21.2 C
Athens
Δευτέρα, 27 Μαΐου, 2024

Άγνωστες πτυχές της ταινίας, Ο μπαμπάς εκπαιδεύεται

Η ταινία, "Ο μπαμπάς εκπαιδεύεται" προβλήθηκε τη...

Ήξερες ότι η Άννα Παναγιωτοπούλου…

Η Άννα Παναγιωτοπούλου ήταν Ελληνίδα ηθοποιός και...

Ποια ηθοποιός κάνει τις υψηλότερες τηλεθεάσεις με τις ταινίες της

Ο Χρήστος Κωνσταντίνου αποκαλύπτει ποια ηθοποιός της...
Κατηγορία:

Η θεία από το Σικάγο 1957-1958

Πληροφορίες ταινίας

Έτος: 1957
Κυκλοφορία: 16 Δεκεμβρίου 1957
Διάρκεια: 94' Λεπτά
Είδος: Κωμωδία
Σκηνοθεσία: Αλέκος Σακελλάριος
Σενάριο: Αλέκος Σακελλάριος
Συγγραφέας: Αλέκος Σακελλάριος
Φωτογραφία: Ντίνος Κατσουρίδης
Μουσική συνθεση: Τάκης Μωράκης
Εταιρία παραγωγης: Φίνος Φιλμ
Παραγωγός: ***
Τραγούδι: ***
Χορευτές: ***

Ηθοποιοί: Ορέστης Μακρής (Χαρίλαος), Γεωργία Βασιλειάδου (Καλλιόπη Πάπας), Τζένη Καρέζη (Κατίνα, κόρη), Γκέλυ Μαυροπούλου (Ελένη, κόρη), Νίκη Παπαδάτου (Αγγελική Μπαρδά, κόρη), Μαργαρίτα Παπαγεωργίου (Μαρία, κόρη), Ελένη Ζαφειρίου (Ευτέρπη, γυναίκα Χαρίλαου), Παντελής Ζερβός (Ξενοφών), Δημήτρης Παπαμιχαήλ (Κώστας), Στέφανος Στρατηγός (Καντρής, δικηγόρος), Θόδωρος Δημήτριεφ (Ζέριγκας, μηχανικός), Λάκης Σκέλλας (πωλητής εσωρούχων), Βαγγέλης Σειληνός, Βαγγέλης Πλοιός (άντρας στην παραλία), Ράλλης Αγγελίδης (Θόδωρος), Κώστας Παπαχρήστος (αστυνομικός), Κώστας Γκουσγκούνης (περαστικός)

Η ταινία, “Η θεία από το Σικάγο” προβλήθηκε τη σαιζόν 1957-1958 και έκοψε 142.459 εισιτήρια. Ήρθε στην πρώτη θέση ανάμεσα σε 31 ταινίες.

-Ταινία με σαφή κοινωνικοπολιτικά μηνύματα και διττή έξυπνη σάτιρα, τόσο για την οπισθοδρομικότητα και την εμμονή με τις παραδόσεις, όσο και για την κακόγουστη και νεοπλουτίστικη διάσταση των μοντέρνων αμερικανόφερτων συνηθειών.

Η θεία από το Σικάγο
Σκηνή από την ταινία, “Η Θεία Από το Σικάγο”.

-Φήμες λένε ότι στην ταινία, “Η θεία από το Σικάγο” παραλίγο να είχαμε τη μοναδική συνύπαρξη δύο μεγάλων Ελληνίδων σταρ, της Τζένης Καρέζη και της Αλίκης Βουγιουκλάκη, αλλά για διάφορους λόγους η Αλίκη αρνήθηκε τελικά να συμμετάσχει.

θεία Καλλιόπη σπάει ένα και μόνο κανάτι σε όλη την ταινία. Στη σκηνή που πέφτουν τα κανάτια απο το μπαλκόνι, η αλήθεια είναι ότι τα έριχνε ο ίδιος ο Σακελλάριος, και μάλιστα ένα παραλίγο να τραυματίσει τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ.

Γεωργία Βασιλειάδου, μετά από αυτή την ταινία, έγινε το πιο εμπορικό όνομα του ελληνικού κινηματογράφου.

σκηνή που τα 4 κορίτσια κάνουν μπάνιο στην παραλία έχει γυριστεί στην Αρτέμιδα (Λούτσα) Αττικής.

-Τα εξωτερικά πλάνα της οικίας Μπάρδα ήταν από κτίρια στην περιοχή της Δεξαμενής, στο Κολωνάκι.

-Στα κοντινά πλάνα το μπαλκόνι της οδού Ξανθίππου μεταφέρεται στα στούντιο της Φίνος προφανώς για καλύτερο έλεγχο στο φωτισμό αλλά αυτό περιλαμβάνεται στα μαγικά τρικ του σινεμά που δεν θα πάψει ποτέ να μας ξεγελά.

-Πρώτη εμφάνιση για το νεαρό τότε χορευτή Βαγγέλη Σειληνό.

Περίληψη της ταινίας, “Η θεία από το Σικάγο”

Ο Χαρίλαος, απόστρατος αξιωματικός με πολύ αυστηρές και συντηρητικές αρχές, μεγαλώνει τις τέσσερις κόρες του με στρατιωτική πειθαρχία, φροντίζοντας την καλλιέργειά τους, την εμφάνισή τους και την καλή συμπεριφορά τους.

Παρ’ όλη την επιθυμία του να τις παντρέψει δεν τις αφήνει πουθενά μόνες, με αποτέλεσμα να μην τις πλησιάζει άνδρας. Η σύζυγός του, αλλά και ο φίλος του και γείτονας Ξενοφών, καταβάλλουν αξιοσημείωτες προσπάθειες να τον πείσουν να αλλάξει τακτική, εκείνος όμως επιμένει στην πολύ συντηρητική συμπεριφορά του.

Όταν όμως η συζήτηση φτάνει στην ξενιτεμένη από χρόνια στο Σικάγο των ΗΠΑ (και πλέον χήρα) αδελφή του Καλλιόπη τα πάντα ανατρέπονται. Εκείνη επιστρέφει στην Ελλάδα και αναλαμβάνει να εκσυγχρονίσει το σπίτι του στρατηγού, όπως και να βοηθήσει τα τέσσερα κορίτσια (και ανιψιές της) να αποκατασταθούν. Χάρη σε ευφυέστατα, όσο και ριψοκίνδυνα τεχνάσματα, πετυχαίνει σύντομα το σκοπό της και η μία μετά την άλλη, οι κοπέλες χορεύουν το χορό του Ησαΐα.

Αρχικά, η θεία Καλλιόπη με την ανιψιά της Ελένη χαζεύουν από το μπαλκόνι του σπιτιού τους, τους περαστικούς, που εκείνη την ώρα επιστρέφουν από τις δουλειές τους. Μόλις η Ελένη εντοπίσει κάποιον που της αρέσει εμφανισιακά, η Καλλιόπη ρίχνει από το μπαλκόνι μία στάμνα γεμάτη νερό με σκοπό να σκάσει στο οδόστρωμα μπροστά του. Πράγματι, πετυχαίνει το στόχο της και μεσολαβεί προκειμένου ο περαστικός να γνωριστεί καλύτερα με την ανιψιά της, την ίδια κιόλας στιγμή.

Στη συνέχεια, ο Χαρίλαος, επιχειρεί να αντιγράψει το επιτυχημένο κόλπο της Καλλιόπης έχοντας σκοπό να παντρέψει και τη δεύτερη κόρη του, Κατίνα. Το σχέδιο αντιγράφεται επακριβώς από τον Χαρίλαο, αλλά η μεσολάβηση της Καλλιόπης είναι καταλυτική για να πετύχει η γνωριμία, καθώς τα πνεύματα αρχικά οξύνονται μεταξύ πατέρα και υποψήφιου γαμπρού.

Η τρίτη κόρη, Μαρία, γνωρίζει τον μέλλοντα σύζυγό της με τη βοήθεια της θείας της σε μία πλαζ. Η θεία ελέγχει με ευφυή τρόπο το επαγγελματικό προφίλ των πιθανών γαμπρών και η ανιψιά προσποιείται πως πνίγεται στη θάλασσα προκειμένου να τραβήξει την προσοχή του εκλεκτού της θείας της, εργοστασιάρχη υφασμάτων, τον οποίο και η ίδια τελικά εγκρίνει.

Τέλος, η τέταρτη και μικρότερη κόρη της οικογένειας, αν και δεν είναι ακόμα σε ηλικία γάμου, ζηλεύει τις αδελφές της που παντρεύτηκαν και αποφασίζει να αντιγράψει μόνη της το κόλπο με το κανάτι. Ο νεαρός που την ενδιαφέρει συνοδεύεται από τον πατέρα του, Θόδωρο, ο οποίος τυγχάνει παλιός γείτονας του Χαρίλαου, αλλά και φλερτ των νεανικών χρόνων της Καλλιόπης. Η επανασύνδεση των παλιών φίλων επιστεγάζεται από το γάμο της Καλλιόπης με τον, από χρόνια χήρο, Θόδωρο.

Στη γειτονιά πλέον, όλες οι οικογένειες με ανύπαντρες κόρες σε ηλικία γάμου, αντιγράφουν με ζήλο το “αλάνθαστο” κόλπο με το κανάτι.

Στην ίδια κατηγορια

Το τεμπελόσκυλο 1963-1964

Η ταινία, "Το τεμπελόσκυλο" προβλήθηκε τη σαιζόν 1963-1964 και έκοψε 233.360 εισιτήρια. Ήρθε στην...

Ένας μεγάλος έρωτας 1963-1964

Η ταινία, "Ένας μεγάλος έρωτας" προβλήθηκε τη σαιζόν 1963-1964 και έκοψε 202.607 εισιτήρια. Ήρθε...

Δέκα μέρες στο Παρίσι 1962-1963

Η ταινία, "Δέκα μέρες στο Παρίσι" προβλήθηκε τη σαιζόν 1962-1963 και έκοψε 43.081 εισιτήρια....

Ο Γεροδήμος (Καταραμένη γενιά) 1962-1963

Η ταινία, "Ο Γεροδήμος" προβλήθηκε τη σαιζόν 1962-1963 και έκοψε 17.575 εισιτήρια. Ήρθε στην...

Περισσότερα απο αυτη την κατηγορία