13.2 C
Athens
ΑρχικήHθοποιοίΓιώργος Τσιτσόπουλος 1929-2006

Σχετικές αναρτήσεις

Γιώργος Τσιτσόπουλος 1929-2006

Ο Γιώργος Τσιτσόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1929 και ήταν Έλληνας ηθοποιός.Τελείωσε τη Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης. Ξεκίνησε τη θεατρική του καριέρα στο θίασο της Μαρίκας Κοτοπούλη το 1955.

Ο Γιώργος Τσιτσόπουλος συνήθιζε να λέει: “Είμαι ο μεγάλος δεύτερος” για το σύνολο σχεδόν των υποστηρικτικών ρόλων του στη θεατρική σκηνή και τον κινηματογράφο.

Είχε τιμηθεί με το βραβείο “Κάρολος Κουν” για την ερμηνεία του στο ρόλο του πάστορα Μάντερς στο έργο του Ιάκωβου Καμπανέλη “Στη Χώρα Ίψεν” που είχε ανέβει στο Ανοιχτό Θέατρο σε σκηνοθεσία Γιώργου Μιχαηλίδη. Σημαντικοί ήταν επίσης και οι ρόλοι του στο τρελλό της “Δωδεκάτης νύχτας” με τον Ευαγγελάτο στο Εθνικό, στον Φιλέα Φονγκ στο “Γύρο του κόσμου σε 80 ημέρες” επίσης με τον Ευαγγελάτο, στο “Βυθό” του Γκόργκι, στο “Ματωμένο γάμο” με τους Μινωτή – Παξινού κ.ά.

Γιώργος Τσιτσόπουλος 1929-2006
Ο Γιώργος Τσιτσόπουλος και ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ.

Εκτός από το θέατρο, έπαιξε και στον ελληνικό κινηματογράφο και μάλιστα στη χρυσή εποχή του, πάντα σε δεύτερους ρόλους, που τον κατέστησαν και περισσότερο γνωστό, όπως στις ταινίες, “Ο κύριος πτέραρχος”, που ως σμηνίτης ακολουθούσε τα παραγγέλματα του Κ. Χατζηχρήστου, “Κάτι να καίει“, “Η Αλίκη στο ναυτικό“, “Νύχτα γάμου“, “Γαμπρός απ’ το Λονδίνο“, “Ο ξυπόλητος πρίγκηψ“, “Ξύπνα Βασίλη“, “Η Παριζιάνα“, “Όλγα αγάπη μου“, “Τρελοί πολυτελείας”, “Τρεις κούκλες κι εγώ” κ.ά.

Σε μια άγνωστη πλευρά της ζωής του, ο Γιώργος Τσιτσόπουλος αγαπούσε ιδιαιτέρως τις εικαστικές τέχνες και έκανε αναρίθμητες εκθέσεις με ζωγραφικά και χαρακτικά του, παρουσιάζοντας στο κοινό τις δημιουργίες του ήδη από το 1958. Πέρα από τις ατομικές και ομαδικές εκθέσεις όπου συμμετείχε, έκανε τα σκηνικά και σε πολλές παραστάσεις, τόσο στο Εθνικό όσο και σε θιάσους του ελεύθερου θεάτρου.

Ο Γιώργος Τσιτσόπουλος πίστευε  ότι επί σκηνής ο ηθοποιός εκθέτει την ψυχή του. Και μαζί απελευθερώνει και το σώμα του. «Ως το σημείο να βγάλουν τα χέρια του φτερά και να πετάξει. Όταν πετάξει με τα χέρια ο ηθοποιός και γίνει ένας μικρός άγγελος, τότε τα πράγματα είναι τόσο ωραία. Βέβαια οι στιγμές που ο ηθοποιός ίπταται είναι λίγες.

Γι’ αυτό και όταν αναφερόμαστε σε έναν σημαντικό ηθοποιό λέμε ότι «έπρεπε να τον δεις στον τάδε και στον δείνα ρόλο». Να έβλεπες τον Βεάκη στον «Ληρ» ή, όπως είχα την τύχη να τον δω εγώ, στη «Δάφνη Λορεόλα» με την Κυβέλη, στο Εθνικό. Και αυτές τις στιγμές τις νιώθει ο θεατής. Δεν ακούγεται ούτε η ανάσα του κοινού, δεν βήχει, δεν κουνιέται κανείς. Αυτές οι στιγμές είναι η ίδια η ζωή. Αυτή είναι άλλωστε η διαφορά του θεάτρου από τον κινηματογράφο. Σινεμά είναι το παρελθόν, η εικόνα, η μισή αλήθεια. Ενώ το θέατρο είναι αλήθεια, είναι ομορφιά».

Γενικά υπηρέτησε τη θεατρική και κινηματογραφική σκηνή με συνέπεια και ήθος. Κάτοικος Καλλιθέας, ήταν παντρεμένος και είχε ένα γιο.

Ακόμα και τη μάχη του με τον καρκίνο κράτησε για τον ίδιο και την οικογένειά του ο Τσιτσόπουλος, από τον οποίο νικήθηκε τελικά στις 14 Απριλίου 2006, αφήνοντας την τελευταία του πνοή στο Λαϊκό Νοσοκομείο της Αθήνας, ανήμερα της ονομαστικής του εορτής σε ηλικία 77 ετών…

Σύμφωνα με το βιβλίο «Έλληνες Ηθοποιοί της Φθαρτής Αθανασίας», δίπλα του είχε την αγαπημένη του σύζυγο, στην οποία φεύγοντας από τη ζωή είπε μόνο δυο λέξεις: «Σ’αγαπώ»….

Γιώργος Τσιτσόπουλος: Φιλμογραφία

1957Το αμαξάκι
1960Τρεις κούκλες κι εγώ
1960Το κοροϊδάκι της δεσποινίδος
1960Στρατιώτες δίχως στολή
1961Ο σκληρός άντρας
1961Ο Κλέαρχος η Μαρίνα και ο Κοντος
1961Ο καλός μας άγγελος
1961Κατήφορος
1961Η Λίζα και η άλλη
1961Η Αλίκη στο ναυτικό
1962Τέρμα τα δίφραγκα
1962Το ταξίδι
1962Οι γαμπροί της ευτυχίας
1962Ο χρυσός και ο τενεκές
1962Ο Σταμάτης και ο Γρηγόρης
1962Νόμος 4000
1963Τρελοί πολυτελείας
1963Το γέλιο βγήκε απ’ τον παράδεισο
1963Ο ταυρομάχος προχωρεί
1963Ο κύριος Πτέραρχος
1964Οι φτωχοδιάβολοι
1964Ένας ζόρικος δεκανέας
1964Κάτι να καίει
1965Κατάρα με δέρνει βαριά
1965Το πρόσωπο της ημέρας
1965Αφήστε με να ζήσω
1966Ένα καράβι Παπαδόπουλοι
1966Οι θαλασσιές οι χάντρες
1966Ο ξυπόλυτος πρίγκηψ
1967Το πλοίο της χαράς
1967Νύχτα γάμου
1967Γαμπρός απ’ το Λονδίνο
1968Η Αθήνα μετά τα μεσάνυχτα
1968Το κορίτσι του Λούνα Παρκ
1968Όλγα αγάπη μου
1968Ο ψεύτης
1968Η αρχόντισσα κι ο αλήτης
1969Το ανθρωπάκι
1969Ας με κρίνουν οι ένορκοι
1969Ξύπνα Βασίλη
1969Η παριζιάνα
1971Διακοπές στο Βιετνάμ
1971Κατάχρησις εξουσίας
1971Πίσω μου σ’ έχω σατανά
1973Ο Τσαρλατάνος
1973Δικτάκτωρ καλεί Θανάση
1987Όνειρο αριστερής νύχτας

Ευχαριστούμε θερμά το greekactor.blogspot.gr για τις πληροφορίες

Προηγούμενο άρθροΤσαχιρίδης Νίκος
Επόμενο άρθροΤσούκας Νίκος

Σχετικές αναρτήσεις

Βανδής Τίτος

Ο Τίτος Βανδής είναι ένας από τους πιο σημαντικούς Έλληνες ηθοποιούς και από τους λίγους που έκαναν διεθνή καριέρα. Γεννήθηκε στο Νέο Φάληρο. στις 07 Νοεμβρίου...

Θάνος Τζενεράλης 1910-1989

Ο Θάνος Τζενεράλης γεννήθηκε το 1910 και ήταν Έλληνας ηθοποιός.Σοβαρός με επιβλητική φυσιογνωμία, ξεκίνησε από βαθύφωνος του λυρικού θεάτρου, αλλά πολύ σύντομα έδωσε ένα...

Καλατζόπουλος Γιάννης

Ο Γιάννης Καλατζόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1949. Από μικρός στον κινηματογράφο, στο θέατρο για παιδιά και στο ραδιόφωνο, έγινε γνωστός ως "παιδί-θαύμα".Στο...

Τελευταίες αναρτήσεις