14.6 C
Athens
ΑρχικήHθοποιοίΝίκη Τριανταφυλλίδη 1942-2013

Σχετικές αναρτήσεις

Νίκη Τριανταφυλλίδη 1942-2013

Η Νίκη Τριανταφυλλίδη ήταν Ελληνίδα ηθοποιός,συγγραφέας και σκηνοθέτης,που γεννήθηκε στις 27 Νοεμβρίου του 1942 στην Αθήνα. Κόρη του συνθέτη Πάνου Τριανταφυλλίδη. Αποφοίτησε από τη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου και του Πέλου Κατσέλη. Εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο θέατρο το 1963, στο έργο Το σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα του Λόρκα στο θίασο της Αλέκας Κατσέλη.

Το 1970 κέρδισε το βραβείο σκηνοθεσίας στο φεστιβάλ κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, για την ταινία μικρού μήκους, “Συνηθισμένο μου όνειρο” ενώ το 1971 τιμήθηκε από το Κέντρο Μελέτης και Έρευνας του Ελληνικού Θεάτρου με το βραβείο «Μαρίκα Κοτοπούλη» ως η καλύτερη ηθοποιός της περιόδου 1970-71. Δίδαξε στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος στη σχολή του Πέλου Κατσέλη και στη σχολή της Μαίρης Τράγκα .

trianafillidi kourkoulos
Η Νίκη Τριανταφυλλίδη και ο Νίκος Κούρκουλος στην ταινία “Αστραπόγιαννος” του 1970.

Η Νίκη Τριανταφυλλίδη έπαιξε σε αρκετές ταινίες του Ελληνικού κινηματογράφου. Συνεργάστηκε με σημαντικούς σκηνοθέτες όπως ο Αλέξης Μινωτής, ο Μίνως Βολανάκης, ο Λευτέρης Χαρωνίτης και άλλοι. Υπήρξε Ιδρυτικό μέλος του Θεάτρου Συνόλου και της Πανελλήνιας Πολιτιστικής Κίνησης και στην δεκαετία του ’90 ίδρυσε το Θέατρο «Τριανταφυλλίδη» στη πλατεία Βάθη. Τα τελευταία 20 χρόνια είχε αποσυρθεί λόγω σοβαρών προβλημάτων υγείας.

Η Νίκη Τριανταφυλλίδη έγραψε θεατρικά έργα τα οποία παρουσιάστηκαν με δική της σκηνοθεσία.Επίσης είχε μεταφράσει και έκανε διασκευές σε γνωστά έργα του παγκόσμιου θεατρικού ρεπερτορίου,αλλά και έργα του αρχαίου ελληνικού θεάτρου. Όλο αυτό το σημαντικό υλικό το κληροδότησε στη κόρη της την ηθοποιό και σκηνοθέτη Ζωή Μασούρα.
Η Νίκη Τριανταφυλλίδη ήταν μία εξαίρετη ηθοποιός,ένα ιδιαίτερα ταλαντούχο πρόσωπο του θεάτρου, μία εκρηκτική προσωπικότητα με ανήσυχο πνεύμα,που δε δίσταζε σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή να βάλλει εναντίον του οποιοδήποτε συστήματος.

Είχε ασυμβίβαστο χαρακτήρα,είχε φίλους και μη φίλους.Ανήκε πολιτικά στην Αριστερά και για ένα διάστημα υπήρξε δημοτική σύμβουλος με το ΚΚΕ . Αγαπούσε πολύ το κόσμο του θεάτρου και ιδιαίτερα τους ηθοποιούς και ήθελε τα έργα που έγραψε,διασκεύασε και μετέφρασε να τα ανεβάζουν νέες θεατρικές ομάδες και παραγωγές.

Σημαντικότερη παράσταση των τελευταίων χρόνων που πραγματοποίησε, με καθολική αναγνώριση από το κοινό υπήρξε η διασκευή και μετάφραση του θεατρικού έργου Πιρλιπλιν και Μπελίσσα του Λόρκα που αποδόθηκε ευπρόσδεκτα με δύο ρόλους από το Λεόντιο Πετμεζά και τη Ζωή Μασούρα.

Για την παράσταση έγραψαν θετικά,επιδοκιμαστικά και ευμενή σχόλια οι ακαδημαϊκοί Ευάγγελος Μουτσόπουλος, Νικόλαος Λάος, οι κριτικοί θεάτρου Γιάννης Βαρβέρης, Λέαδρος Πολενάκης, Ροζίτα Σώκου , Μηνάς Χρηστίδης, Νέστορας Μάτσας, Κώστας Γεωργουσόπουλος και πολλοί άλλοι πνευματικοί άνθρωποι.

Κύκνειο συγγραφικό της άσμα ήταν η μετάφραση-διασκευή του έργου του Αριστοφάνη, Εκκλησιάζουσες που ανέβασε η Ζωή Μασούρα, αφιερώνοντας τη παράσταση στη μνήμη της ,με τη θεατρική ομάδα, Πενίας Τέχνες τον Ιούνιο του 2013. Ήταν σύζυγος του ηθοποιού Κώστα Μεσσάρη .

Τα τελευταία χρόνια η Νίκη Τριανταφυλλίδη αντιμετώπιζε οξύτατα οικονομικά προβλήματα, όπως τόσοι και τόσοι ηθοποιοί που φτάνουν στο τέλος της καριέρας τους χωρίς να έχουν την παραμικρή στοργή από την οργανωμένη πολιτεία. Η Νίκη Τριανταφυλλίδη έφυγε από τη ζωή έπειτα από χρόνιο πρόβλημα υγείας που αντιμετώπιζε στις 13 Μαΐου του 2013.

Όπως είχε η ίδια εκμυστηρευθεί πριν από κάποια χρόνια, η κατάσταση της υγείας της την υποχρέωνε να παραμένει στο σπίτι της, καθώς δυσκολευόταν να περπατήσει εξαιτίας της επιδείνωσης των χρόνιων ρευματισμών που επηρέαζαν τα οστά και κυρίως τα πόδια της. Όπως έγινε γνωστό από τους οικείους της, δυσκολεύονταν να αντιμετωπίσουν ακόμη και τα έξοδα της κηδείας. Τελικά η Νίκη Τριανταφυλλίδη κηδεύτηκε στις 16 Μαΐου 2013, στο “Νεκροταφείο Ζωγράφου”.

Νίκη Τριανταφυλλίδη: Φιλμογραφία

ΈτοςΤίτλος ταινίας
1962Κατρακύλισμα… στο Βούρκο 
1962Παγίδα 
1963Αμόκ 
1963Ουρανός 
1964Κράχτης 
1965Βρώμικη πόλις 
1965Η Μοίρα Ενός Αθώου 
1966Ο θάνατος του Αλέξανδρου 
1967Ένα Κορίτσι Αλλιώτικο 
1967Αντίο για πάντα 
1967Καρδιές που ξέρουν ν’ αγαπούν 
1967Ψωμί για έναν δραπέτη 
1968Καταραμένη αγάπη 
1968Ο τάφος των εραστών 
1968Το κανόνι και τ’ αηδόνι 
1969Αγάπησα έναν προδότη 
1969Στον δάσκαλό μας… με αγάπη 
1969Το Νυφοπάζαρο 
ΈτοςΤίτλος ταινίας
1970Όμορφες μέρες 
1970Δεν υπάρχουν λιποτάκτες 
1970Ο Αστραπόγιαννος 
1970Σε ικετεύω αγάπη μου 
1970Το όνειρο της Κυριακής 
1972Χωρίς συνείδηση 
1975Ευριδίκη ΒΑ 2037
1975Ο κατάδικος 
1994Αντίο Βερολίνο 
ΈτοςΤίτλος σειράςΚανάλι
1971|1971Ο Άγνωστος Πόλεμος ΥΕΝΕΔ
1972|1972Το σπίτι των ξένων ΕΙΡΤ 
1973|1973Από την άλλη όχθη ΕΙΡΤ
1973|1973Αστυνομικές ιστορίες ΥΕΝΕΔ
1973|1973Εν τούτω νίκα ΥΕΝΕΔ
1975|1975Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται ΕΙΡΤ
1981|1981Οι Φρουροί της Αχαΐας ΕΡΤ
1982|1982Γυναικείες μορφές της ελληνικής ιστορίας ΕΡΤ
1985|1985Οι συμμαθήτριες ΕΡΤ
1986|1986Κεφαλλονίτικες ιστορίες ΕΡΤ
1987|1987Η συμμορία της Μαίρης ΕΤ2

Ευχαριστούμε θερμά το greekactor.blogspot.gr για τις πληροφορίες.

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο

Σχετικές αναρτήσεις

Στέλλα Γκρέκα 1922-

Η Στέλλα Γκρέκα υπήρξε για ένα μικρό διάστημα η αγαπημένη τραγουδίστρια των Αστικών κέντρων και η απόλυτη ερμηνεύτρια των ελαφρών τραγουδιών. Με την απολυτότητα που...

Ντόρα Βολανάκη 1915-1998

Η Ντόρα Βολανάκη γεννήθηκε 1915 στην Αθήνα και σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου αλλά και στη Γαλλική Ακαδημία και στο Βρετανικό Ινστιτούτο. Ασχολήθηκε...

Γιώργος Μεσσάλας 1942-2021

Ο Γιώργος Μεσσάλας ήταν Έλληνας σκηνοθέτης και ηθοποιός. Γεννήθηκε στο Αιγάλεω το 1942, σε ένα φτωχικό σπίτι ανάμεσα σε χωράφια. Ο πατέρας του ήταν κρεοπώλης...

Τελευταίες αναρτήσεις