25.2 C
Athens
Κατηγορία:

Παπαμιχαήλ Δημήτρης

Ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ ήταν Έλληνας ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου. Γεννήθηκε στις 29 Αυγούστου του 1934 στην Αθήνα και μεγάλωσε στον Πειραιά σε συνοικία του Χατζηκυριάκειου.

Παπαμιχαήλ Δημήτρης

Ήταν το τρίτο παιδί του Γιάννη Παπαμιχαήλ και το πρώτο με την δεύτερη του σύζυγο, Ελένη.

Είχε έναν αδερφό, τον Στέλιο, και μια αδερφή, την Μαρία, από τον πρώτο γάμο του πατέρα του, καθώς και έναν αδερφό, τον Νίκο που γεννήθηκε μετά από αυτόν.

Τα παιδικά του χρόνια ήταν φτωχικά. Οι γονείς του διηύθυναν ένα καφενείο στο οποίο συχνά βοηθούσε και ο ίδιος.

Τα πρώτα του χρόνια στιγματίστηκαν από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Έζησε για περίπου δυο χρόνια στον τόπο καταγωγής των γονιών του το Κρανίδι, ύστερα από προτροπή τους, και αμέσως μετά το τέλος του πολέμου ξαναγύρισε στον Πειραιά.

Ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ βίωσε τον βομβαρδισμό του Πειραιά το 1941 και παρόλο που πέρασε φτωχικά χρόνια εκεί, δεν έπαψε ποτέ να αγαπάει τη γειτονιά του. Για αρκετό καιρό μετά τον βομβαρδισμό, ο μικρός Δημήτρης, που ήταν τότε μαθητής, έλεγε πως όταν μεγαλώσει ήθελε να γίνει πιλότος για να εκδικηθεί τους Γερμανούς για το κακό που έκαναν στον Πειραιά «του».

Ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ από τα εφηβικά του χρόνια είχε αποφασίσει ότι ήθελε να ασχοληθεί με το θέατρο. Οι γονείς του ήθελαν να σπουδάσει υφαντουργεία καθώς είχε κερδίσει μια υποτροφία στην Αγγλία.

Παπαμιχαήλ Δημήτρης
Ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ μαζί με την Αλίκη Βουγιουκλάκη.

Ωστόσο το 1952 έδωσε κρυφά εισαγωγικές εξετάσεις στο Εθνικό Θέατρο και τελικά πέρασε. Αυτή του η κίνηση όμως προκάλεσε την αντίδραση του πατέρα του, ο οποίος τελικά συμφώνησε. Αξιοθαύμαστο γεγονός αποτελεί ότι ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ, έφτανε στην Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου με τα πόδια από τον Πειραιά.

Ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ νυμφεύθηκε δύο φορές. Στην αρχή της σταδιοδρομίας του, διατηρούσε σχέση με την ηθοποιό Δέσπω Διαμαντίδου.

Πρώτη του σύζυγος και μεγάλο κεφάλαιο στη ζωή του αποτέλεσε η Αλίκη Βουγιουκλάκη. Γνωρίζοντας την στην αίθουσα αναμονής του Εθνικού Θεάτρου, όπου και οι δύο βρίσκονταν για να δώσουν εισαγωγικές εξετάσεις, ο γάμος του μαζί της ήταν γεμάτος συγκρούσεις αλλά αποτελεί, εάν όχι τον μεγαλύτερο, έναν από τους πιο πολυσυζητημένους και γεμάτο πάθος γάμους στον ελληνικό χώρο του θεάματος.

Παπαμιχαήλ Δημήτρης
Δημήτρης, Αλίκη και Γιάννης σε χαρούμενες στιγμές.

Ο γάμος τους πραγματοποιήθηκε στις 18 Ιανουαρίου 1965. Μαζί ανέβασαν πολλά έργα στο θέατρο και έκαναν πολλές ταινίες, από τις πιο γνωστές και αγαπητές στο ευρύ κοινό είναι, “Το ξύλο βγήκε από τον παράδεισο“, “Αστέρω“, “Μανταλένα“, “Η Αλίκη στο Ναυτικό” και πολλές άλλες.

Κατά τη διάρκεια του γάμου τους απέκτησαν έναν γιο, τον Γιάννη. Ύστερα από δέκα χρόνια γάμου το ζευγάρι χώρισε το 1975, αλλά επανενώθηκαν καλλιτεχνικά ξανά το 1983.

Μετά το διαζύγιό τους, ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ στράφηκε περισσότερο στο ποιοτικό θέατρο, που ήδη είχε υπηρετήσει, είτε στο Εθνικό, είτε με τον Κάρολο Κουν. Οι πρωταγωνιστικές του ερμηνείες σε έργα το κλασσικού ρεπερτορίου και την αρχαία τραγωδία αποτελούν σημείο αναφοράς για τους νέους έλληνες ηθοποιούς.

Στη συνέχεια νυμφεύθηκε τη Νανά Ειλικρινή, με την οποία χώρισαν το 1990. Σύντροφος του υπήρξε και η ηθοποιός Μίνα Χειμώνα. Τελευταία σύντροφος της ζωής του η ηθοποιός Νάντια Μουρούζη.

Ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ απεβίωσε στις 8 Αυγούστου του 2004, από καρδιακή προσβολή, σε ηλικία 69 ετών.Ο ηθοποιός παραθέριζε στο εξοχικό του στην Ερμιόνη και το μεσημέρι αισθάνθηκε αδιαθεσία, οπότε μεταφέρθηκε στο κέντρο Υγείας Κρανιδίου, αλλά ήταν ήδη αργά.

Φιλμογραφία

ΈτοςΤίτλος σειράς
1977Ένοχοι
1992Ανατολικός άνεμος
1975Βασίλισσα Αμαλία
1990Η Αλτάνα της Πάργας
1983Η λάμψη των άστρων
1980Κόντρα στον άνεμο
1978Ναυτικές ιστορίες
1980Πορεία 090
2010Προς την ελευθερία
ΈτοςΤίτλος ταινίας
1998Black out
1996Προς την ελευθερία
1981Άγριες κότες
1981Πολίτες Β’ κατηγορίας
1978Κραυγή γυναικών / A dream of passion
1974Οι εραστές του ονείρου
1972Η Αλίκη δικτάτωρ
1971Παπαφλέσσας / Η μεγάλη στιγμή του ’21
1969Η δασκάλα με τα ξανθά μαλλιά
1969Η νεράιδα και το παλικάρι
1969Ο παραμυθάς
1969Το λεβεντόπαιδο
1968Η αγάπη μας
1968Η αρχόντισσα κι ο αλήτης
1968Το κορίτσι του λούνα παρκ
1967Αχ Αυτή η γυναίκα μου
1967Δημήτρη μου Δημήτρη μου
1967Το πιο λαμπρό αστέρι
1966Διπλοπενιές
1966Η κόρη μου η σοσιαλίστρια
1966Ο εξυπνάκιας
1965Μοντέρνα Σταχτοπούτα
1965Ο νικητής
1965Περάστε την πρώτη του μηνός
1964Αν έχεις τύχη
1963Κόκκινα φανάρια
1963Το τεμπελόσκυλο
1963Χτυποκάρδια στο θρανίο
1962Εταιρία θαυμάτων
1962Μην ερωτεύεσαι το Σάββατο
1962Ο λουστράκος
1962Ποτέ δε σε ξέχασα
1961Η Αλίκη στο Ναυτικό
1961Χαμένα όνειρα
1960Μανταλένα
1960Ποτέ την Κυριακή / Never on Sunday
1960Το ραντεβού της Κυριακής
1959Το ξύλο βγήκε απ’ τον παράδεισο
1958Δύο αγάπες δύο κόσμοι
1958Η κυρά μας η μαμμή
1958Το τελευταίο ψέμα
1957Η θεία από το Σικάγο
1955Ο αγαπητικός της βοσκοπούλας
ΈτοςΤίτλος παράστασης
1955Άμλετ
1987Ανατόλ
1969Αυτό Που Ξέρει Κάθε Γυναίκα
1967Αχ Αυτή η Γυναίκα μου
1971Βασίλισσα Αμαλία
1968Γλυκειά μου Μπριζίτ
1984Εκπαιδεύοντας τη Ρίτα
1967Ζητείται Νέα με Προίκα
1965Η Κόρη μου η Σοσιαλίστρια
1972Η θεατρίνα
1954Ιππόλυτος
1964Κολόμπ
1980Ντόλλυ
1989Ο Αμπιγιέρ
1965Ο κόσμος της Σούζυ Βογκ
1996Ο χορός του θανάτου
1994Οι τελευταίοι
1972Οι φυλακισμένοι της 2ας λεωφόρου
1960Οργισμένα Νιάτα
1964Πειρασμός
1963Ποντικοπαγίδα
1958Τέσσα
1957Το Ζαμπελάκι
1988Το ημέρωμα της στρίγγλας
1992Το ημερολόγιο της Άννας Φρανκ
1966Του Φτωχού τ’ αρνί
1994Τραχίνιαι
1978Φιλουμένα Μαρτουράνο
1960Φοιτηταί
1973Ωραία μου Κυρία

Περισσότερα άρθρα

Τελευταία άρθρα