Σαν σήμερα γεννήθηκε ένα αστέρι

Αλίκη Βουγιουκλάκη
Advertisement

Το ημερολόγιο έγραφε 20 Ιουλίου 1934 όταν ήρθε στον κόσμο η Αλίκη Βουγιουκλάκη, ένα κορίτσι που έμελλε να γίνει η ηθοποιός που θα αγαπηθεί όσο λίγες. 

Advertisement

Πρίν αποφοιτήσει από την σχολή του Εθνικού θεάτρου η θα κάνει το ντεμπούτο της σε αυτό με τον “Κατα φαντασίαν ασθενή” του Μολιέρου ενώ το 1954 θα κάνει και τα πρώτα της βήματα στον κινηματογράφο ως “Ποντικάκι” σε μια ταινία που δεν είχε καθόλου επιτυχία, μα αυτό δεν την πτόησε καθόλου γιατί το πείσμα της ήταν τεράστιο. 

Ακολούθησαν κι άλλες που σιγά σιγά άρχισαν να κάνουν το όνομα της να γράφεται στα έντυπα της εποχής και να μεταφέρεται από στόμα σε στόμα αποκαλώντας την νέα ενζενί πρωταγωνίστρια. 

Με την “Αστερω” περνάει το κατώφλι της Φίνος φιλμ και συνεχίζει με το “Ξύλο βγήκε απ’τον παράδεισο” χάρη στην οποία η δημοσιογράφος Ελένη Βλάχου θα της προσάψει τον τίτλο της Εθνικής σταρ της Ελλάδος.

Αλίκη Βουγιουκλάκη

Στην συγκεκριμένη ταινία η Αλίκη Βουγιουκλάκη θα ερμηνευσει και δύο τραγούδια σε μουσική Μάνου Χατζιδάκι και στίχους Αλέκου Σακελλάριου τα οποία θα κυκλοφορήσουν σε δίσκο 45 στροφών και μέσα σε λίγο διάστημα οι πωλήσεις θα φτάσουν τις 75.000 με αποτέλεσμα να είναι ο πρώτος χρυσός στην Ελλάδα. 

Το 1960 στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης θα κατακτήσει και το βραβείο της καλύτερης ηθοποιού για την ερμηνεία της στην υπέροχη ταινία του Ντίνου Δημόπουλου, “Μανταλένα” αποδεικνύοντας πως δεν είναι μόνο μια όμορφη γυναίκα άλλα και μια καλή ηθοποιός. 

Κι ενώ οι επιτυχίες της στον κινηματογράφο θα διαδέχονται η μια την άλλη αποφασίζει να γίνει θιασάρχης στο θέατρο ανεβάζοντας την παράσταση “Καίσαρ και Κλεοπάτρα” η οποία παρόλο που θα έχει τους καλύτερους συντελεστές θα είναι μια αποτυχία και θα κατέβει σε λιγότερο από έναν μήνα. 

Εν τω μεταξύ το 1963 αποφασίζει να αποχωρήσει από την Φίνος Φιλμ και να συνεχίσει την ανοδική της πορεία στην Δαμασκηνός – Μιχαηλίδης όπου θα κάνει 5 ταινίες προτού πάει στην Καραγιάννης  – Καρατζόπουλος και επιστρέψει πάλι στην σιγουριά του Φίνου το 1968. Με την ταινία “Η αρχόντισσα κι ο αλήτης” θα αρχίσει η δεύτερη περίοδος της συνεργασίας τους που θα είναι γεμάτη με ακόμα μεγαλύτερες επιτυχίες όπως, “Η νεράιδα και το παλικάρι” , “Η δασκάλα με τα ξανθά μαλλιά”, και η “Υπολοχαγός Νατάσα” με το ρεκόρ των 751.000 εισιτηρίων να την κατατάσσει στην πρώτη θέση των πιο επιτυχημένων ελληνικών ταινιών. Ένα ρεκορ που θα κρατήσει για σχεδόν 30 χρόνια.

Η τελευταία της ταινία στην Φίνος θα είναι, “Η Μαρία της σιωπής” ενώ το 1980 και το 1981 θα γυρίσει άλλες δύο πάλι με την Καραγιάννης – Καρατζόπουλος.  

Το 1975 και το 1977 θα πρωταγωνιστήσει και σε δύο τηλεοπτικές σειρές, “Βασίλισσα Αμαλία” και “Θεατρίνα”  που όμως δεν θα έχουν επιτυχία όπως και η τρίτη και τελευταία εμφάνιση της στην μικρή οθόνη 14 χρόνια μετά μέσα από την συχνότητα του Αντ1 ως “Ευθυμη και χήρα.  Παράλληλα την δεκαετία του 1980 ανεβάζει στο θέατρο μεγάλες παραστάσεις στις οποίες ο κόσμος κάνει ουρές για να την απολαύσει, πότε σαν Εβίτα, πότε σαν Βίκτωρ και Βίκτωρ και Βικτώρια, η σαν Ρίτα που κάποιος την εκπαιδευει λίγο πριν η δυναμική Φιλουμένα διεκδικήσει αυτό που θέλει, όπως η Λυσιστράτη της στην  Επίδαυρο. 

Το 1993 θα παίξει για 4η φορά έναν αγαπημένο της ρόλο, αυτόν της Ελίζας Ντούλιτλ στο έργο του Μπέρναρντ Σω “Ωραία μου κυρία” ενώ το 1994 θα ανεβάσει την “Μελωδία της ευτυχίας” και θα είναι το έργο με το οποίο θα κλείσει  την καριέρα της λίγο πριν φύγει απ’ τη ζωή. 

Το όνομα της ΑΛΙΚΗ ΒΟΥΓΙΟΥΚΛΑΚΗ

Του Χρήστου Κωνσταντίνου.

Facebook: Xristos Konstantinou
Instagram: xristoskp

Προηγούμενο άρθροΜια κωμωδία σαν μιούζικαλ
Επόμενο άρθροΤι κάνουν σήμερα οι ηθοποιοί που έπαιξαν δεύτερους ρόλους
Χρήστος Κωνσταντίνου
Για μένα ο κινηματογράφος είναι ένα ταξίδι σε κάποιον μαγικό κόσμο μιας άλλης εποχής. Νιώθω ευγνώμων γιατί έχω την τύχη να γνωρίσω και να με τιμούν με την φιλία τους αρκετοί καλλιτέχνες της χρυσής εκείνης περιόδου όπου τα αστέρια ήταν αληθινά κι όχι κάλπικα.