11.4 C
Athens
Σάββατο, 9 Δεκεμβρίου, 2023

Υπάρχει και φιλότιμο: Το σκηνοθετικό λάθος στην ταινία

Aθάνατος ελληνικός κινηματογράφος. Λατρεμένος Λάμπρος Κωνσταντάρας. Κάποιοι...

Τα πανάκριβα αυτοκίνητα που οδηγούσαν οι σταρ στις ελληνικές ταινίες (βίντεο)

Ο παλιός ελληνικός κινηματογράφος, ήταν το φυτώριο...

Υπολοχαγός Νατάσσα: Η εκκλησία που γυρίστηκε η σκηνή με τα πολυβόλα

Η ταινία, "Υπολοχαγός Νατάσσα" προβάλλεται κάθε χρόνο...
ΑρχικήHθοποιοίΑνδρέας Ντούζος 1936-2013

Σχετικές αναρτήσεις

Ανδρέας Ντούζος 1936-2013

Ο Ανδρέας Ντούζος ήταν έλληνας ηθοποιός, ένας από τους δημοφιλέστερους ζεν πρεμιέ του ελληνικού κινηματογράφου τη δεκαετία του ‘60, σε κωμωδίες, δράματα και μιούζικαλ. Γεννήθηκε στις 19 Οκτωβρίου του 1936 στην Αθήνα και σπούδασε στη δραματική σχολή του σκηνοθέτη, Τάκη Μουζενίδη.

Πήρε το βάπτισμα του πυρός στο θέατρο δίπλα στην Κατερίνα (Ανδρεάδη) με μικρούς ρόλους. Ο πρώτος ουσιαστικός ρόλος του ήταν στο παιδικό θεατρικό έργο, “Ο κακότυχος και η τυχερή” δίπλα στην Έλλη Λαμπέτη στο θέατρο Κυβέλη το 1953.

Τα κατοπινά χρόνια έπαιξε σε επιλεγμένους θιάσους, κωμωδία και δράμα, ελληνικό και ξένο έργο. Το 1962 συμμετείχε στην περίφημη θεατρική παράσταση, “Όμορφη Πόλη” με κείμενα Μποστ και τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη, σε σκηνοθεσία, Μιχάλη Κακογιάννη.

Ανδρέας Ντούζος 1936-2013
Ο Αντρέας Ντούζος με τον γιο του Στήβ.

Το 1953 έκανε και το ντεμπούτο του στον κινηματογράφο με την κοινωνική ταινία, “Οι κολασμένοι”. Η πρώτη του ξεχωριστή παρουσία στη μεγάλη οθόνη ήταν στην ταινία του Νίκου Κούνδουρου, “Μαγική Πόλη” το 1954.

Από το 1964 έως το 1966 ήταν ένας από τους μόνιμους ηθοποιούς της Φίνος Φιλμ, με πρωταγωνιστικούς ρόλους σε μεγάλες επιτυχίες όπως: “Η βίλα των οργίων”, “Κορίτσια για φίλημα“, “Ραντεβού στον αέρα”, “Ιστορία μιας ζωής”, “Υπάρχει και φιλότιμο” και “Φωνάζει ο κλέφτης”.

Εκτός Φίνος Φιλμ ο Ανδρέας Ντούζος έπαιξε σε ταινίες, όπως “Αλλοίμονο στους νέους” του Αλέκου Σακελλάριου δίπλα στον Δημήτρη Χορν και “Φουσκοθαλασσιές” του Ορέστη Λάσκου, δίπλα στη Μαίρη Αρώνη και “Οι εχθροί” δίπλα στον Αλέκο Αλεξανδράκη.

Από το 1967 έως το 1981, ο Ανδρέας Ντούζος με την οικογένεια (τη σύζυγό του και τα δύο παιδιά του, Στιβ και Τέτα, τα οποία αργότερα έγιναν ηθοποιοί με τη σειρά τους) έφυγε από την Ελλάδα κι εγκαταστάθηκε στην Αμερική, όπου αναφέρεται πως εκεί σπούδασε σκηνοθεσία και το βέβαιο είναι ότι δούλεψε στο θέατρο.

Με τη σύζυγό του Αναστασία γνωρίστηκαν όταν εκείνος ήταν 18 ετών κι εκείνη έναν χρόνο μικρότερή του. Η γνωριμία τους έγινε σε μια παράσταση της Δόρας Στράτου, όπου η Αναστασία ήταν επαγγελματίας χορεύτρια ελληνικών παραδοσιακών χορών.

«Γοητευμένος ο πατέρας μου από την ομορφιά της, τη φινέτσα, την αξιοπρέπεια και το ήθος της, γρήγορα την ζήτησε σε γάμο κι έμειναν μαζί κι αγαπημένοι 47 χρόνια. Εκείνη σπούδασε στη συνέχεια αισθητικός στη Βιέννη, και μέχρι το τέλος ήταν ο άνθρωπος που κρατούσε “δεμένη” την οικογένεια Ντούζου», είχε δηλώσει ο Στηβ.

ntouzos eggonos
Ο Ανδρέας Ντούζος με τον συνονόματο εγγονό του.

Το 1980 επιστρέφουν οικογενειακώς στην Ελλάδα. Φυσικά, τα πάντα έχουν αλλάξει. Ο Ανδρέας Ντούζος δραστηριοποιείται πλέον και ως παραγωγός. Στην αρχή ανεβάζει στο θέατρο «Καλουτά» το μιούζικαλ Παίζουν το τραγούδι μας, δίπλα στη Μαίρη Χρονοπούλου. Η παράσταση πάει συμπαθητικά, αλλά μετά τους σεισμούς του Φεβρουαρίου του 1981, σχεδόν όλη η θεατρική κοινότητα καταρρέει.

Στην πορεία αναλαμβάνει το θέατρο «Σούπερ σταρ» στη Στοά Μπρόντγουαιη, που τη δεκαετία του ’80 είναι πολύ της μόδας. Εκεί κάνουν το θεατρικό ντεμπούτο τους και τα δυο παιδιά του, ο Στηβ και η Τέτα Ντούζου. Όπως είχε ομολογήσει ο ίδιος, την ημέρα της πρεμιέρας τους, είχε περισσότερο άγχος γι’ αυτά, παρά για τον εαυτό του.

Η ενασχόλησή του με την υποκριτική περιορίζεται σε ταινίες και σειρές. Μια από αυτές είναι τα «Καθημερινά», σε σκηνοθεσία του παλιού του συνεργάτη, Γιάννη Δαλιανίδη.

Η είσοδος της ιδιωτικής τηλεόρασης αλλάζει και τις θεατρικές ισορροπίες. Ο Ντούζος αναγκάζεται να παραχωρήσει το θέατρό του στην Κάτια Δανδουλάκη, λόγω οικονομικών δυσκολιών. Την σεζόν 1999-2000 εμφανίζεται για τελευταία φορά στη Στοά Μπρόντγουαιη, στο Αρσενικό και παλιά δαντέλα, στο ρόλο του ιερέα.

Τον Ιανουάριο του 2013, μετά από ατύχημα στο σπίτι του, υπέστη βαριά κρανιοεγκεφαλική κάκωση. Υπεβλήθη σε επέμβαση για την αφαίρεση αιματώματος, μετά την οποία νοσηλευόταν στη ΜΕΘ ιδιωτικού θεραπευτηρίου, όπου και απεβίωσε λίγους μήνες αργότερα, στις 29 Απριλίου. Όπως έγινε κατόπιν γνωστό, τα τελευταία επτά χρόνια της ζωής του έπασχε από Αλτσχάιμερ.

Ανδρέας Ντούζος: Φιλμογραφία

ΈτοςΤίτλος ταινίας
2001Μια μέρα τη νύχτα
1985Ψηλός λιγνός και ψεύταρος
1984Θηλυκό θηριοτροφείο
1983Παπαδίστικη κομπανία
1967Η κοροϊδάρα
1967Αν μιλουσε το Παρελθον μου
1967Σαπίλα και Αριστοκρατία
1967Του Χωρισμού το Τραίνο
1966Δεν είμαι ατιμασμένη
1966Ραντεβού στον αέρα
1966Φουσκοθαλασσιές
1965Ιστορία μιας ζωής
1965Καρδιά μου πάψε να πονάς
1965Κορίτσια για φίλημα
1965Υπάρχει και φιλότιμο
1965Οι εχθροί
1965Φωνάζει ο κλέφτης
1964Έξω φτώχεια και καλή καρδιά
1964Η βίλα των οργίων
1964Πικρή μου αγάπη
1964Κόσμος και κοσμάκης
1963Ο άσωτος
1963Πληγωμένες καρδιές
1963Όσα κρύβει η νύχτα
1963Μεσάνυχτα στη βίλα Νέλλη
1962Ο λουστράκος
1962Όταν λείπη η γάτα!
1962Κατρακύλισμα στο βούρκο
1961Αλλοίμονο στους νέους
1961Έξω οι κλέφτες
1961Σαράντα παλληκάρια
1957Μπάρμπα Γιάννης ο κανατάς
1954Μαγική πόλις
1954Το κορίτσι της γειτονιάς
1953Οι κολασμένοι
Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο

Σχετικές αναρτήσεις

Τούλα Σταθοπούλου 1932-2006

Η Τούλα Σταθοπούλου γεννήθηκε το 1932  και ήταν Ελληνίδα ηθοποιός.Στον κινηματογράφο, πρωτοεμφανίστηκε στην ταινία του Θεόδωρου Αγγελόπουλου «Αναπαράσταση», το 1970, σε ηλικία 38 ετών.Για το...

Παπαγιαννάκης Μανώλης

Ο Μανώλης Παπαγιαννάκης γεννήθηκε το 1943 στην Αθήνα και σπούδασε στη "Scuola di Cinema" του Μιλάνου το 1963.Πρωτοεμφανίστηκε στη σκηνή το 1965.Σταδιοδρόμησε στο ελαφρό...

Γρηγόρης Ευαγγελάτος 1938-2015

Ο Γρηγόρης Ευαγγελάτος γεννήθηκε τo 1938 στη Ζάκυνθο και σπούδασε στη Δραματική Σχολή Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν και στη Σχολή Γρηγόρη Βαφιά. Διέκοψε νωρίς...

Τελευταίες αναρτήσεις