Ηθοποιοί του παλιού κινηματογράφου που γύρισαν βιντεοταινίες

oithopoioi videokaseta
oithopoioi videokaseta
Advertisement

Ποιος/ποια ηθοποιός της χρυσής εποχής του ελληνικού κινηματογράφου γύρισε τις περισσότερες βιντεοταινίες την δεκαετία του ΄80 και ποιος/ποια τις λιγότερες;

Advertisement

Λάκης Κομνηνός: Ο ηθοποιός γύρισε μόνο μια βιντεοταινία. Πρόκειται για το κοινωνικό δράμα του Νίκου Φώσκολου, “Θανάσιμο δίλημμα” που γύρισε το 1989 με συμπρωταγωνίστρια την Τόνια Καζιάνη.

Νόρα Βαλσάμη
Η Νόρα Βαλσάμη.

Νόρα Βαλσάμη: 2
Την μια εκ των δύο με τίτλο “Ο πεταλούδας πάει στον παράδεισο ” σκηνοθέτησε ο σύζυγος της Ερρίκος Ανδρέου και την μουσική έγραψε ο γιός του Μίμη Πλέσσα, Αντώνης.
Ενώ στην άλλη βιντεοταινία, “Ένας λαθρεπιβάτης στην καρδιά μου” συμπρωταγωνιστεί με τον Κώστα Σπυρόπουλο.

Ζωή Λάσκαρη: 2
Στην μια το 1985 είχε συμπρωταγωνιστή τον Αλέκο Αλεξανδράκη σχεδόν 22 χρόνια μετά την πρώτη τους συνεργασία.
Η δευτερη είναι σε σενάριο και σκηνοθεσία του Νίκου Φώσκολου και πρόκειται για μια τριλογία με θέμα μια γυναίκα θύμα των Ες Ες.

Αλέκος Αλεξανδράκης: 4
Οι δύο είναι σε σκηνοθεσία Μανούσου Μανουσάκη, “Παράξενη συνάντηση” το 1986 και “Αντίστροφη πορεία” 1987 με συμπρωταγωνίστρια την Ζωή Λάσκαρη.

Άγγελος Αντωνόπουλος: 4
Από τις οποίες οι δύο είναι ο “Άγνωστος πόλεμος” σε σενάριο και σκηνοθεσία του Νίκου Φώσκολου.

Μίμης Φωτόπουλος
Ο Μίμης Φωτόπουλος.

Μίμης Φωτόπουλος: 4
O αγαπητός αυτός ηθοποιός έπαιξε σε τέσσερις μόνο βιντεοταινίες με τελευταία την κωμωδία, “Μασάζ για όλα τα γούστα” που κυκλοφόρησε στα βιντεοκλάμπ το 1987 λίγους μόνο μήνες μετά τον θάνατο του τον Οκτώβριο του 1986.

Σπεράντζα Βρανά: 5
Σε μια από αυτές με τίτλο, “Το φρικιό” το σενάριο έγραψε η Ελένη Γερασιμίδου και η βασική πρωταγωνίστρια ήταν η αδερφή της Νατάσα Γερασιμίδου.

Άννα Καλουτά: 5
Η μια απο αυτές σε σκηνοθεσία του Γιάννη Βόγλη που ήταν ο πρωταγωνιστής.

Φαίδων Γεωργίτσης: 6
Με πρώτη την κωμωδία του Όμηρου Ευστρατιάδη, “Μπλέξαμε τις γυναίκες μας” το 1985.

Νίκος Ξανθόπουλος: 6
Στίς τέσσερις συμπρωταγωνίστησε με την Χριστίνα Σύλβα ενώ όλες ήταν σε σενάριο και σκηνοθεσία του Απόστολου Τεγόπουλου.

Μάρω Κοντού: 7
Η πρώτη της βιντεοταίνια ήταν το 1985 ενώ μέχρι το τέλος του 1989 γύρισε άλλες 6 με τελευταία την διλογία του Νίκου Φώσκολου, “Άβε μαφία… Εθνική ομάδα απατεώνων.

Διαβάστε επίσης: Ποιος ηθοποιός των 80ς γύρισε τις πιο πολλές βιντεοταινίες

Θανάσης Βέγγος: 8
Όλες σε σενάριο και σκηνοθεσία του Γιώργου Λαζαρίδη ενώ η μια ήταν με τίτλο, “Αστυνόμος Θανάσης Παπαθανάσης” έδωσε την ιδέα για την ομότιτλη σειρά που παίχτηκε στον Αντ1 στις αρχές του 1990.

Μάρθα Καραγιάννη
Η Μάρθα Καραγιάννη.

Μάρθα Καραγιάννη: 9
Μάλιστα στην μια με τίτλο, “Μια τρελή τρελή ζωντοχήρα” υπέγραψε και το σενάριο και συμμετείχε και η επιστήθια φίλη της Ντόρα Δούμα.

Γιώργος Κωνσταντίνου: 10
Σε όλες υπογράφει το σενάριο άλλα και την σκηνοθεσία ενώ σε δύο συμπρωταγωνιστεί με την Τζοβάνα Φραγκούλη. Ενώ ποιό γνωστή είναι η βιντεοταινία, “Κύριε καθηγητά … που κοιμηθήκατε χθες”.

Ρένα Βλαχοπούλου: 11
Στις τέσσερις από αυτές το σενάριο ανήκει στον Χάρη Ρώμα με τον οποίο ξανασυνεργάστηκε το 1991 στην τηλεοπτική σειρά του Αντ1, “Μάμα μια” που επίσης έγραψε.

Δέσποινα Στυλιανοπούλου: 11
Με τις περισσότερες από αυτές να είναι σε σενάριο και σκηνοθεσία του Κώστα Καραγιάννη.

Ντίνος Ηλιόπουλος: 16
Σε μια συμπρωταγωνίστησε με την Άννα Καλουτά, πρόκειται για την κωμωδία του Στέλιου Στυλιανού, “Ελεήστε γιατί χανόμαστε” που γυρίστηκε το 1987.

Νίκος Γαλανός: 17
Ο ηθοποιός είναι ο μόνος που πρωταγωνίστησε σε σίκουελ βιντεοταινίας καθώς μετά την επιτυχία της αισθηματικής κωμωδίας, “Ο σοφός και η Σοφία” το 1987 γύρισε έναν χρόνο μετά την συνέχεια, “Ο σοφός και η Σοφία 2” με την Σοφία Αλιμπέρτη στο πλευρό του.

Κώστας Βουτσάς
Ο Κώστας Βουτσάς.

Κώστας Βουτσάς: 25
Σε δύο έγραψε ο ίδιος το σενάριο. Πρόκειται για τις κωμωδίες, “Ο υπαλληλάκος πάει στον παράδεισο” του 1989 και “Γαμπρός με το ζόρι” του 1990.

Αλέκος Τζανετάκος: 28
Στις 12 έγραψε ο ίδιος το σενάριο. Ενώ μέσα στο 1987 γύρισε 12 και η τελευταία ήταν το 1990.

Γιάννης Γκιωνάκης: 34
Σε κάποιες συμπρωταγωνιστεί με την κόρη του Πωλίνα Γκιωνάκη ενώ το 1988 έπαιξε και με την Άντζελα Δημητρίου στην κοινωνική ταινία του Γιώργου Λαζαρίδη, “Άντζελα ο πειρασμός”.

Σωτήρης Μουστάκας: 43
Στις 8 συμπρωταγωνίστει με την σύζυγο του Μαρία Μπονέλου.
18 το 1988, 11 το 1987, 9 το 1989, 3 το 1986, 1 το 1990 και 1 το 1985.

Νίκος Ρίζος: 58
Είναι ο ηθοποιός με τις περισσότερες βιντεοταινίες και όλες γυρίστηκαν μέσα σε μια πενταετία. Συγκεκριμένα:
19 το 1987, 15 το 1986, 8 το 1985, 8 το 1988,  6 το 1989 και μια το 1990.
Μάλιστα στην κωμωδία, “Οι ερωτιάρηδες” το σενάριο έγραψε ο ηθοποιός Βάσος Ανδριανός.  Ενώ  δύο άλλες υπέγραψαν σεναριακά ο Παύλος Λιάρος και η Μαίρη Βιδάλη η οποία ήταν και η πρωταγωνίστρια.

Το άρθρο συνεχίζεται…

Προηγούμενο άρθροΣτράτος Διονυσίου 1935-1990
Επόμενο άρθροΠαύλος Ευαγγελόπουλος 1962-
Χρήστος Κωνσταντίνου
Για μένα ο κινηματογράφος είναι ένα ταξίδι σε κάποιον μαγικό κόσμο μιας άλλης εποχής. Νιώθω ευγνώμων γιατί έχω την τύχη να γνωρίσω και να με τιμούν με την φιλία τους αρκετοί καλλιτέχνες της χρυσής εκείνης περιόδου όπου τα αστέρια ήταν αληθινά κι όχι κάλπικα.