24.4 C
Athens
ΑρχικήHθοποιοίΓιώργος Λευτεριώτης 1927-1994

Σχετικές αναρτήσεις

Γιώργος Λευτεριώτης 1927-1994

Ο Γιώργος Λευτεριώτης γεννήθηκε το 1927 στο χωριό Γιαννάδες της Κέρκυρας. Τα σχολικά του χρόνια τα πέρασε στην πόλη της Κέρκυρας με πολύ καλές συνθήκες για την εποχή εκείνη( με ιδιωτικά μαθήματα στα γαλλικά και τα ιταλικά ),αφού η οικογένειά του ήταν αρκετά εύπορη.
Το 1946 πήγε στην Αθήνα για ανώτερες σπουδές, αλλά αρνούμενος την οικογενειάκη βοήθεια γνώρισε δύσκολα χρόνια. Εξάσκησε διάφορα επαγγέλματα για την επιβίωσή του.

lefteriotis vougiouklaki

Σε κάποιο από αυτά, το 1948, ο διάσημος εκείνης της εποχής Κάρολος Κουν, τον ανακάλυψε και τον προώθησε στις καλλιτεχνικές και θεατρικές σπουδές. Το 1952, αποφοίτησε αριστούχος της Δραματικής Σχολής.

Ο Κουν του έδωσε πρωταγωνιστικό ρόλο στο έργο ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΗΣ ΑΝΝΑΣ ΦΡΑΝΚ και λόγω της επιτυχίας του, τον αποκάλεσαν “παιδί θαύμα”. Στη συνέχεια ανέλαβε πρωταγωνιστικούς ρόλους σε κινηματογραφικά έργα όπως : ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΑΚΙ, ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΤΗΣ, ΤΡΕΙΣ ΚΟΥΚΛΕΣ ΚΙ ΕΓΩ, Ο ΘΗΣΑΥΡΟΣ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΤΗ, ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΤΗ ΒΕΝΕΤΙΑ, Η ΛΙΖΑ ΚΑΙ Η ΑΛΛΗ κ.α

Στο θέατρο ΜΟΥΣΟΥΡΗ ( 1959-1962 ),σημείωσε μεγάλες επιτυχίες με το ΩΡΑΙΑ ΜΟΥ ΚΥΡΙΑ ( με την Αλίκη Βουγιουκλάκη ) και το ΦΑΝΗ ( με την Τζένη Καρέζη ).

Συνεργάστηκε με σχεδόν όλους, τους μεγάλους ηθοποιούς της εποχής εκείνης. Το 1964-67, ίδρυσε το δικό του θίασο, με τον οποίο για 3 χρόνια περιόδευε σε όλη την Ελλάδα. Υποχρεωτικά, διαλύει το θίασο, λόγω ασθένειας, που τον κρατά σε νοσηλεία 4 χρόνια. Η μόνη του διέξοδος την εποχή εκείνη, ήταν η ζωγραφική και η γλυπτική.

Στο τέλος της ζωής του έζησε σε ένα μικρό διαμέρισμα στην Αχαρνών. Λόγω της κακής υγείας του δεν επέστρεψε ποτέ στο θέατρο και στον κινηματογράφο. Δεν σταμάτησε όμως ποτέ το εικαστικό του έργο. Ο Γιώργος Λευτεριώτης απεβίωσε το Νοέμβριο του 1994.

Γιώργος Λευτεριώτης: Φιλμογραφία

ΈτοςΤίτλος ταινίας
1949Γκρεμισμένα όνειρα 
1954Το ποντικάκι 
1955Καταδικασμένη και από το παιδί της 
1959Ο θησαυρός του μακαρίτη 
1960Ραντεβού στη Βενετία 
1960Τρεις κούκλες κι’ εγώ 
1961Η Λίζα και η Άλλη 
1961Χαμένα όνειρα 

Ευχαριστούμε θερμά το greekactor.blogspot.gr για τις πληροφορίες.

Προηγούμενο άρθροΚώστας Μουσούρης
Επόμενο άρθροΚατερίνα Λέχου 1967-

Σχετικές αναρτήσεις

Μήτση Κωνσταντάρα 1922-1985

Η Μήτση Κωνσταντάρα γεννιέται το 1922 στο Κολωνάκι ως το τρίτο παιδί μιας εύπορης οικογένειας με καταγωγή από την Κωνσταντινούπολη. Ο Λάμπρος ήταν ο...

Αλίκη Γεωργούλη 1931-1995

Η Αλίκη Γεωργούλη ήταν ελληνίδα ηθοποιός, με σημαντική καριέρα στο θέατρο και επιλεγμένες εμφανίσεις στον κινηματογράφο. Υπήρξε η τρίτη σύζυγος του Αλέκου Αλεξανδράκη και...

Βογιατζής Γιώργος

Ο Γιώργος Βογιατζής γεννήθηκε 6 Δεκ 1945 στην Αθήνα. Υποδύθηκε τον Ιωσήφ στην τηλεοπτική σειρά του Φράνκο Τζεφιρέλι «Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ» που...

Τελευταίες αναρτήσεις