος Δήμου Αγίας Παρασκευής, στην Αθήνα.

Από το 1999 αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας, τα οποία αντιμετώπισε με στωικότητα και εγκαρτέρηση. «Αν τσακιστεί το δέντρο, όλοι τραβιούνται μακριά. Σπάζει και πέφτει κάτω» δήλωσε σε συνέντευξή του (Espresso 29/4/2012) για τη μοναξιά που βίωνε και την εγκατάλειψη που ένοιωθε από τους φίλους και το «σινάφι» του.

Ο Γιώργος Μούτσιος έφυγε από τη ζωή στις 17 Ιουλίου του 2012 και κηδεύτηκε στο Νεκροταφείο Ζωγράφου. Ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Πολιτισμού Κ. Τζαβάρας, στο συλλυπητήριο μήνυμά του εξήρε την προσφορά του στη τέχνη γενικά, την πολυπραγμοσύνη του αλλά και τη σεμνότητα και το ήθος του.

Γιώργος Μούτσιος: Φιλμογραφία

ΈτοςΤίτλος ταινίας
1951Ριρίκα
1952Η Αγνή του λιμανιού
1954Θανασάκης ο πολιτευόμενος
1961Η ζωή μου αρχίζει με σένα
1964Ανεμοστρόβιλος
1964Θα σε κάνω βασίλισσα
1964Κράχτης
1964Κραυγή
1965An act of reprisal
1965Αδίστακτοι
1965Τιμωρία
1966Άνθρωπος για όλες τις δουλειές
1966Αχ!.. Καί Νάμουν Άντρας
1966Η Κλεοπάτρα ήταν Αντώνης
1966Λουίζα
1966Οι άγγελοι της αμαρτίας
1966Το συρτάκι της αμαρτίας
1967Η γόησσα
1967Κάποτε κλαίνε και οι δυνατοί
1967Ο γεροντοκόρος
1967Πατέρα κάτσε φρόνιμα
1967Τρούμπα ’67
1968Αθήνα η κλοπή της οδού Σταδίου
1968Επιστροφή της Μήδειας
1968Ζήσε για την αγάπη μας
1968Η λυγερή)
1968Ταπεινός και καταφρονεμένος
1969Αδυναμίες
ΈτοςΤίτλος ταινίας
1970Ώρες αγάπης ώρες πολέμου
1970Ακόμα μια φορά πριν ξεψυχήσω
1970Γύρω μας γκρεμίστηκαν όλα
1970Εσένα μόνο αγαπώ
1970Ο Ντιρλαντάς
1970Ο αετός των σκλαβωμένων
1971Εσχάτη προδοσία
1971Μάρα η τσιγγάνα
1971Ο Δρόμος των Ηρώων
1972Αντάρτες των πόλεων
1972Με φόβον και πάθος
1972Ο άνθρωπος που γύρισε από τη ζέστη
1972Ο αντιφασίστας
1975Ισιδώρα
1976Η σπηλιά της αμαρτίας
ΈτοςΤίτλος ταινίας
1985Ληστεία στον Πύργο
1987Η κωμωδία του έρωτα
1988Άντζελα ο πειρασμός
1988Αυτοδικία
1988Γλυκειά μου Κούτση από το Χαλκούτσι
1988Η ζωή αρχίζει στα σαράντα
1988Η ντίβα και ο πρωτάρης
1988Ο Όρκος του Μίσους
1989Αθώος ή ένοχος;
1989Ένας παράξενος έρωτας
1989Επικίνδυνη σχέση
1989Η εκδίκηση του πατέρα
1989Η μάνα της φόνισσας
1989Ο αλήτης και ο μπάτσος
1989Περιμένοντας το αύριο
1989Το μινόρε μιας καρδιάς: Ανάμεσα σε δυο γυναίκες
1989Το μινόρε μιας καρδιάς: Θύελλα παθών
1989Το μινόρε μιας καρδιάς: Πικρή ζωή
1993Κόκκινο τριαντάφυλλο σου έκοψα
1996Τρεις εποχές
1998Κόκκινος Δράκος
2000Η εποχή των ασεβών
2001Αλέξανδρος και Αϊσέ
ΈτοςΤίτλος σειράςΚανάλι
1973|1973ΙσιδώραΕΙΡΤ
1974|1974Οι δίκαιοιΥΕΝΕΔ
1976|1976Η Ωραία Ελένη των ΓαϊδάρωνΥΕΝΕΔ
1976|1976Λέσχη μυστηρίου: Ληστεία στον ΠύργοΕΡΤ
1978|1978Θεοί στον ΌλυμποΕΡΤ
1978|1978ΛεμονόδασοςΕΡΤ
1979|1979ΕκάτηΕΡΤ
1980|1980Κόντρα στον άνεμοΕΡΤ
1983|1983Ιστορία γραμμένη με νότεςΕΡΤ
1984|1984Βραδυά επιθεώρησηςΕΡΤ
1988|1988Ποιος Σκότωσε τον ΆβελΕΤ2
1989|1989Αθώος ή ένοχοςΕΤ1
1990|1990Αστυνόμος Θανάσης ΠαπαθανάσηςΑΝΤ1
1990|1990Αστυνόμος Θανάσης Παπαθανάσης: Μια κλοπή στο σούπερ μάρκετΑΝΤ1
1990|1990Φόνος Χωρίς ΤαυτότηταMega
1991|1991Ο Μανώλης ο ΝτελμπεντέρηςΕΤ2
1992|1992Επικίνδυνες σχέσειςΕΤ2
1992|1992Ο Όρκος του ΜίσουςMega
1992|1992Τμήμα ηθών: Τα ιδιαίτερα γούστα του κου διευθυντήΑΝΤ1
1992|1992Το 13ο ΚιβώτιοΑΝΤ1
1992|1992Το μινόρε μιας καρδιάςΕΤ2
1993|1993Τμήμα ηθών: Ο μύθος του ΚένταυρουΑΝΤ1
1994|1994Τμήμα ηθών: Καθαρά χέριαΑΝΤ1
1995|1995Δρόμοι της πόλης: Αυτόπτης μάρτυςΑΝΤ1
1995|1995Δρόμοι της πόλης: Ο τελευταίος μπάτσοςΑΝΤ1
1995|1995Η Πρόβα του ΝυφικούΑΝΤ1
1996|1996Βραδινές καμπάνεςΕΤ1
1999|1999Η μεγάλη αθηναϊκή επιθεώρησηΝΕΤ
2004|2004Τα παιδιά της ΝιόβηςΝΕΤ
Προηγούμενο άρθροΜουσούρη Ρίτα
Επόμενο άρθροΜπάρμπα Βάνα

Περισσότερα άρθρα

Τελευταία άρθρα