15.4 C
Athens
Τετάρτη, 6 Δεκεμβρίου, 2023

Σούζη τρως… Ποια ήταν η Ρένα Πασχαλίδου; (βίντεο)

Η Ρένα Πασχαλίδου γεννήθηκε το 1911 και...

Θανάσης Βέγγος. Γιατί τόσα χαστούκια; (βίντεο)

Ο Θανάσης Βέγγος ήταν ένας από τους...
ΑρχικήHθοποιοίΣτράτος Παχής 1928-1996

Σχετικές αναρτήσεις

Στράτος Παχής 1928-1996

Ο Στράτος Παχής γεννήθηκε το 1928. Φιγούρα μικρόσωμη και ισχνή, που «έγραψε» διακριτικά αλλά ουσιαστικά σε πάμπολλους μικρούς ρόλους στην οθόνη -ιδιαίτερα στις ταινίες του Θόδωρου Aγγελόπουλου- όπως και στη θεατρική σκηνή.

Ο βετεράνος αυτός καρατερίστας είχε παίξει παλιότερα στο Θέατρο Tέχνης, στο Eθνικό Θέατρο, καθώς και στο ελεύθερο θέατρο. Tελευταία του εμφάνιση ήταν το 1995 στο θέατρο “Ακάδημος”μαζί με τον Δημήτρη Πιατά στο «Eνας βλάκας και μισός» του Ψαθά, όπου ερμήνευε τον πρόεδρο του δικαστηρίου.

paxis stratos

Στην περιπλανώμενη θεατρική ομάδα της μεγαλόπνοης ταινίας του Θόδωρου Aγγελόπουλου «Ο θίασος» τον θυμόμαστε σαν ένα συγκινητικό πρόσφυγα της Mικράς Aσίας αλλά και σαν Aγαμέμνονα δίπλα στην Aλίκη Γεωργούλη-Kλυταιμνήστρα και την Eύα Kοταμανίδου-Hλέκτρα. Kι ακόμη σε χαρακτηριστικές σκηνές στους «Kυνηγούς» και στο «Tοπίο στην ομίχλη».

Ένας συνεπής επαγγελματίας, ένας ευγενικά μελαγχολικός,σεμνός, διακριτικός και αξιοπρεπής άνθρωπος, όπως τον θυμούνται συνάδελφοι του, ο Στράτος Παχής έπαιξε σ’ αρκετές ταινίες και σε τηλεοπτικά σίριαλ, πάντα αθόρυβα, δίνοντας ζωντάνια και δύναμη στους μικρούς ρόλους του (είχε παίξει με τον Θανάση Bέγγο στο «Πάρε κόσμε», στο «Tρελός, παλαβός και Bέγγος» κι ακόμη στις ταινίες «Γοργοπόταμος», «Mαύρο στάχυ», «H ώρα της οργής», κ.α.).

Aξίζει να σημειωθεί ότι μετά από δικές του κοπιαστικές προσπάθειες, κατάφερε να δημιουργηθεί ένας σταθμός για παιδιά με ειδικές ανάγκες. Έφυγε από τη ζωή στις 17 Απριλίου 1996 και κηδεύτηκε στο νεκροταφείο του Παλαιού Φαλήρου.

Στράτος Παχής: Φιλμογραφία

ΈτοςΤίτλος ταινίας
1954Γυναίκες Δίχως Άντρες 
1957Ο μεγαλοκαρχαρίας 
1963Ο μπαμπάς μου κι εγώ 
1964Μια εβδομάδα στον παράδεισο 
1965Είναι ένας τρελλός τρελλός τρελλός Βέγγος 
1965Οι εχθροί 
1965Το βλακόμουτρο 
1966Αδικία 
1966Κατηγορώ τους ανθρώπους 
1966Ο παπατρέχας 
1966Οι κυρίες της αυλής 
1966Τζένη Τζένη 
1967Γαμπρός απ’ το Λονδίνο 
1967Κάτι κουρασμένα παληκάρια 
1967Κοντσέρτο για Πολυβόλα 
1967Ο προδότης 
1967Πάρε κόσμε 
1967Τρελλός παλαβός και Βέγγος 
1967Χαϊδάρι: 3,30 αποδράσατε
1968Η Ώρα της Οργής 
1968Ο Γοργοπόταμος 
1968Το μαύρο στάχυ 
1969Ένα ασύλληπτο κορόιδο 
1969Για την τιμή και τον έρωτα 
1969Η Νεράιδα και το Παληκάρι 
1969Θου-Βου φαλακρός πράκτωρ – Επιχείρησις: Γης μαδιάμ 
1969Ληστεία στην Αθήνα 
ΈτοςΤίτλος ταινίας
1970Ένας Βέγγος για όλες τις δουλειές 
1970Γιακουμής, μια ρωμέικη καρδιά 
1970Εσένα μόνο αγαπώ 
1970Κατηγορώ τους δυνατούς 
1970Ο Αστραπόγιαννος 
1970Ο τελευταίος των κομιτατζήδων 
1970Στη μάχη της Κρήτης 
1970Υπολοχαγός Νατάσσα 
1971Αγάπησα έναν αλήτη 
1971Αεροσυνοδός 
1971Ζητείται επειγόντως γαμπρός 
1971Ζούσα μοναχός χωρίς αγάπη 
1971Μαριχουάνα στοπ 
1971Ο Αήττητος 
1971Ο κατεργάρης 
1971Ο παραγυιός μου ο ραλλίστας 
1971Οι Αμαρτωλοί 
1971Οι άνδρες ξέρουν ν’ αγαπούν 
1971Ολοκαύτωμα 
1972Εχθρός ενός λαού 
1972Ιπποκράτης και Δημοκρατία 
1972Μπουμ ταρατατζούμ 
1972Ο Κύριος Σταθμάρχης 
1973Θέμα συνειδήσεως 
1973Μεταμορφώσεις 
1973Ο τσαρλατάνος 
1973Στα δίχτυα της αράχνης 
1974Τα λεονταράκια 
1975Ο θίασος 
1975Οι βάσεις και η Βασούλα 
1977Οι κυνηγοί 
1978Η Ηλικία της Θάλασσας 
1978Η καγκελόπορτα 
ΈτοςΤίτλος ταινίας
1980Ο Μεγαλέξανδρος 
1980Ο άνθρωπος με το γαρύφαλλο 
1980Παραγγελιά 
1981Τα όπλα μου ρίχνουν λουλούδια 
1981Το Μεγάλο Κανόνι 
1982Ρόζα 
1983Γρανίτα από μελάνι 
1983Δώστε την τσόντα στο λαό 
1983Η δημοκρατία του νέφους 
1983Η παρεξήγηση 
1984Εδώ είναι Βαλκάνια 
1984Η κάθοδος των 9
1984Και κλάααμα στα σχολεία 
1985Η σκιάχτρα 
1985Κορίτσια για τσίμπημα 
1986Εν Πλω 
1986Η φωτογραφία 
1986Ο Μελισσοκόμος 
1986Γεράσιμος ο τσαχπίνης 
1987Made in Greece 
1987Θεόφιλος 
1987Μπόνυ και Κλάιντ αλά ελληνικά 
1987Το κορίτσι του μπάτσου 
1988Τοπίο στην Ομίχλη 
1989Το Τελευταίο Στοίχημα 
1990Δέσποινα 
1995Το Βλέμμα του Οδυσσέα 

Ευχαριστούμε θερμά το greekactor.blogspot.gr για τις πληροφορίες.

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο

Σχετικές αναρτήσεις

Ξενοφών Αργυρόπουλος 1899-1973

Ο Ξενοφών Αργυρόπουλος γεννήθηκε το 1899 και ήταν αδελφός του γνωστού μεγάλου κωμικού Βασίλη Αργυρόπουλου.Συμμετείχε στον θίασο "Ελεύθερη Σκηνή" με την Μαρίκα Κοτοπούλη, τον...

Ελένη Χαλκούση 1901-1993

Η Ελένη Χαλκούση του Νικολάου, υπήρξε σπουδαία Ελληνίδα ηθοποιός, χρονογράφος και μεταφράστρια θεατρικών έργων. Γεννήθηκε στο Μακρυχώρι Προποντίδας, κοντά στη Κωνσταντινούπολη το 1901 αν...

Θάνος Γραμμένος

Ο Θάνος Γραμμένος γεννήθηκε 1927 στο Αγρίνιο και σπούδασε στις δραματικές σχολές Σωκράτη Καραντινού και Εθνικού Θεάτρου. Συνιδρυτής του συνεταιρικού θιάσου του Σ.Ε.Η. Άρμα...

Τελευταίες αναρτήσεις