Ο ελληνικός κινηματογράφος έχει παράγει αμέτρητες ταινίες. Παρακάτω είναι ορισμένοι θρυλικοί ηθοποιοί που έχουν αποδείξει την αξία τους μέσα από τις πάμπολλες επαναλήψεις των ταινιών τους. Είναι οι δευτεραγωνιστές ή εκείνοι που είχαν έναν τρίτο ή μικρό ρόλο σε μια ταινία πλαισιώνοντας το καστ των πρωταγωνιστών.
Λίλη Παπαγιάννη
Μια από τις καλοντυμένες και σικ ηθοποιούς του Ελληνικού κινηματογράφου, ξεχώριζε πάντα για το στυλ και τη γοητεία της. Σύμφωνα με το βιογραφικό λεξικό του Θεόδωρου Έξαρχου”Έλληνες ηθοποιοί”, γεννήθηκε στην Αθήνα το 1935, σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης, απ’ όπου αποφοίτησε το 1958, οπότε και στη συνέχεια συνεργάστηκε με πολλούς θιάσους.
Το 1957, η Λίλη Παπαγιάννη γνωρίστηκε και παντρεύτηκε με τον ηθοποιό Ανδρέα Φιλιππίδη, με τον οποίο συγκρότησε θίασο το 1965. Μέχρι και το 1969 συνεργάστηκε με το ΚΘΒΕ σε παραστάσεις, ενώ από το 1982 μέχρι το 1988, συνεργάστηκε με το Εθνικό Θέατρο. Στον κινηματογράφο πρωτοεμφανίστηκε το 1959, στην ταινία”Νταντά με το ζόρι”.
Πέτρος Λοχαϊτης
Ο Πέτρος Λοχαϊτης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1933 και εμφανίστηκε κυρίως σε κωμωδίες του Αλέκου Σακελλάριου. Ήταν για χρόνια στενός συνεργάτης και φίλος της Αλίκης Βουγιουκλάκη παίζοντας δίπλα της σε πολλές ταινίες όπως, μεταξύ άλλων, στις”Η κόρη μου η σοσιαλίστρια”,”Το πιο λαμπρό αστέρι” και”Η αρχόντισσα και ο αλήτης”.
Το νήμα της ζωής του κόπηκε άδοξα, όταν σκοτώθηκε το 1976 σε τροχαίο δυστύχημα, στον Θεολόγο όπου διατηρούσε εξοχικό, όταν το αυτοκίνητό του συγκρούστηκε σε βράχο.
Μαρίκα Κρεβατά
Η αγαπημένη πεθερά του σινεμά. Η Μαρίκα Κρεβατά γεννήθηκε το 1911. Τα παιδικά της χρόνια τα πέρασε πολύ φτωχά. Έτσι από πολύ νωρίς εμφανίζεται στο θέατρο περισσότερο για να μη μένει μόνη στο σπίτι. Η πρώτη ουσιαστικά επαγγελματική της εμφάνιση ήταν στο θίασο της Ροζαλίας Νίκα. Η καλλιτεχνική της αναγνώριση υπήρξε γρήγορη. Μετά από κάποιες ακόμη περιοδείες θιάσων όπως του Μάνου Φιλιππίδη το όνομά της γίνεται γνωστό στα μουσικά θέατρα της τότε Αθήνας.
Υπήρξε σύζυγος του επίσης ηθοποιού Γιώργου Γαβριηλίδη με τον οποίο έπαιξε μαζί και σε αρκετές ταινίες.
Η Μαρίκα Κρεβατά εγκατέλειψε τη θεατρική σκηνή το 1973 και πέθανε στις 14 Σεπτεμβρίου 1994 σε ηλικία 83 ετών.
Γιώργος Γαβριηλίδης
Καλοντυμένος, ευγενικός, και ένα από τα πιο αγαπημένα πρόσωπα της χρυσής εποχής του κινηματογράφου. Γεννήθηκε το 1908 και υπήρξε σύζυγος της επίσης ηθοποιού Μαρίκας Κρεβατά. Αναδείχθηκε από το θέατρο και έπαιξε στη συνέχεια σε πολλές κωμωδίες στον κινηματογράφο και αργότερα στην τηλεόραση.
Πέθανε στις 23 Ιουλίου 1982 από πνευμονικό οίδημα.
Μαίρη Μεταξά
Γεννήθηκε το 1912 στην Ανατολική Ρωμυλία και πέθανε στην Αθήνα στις 10 Ιανουαρίου 1987. Χαρακτηριστικοί είναι οι ρόλοι που ερμήνευσε στον ελληνικό κινηματογράφο ως Κωνσταντινουπολίτισσα – και τις περισσότερες φορές υπερπροστατευτική – μητέρα του Κώστα Βουτσά. Μάλιστα, ο Κώστας Βουτσάς ήταν αυτός που ήταν κοντά της όταν η Μαίρη Μεταξά έφευγε απ’ τη ζωή.
Πρώτη της εμφάνιση στον κινηματογράφο ήταν το 1958 στην ταινία”Η κυρά μας η μαμή” με την αξέχαστη Γεωργία Βασιλειάδου. Η τελευταία της εμφάνιση ήταν το 1980 στην ταινία”Ο Κώτσος στην ΕΟΚ” στο ρόλο της κυρίας Ευρωπαΐδου. Εμφανίστηκε και στο θρυλικό σήριαλ Η”γειτονιά μας” και για μία ακόμη φορά στο ρόλο της μαμάς του Βουτσά στη σειρά”Ο ονειροπαρμένος”. Συνολικά έπαιξε σε 40 κινηματογραφικές ταινίες. Η Μαίρη Μεταξά δεν είχε παντρευτεί ποτέ και δεν είχε παιδιά.
Νίκη Λινάρδου
Σύζυγος του Θανάση Βέγγου, κόρη του Λάμπρου Κωνσταντάρα… Η Νίκη Λινάρδου (γνωστή και με το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο Μπέμπη Κούλα), γεννήθηκε τον Ιούνιο του 1939 και υπήρξε δεύτερη σύζυγος του συγγραφέα, σεναριογράφου και σκηνοθέτη Αλέκου Σακελλάριου. Σε δεύτερο γάμο παντρεύτηκε τον τηλεσκηνοθέτη Θάνο Χρυσοβέργη.
Απεβίωσε στις 25 Σεπτεμβρίου 2012, σε ηλικία 73 ετών. Εκανε την παρθενική της εμφάνιση στον κινηματογράφο το 1955 στην ταινία”Λατέρνα, φτώχεια και φιλότιμο”. Ακολούθησαν, μεταξύ άλλων, οι ταινίες:”Η καφετζού”,”Η κυρά μας η μαμή”,”Το ξύλο βγήκε απ’ τον παράδεισο”,”Μακρικωσταίοι και Κοντογιώργηδες”, και”Θα σε κάνω βασίλισσα”.
Λαυρέντης Διανέλλος
Ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου. Κατέχει τον τίτλο του πιο παραγωγικού έλληνα ηθοποιού, με τουλάχιστον 207 ταινίες στο ενεργητικό του. Διακρίθηκε σε ρόλους”πατέρα”, δίπλα σε μεγάλες πρωταγωνίστριες του ελληνικού κινηματογράφου.
Παρόλο που στον κινηματογράφο ερμήνευε πάντα δεύτερους ρόλους, ήταν πολύ συμπαθής στο κοινό. Το πρόσωπο του μπορούσε με την ίδια ευκολία και πειστικότητα να εκφράσει τόσο τη λύπη όσο και τη χαρά, ανέφεραν οι κριτικοί.
Ο Λαυρέντης Διανέλλος γεννήθηκε στον Άγιο Λαυρέντιο Μαγνησίας το 1911 και ήταν ένας από τους πρώτους μαθητές και συνεργάτες του Καρόλου Κουν, στη σχολή του οποίου γνώρισε τη σύζυγό του Φρόσω Κοκκόλα. Ο Λαυρέντης Διανέλλος πέθανε στις 16 Σεπτεμβρίου 1978, ύστερα από μακροχρόνια ασθένεια.
Νίτσα Μαρούδα
Το άτακτο κορίτσι της μεγάλης οθόνης… Η Ελένη (Νίτσα) Μαρούδα, γεννήθηκε στην Πάτρα το 1935, έπαιξε σε πολλές ταινίες την δεκαετία 60′ και του 70′ με τους χαρακτηριστικά κωμικούς ρόλους που έπαιζε της χαζής ξανθιάς.
Η Νίτσα Μαρούδα σπούδασε ηθοποιία στη σχολή μουσικού θεάτρου Θεοφανίδη. Η πρώτη της ταινία στο σινεμά ήταν το”αγρίμι” του Κ. Καραγιάννη το 1960, και έπαιξε συνολικά σε 37 ταινίες δίπλα σε όλα τα ιερά τέρατα του Ελληνικού κινηματογράφου της εποχής. Τελευταία της ταινία ήταν το 1980 το”Υποψήφιοι Βουλευτές και Βουλευτίνες” και τελευταία εμφάνιση της στην τηλεόραση της Υ.Ε.Ν.Ε.Δ. το 1982 στην σειρά”Κομμωτήριο – Ιστορίες του σεσουάρ”.
Τάκης Μηλιάδης
Διακρίθηκε κυρίως σε κωμικούς ρόλους. Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 26 Σεπτεμβρίου του 1922 και καταγόταν από οικογένεια ηθοποιών. Ασχολήθηκε με όλα τα είδη του θεάτρου, εκτός από την τραγωδία. Χαρακτηρίστηκε κάποτε Μορίς Σεβαλιέ της Ελλάδας. Είχε κάνει δυο γάμους και απέκτησε ένα γιο, το Μάριο Μηλιάδη.
Ήταν απόφοιτος της Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών αλλά τον κέρδισε το θέατρο. Στον κινηματογράφο διακρίθηκε σε κωμωδίες – ερμηνεύοντας συχνά θηλυπρεπείς τύπους- δίπλα σε μεγάλα θεατρικά και κινηματογραφικά ονόματα της χώρας. Πέθανε στις 17 Απριλίου 1985 δύο ημέρες μετά από ασήμαντο ατύχημα που είχε με το αυτοκίνητό του στα Γιάννενα.
Δημήτρης Νικολαΐδης
Γεννήθηκε το 1922 στη Μικρά Ασία. Πέθανε στις 21 Ιανουαρίου του 1993. Στον κινηματογράφο έκανε την πρώτη του ταινία το”Το κορίτσι της γειτονιάς” το 1954 με πρωταγωνιστές τους Σμαρούλα Γιούλη, Γιώργο Φούντα, Ορέστη Μάκρη κ.α. Έπαιξε ακόμα σε διεθνείς παραγωγές όπως το”Αμέρικα Αμέρικα” του Ηλία Καζάν. Συνολικά γύρισε 80 ταινίες. Ένας ακόμα αγαπημένος φίλος και συνεργάτης του ήταν ο θεατρικός συγγραφέας Κώστας Πρετεντέρης. Μαζί έκαναν την πετυχημένη σειρά στο ραδιόφωνο”Ο Θυρωρός” όπου έκανε τον Μπουλντόζα. Στον κινηματογράφο σκηνοθέτησε μόνο μία ταινία, την κωμωδία”Η γυναίκα μου τρελάθηκε” με τους Μαίρη Αρώνη και Λάμπρο Κωνσταντάρα. Υπήρξε παντρεμένος με την επίσης ηθοποιό Σούλης Σαμπάχ.
Σπύρος Καλογήρου
Ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου, που ταυτίστηκε με το ρόλο του κακού στη μεγάλη οθόνη. Σήμα κατατεθέν του: η χαρακτηριστική, τρεμάμενη φωνή του και το άγριο παρουσιαστικό του. Βέρος Αθηναίος, ο Σπύρος Καλογήρου γεννήθηκε στην Κυψέλη στις 03 Νοεμβρίου του 1922. Στα εφηβικά του χρόνια άρχισε να εργάζεται ως φωτογράφος.
Ο Σπύρος Καλογήρου είναι ο ηθοποιός που ταυτίστηκε τόσο με τους ρόλους του “κακού” που ενσάρκωνε στις κινηματογραφικές ταινίες, ώστε όπως έλεγε ο ίδιος, τα παιδιά της γειτονιάς του τον φοβόντουσαν. Το κοινό, με το που ακούει το όνομά του, σκέφτεται τη θρυλική ατάκα, “είναι πολλά τα λεφτά Άρη”, από την ταινία “Λόλα” με τη Τζένη Καρέζη και φέρνει στο νου του το δυνατό και άγαρμπο “μπου χα χα” γέλιο του, στην ταινία “Φουρτουνάκηδες και Βροντάκηδες” με την Αλίκη Βουγιουκλάκη. Ο Σπύρος Καλογήρου εμφανίστηκε σε περισσότερες από 80 ταινίες και αμέτρητες θεατρικές παραστάσεις, όπου ερμήνευσε μεγάλους κλασικούς ρόλους.
Παρά την κινηματογραφική εικόνα, με την οποία ταυτίστηκε, στην αληθινή ζωή του ο Σπύρος Καλογήρου υπήρξε ένας πολύ γλυκός και τρυφερός άνθρωπος. Συνοδοιπόρος του στη ζωή υπήρξε η Ευαγγελία Σαμιωτάκη, επίσης ηθοποιός, με την οποία παντρεύτηκε το 1952. Μαζί απέκτησαν ένα γιο και αποτέλεσαν ένα από τα πιο αγαπημένα και μακροβιότερα ζευγάρια της σοουμπίζ.Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 87 ετών, στις 27 Ιουνίου του 2009.
Ρία Δελούτση
Γεννήθηκε στο Άργος Αργολίδας στις 11 Φεβρουαρίου 1944 από πατέρα Ιταλό και μητέρα Ελληνίδα. Στην ηλικία των δεκαπέντε χρόνων – μαθήτρια ακόμα του γυμνασίου – δίνει εξετάσεις σαν εξαιρετικό ταλέντο στο θέατρο Κοτοπούλη-Ρεξ με το έργο του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα Ματωμένος Γάμος και περνάει παμψηφεί .
Το 1961 εκλέγεται Σταρ Ελλάς κι αναχωρεί για το Μαϊάμι των ΗΠΑ όπου συμμετέχει στο διαγωνισμό τη Μις Υφήλιος και κερδίζει τον τίτλο της”Μις Φιλία”. Μετά τα διεθνή καλλιστεία, παρ’ όλο που της γίνεται πρόταση να παραμείνει στις ΗΠΑ για να συμμετάσχει σε ταινία του χόλιγουντ, επιστρέφει στην Ελλάδα και συνεχίζει τις σπουδές της.
Κώστας Δούκας
Ο Κώστας Δούκας γεννήθηκε στη Σμύρνη το 1895 και ήταν Έλληνας ηθοποιός και σεναριογράφος.
Με ρουμελιώτικο μουστάκι και “τραχιά” συμπεριφορά, υπήρξε ένας από τους πιο απολαυστικούς μπαρμπάδες ή συζύγους της ελληνικής οθόνης, που είχε σαν αρχή το “όπου δεν πίπτει λόγος, πίπτει ράβδος”. Ο πιο χαρακτηριστικός του ρόλος ήταν στην κωμωδία, “Της Κακομοίρας” στον ρόλο του “μεγαλομπακάλη”, Παντελή πλάϊ στον απολαυστικότατο “μπακαλόγατο” Κώστα Χατζηχρήστο.
Το πραγματικό του όνομα του ήταν Κωνσταντίνος Ασλανίδης. Σπούδασε στην Εμπορική Σχολή και εργάστηκε για αρκετά χρόνια στην Τράπεζα Αθηνών. Ωστόσο, εγκατέλειψε τη σιγουριά προκειμένου να ακολουθήσει το όνειρο της υποκριτικής.Σπουδαγμένος στην Εμπορική Σχολή, δικαιώθηκε στην παρόρμησή του να αφήσει μια σίγουρη δουλειά για χάρη της showbiz και με το παραπάνω. Ο Κώστας Δούκας έφυγε από τη ζωή τον Ιούλιο του 1967 σε ηλικία, 72 ετών.
Νίκος Φέρμας
Γεννήθηκε στη Μυτιλήνη το 1905 και το πραγματικό του ονοματεπώνυμο ήταν Νίκος Χατζηανδρέου. Καθιερώθηκε σε ρόλους μάγκα και ντόμπρου ανθρώπου και εμφανίστηκε πάντα σε δεύτερους ρόλους, σε πολλές ταινίες των δεκαετιών του ‘ 50 και του ‘ 60, όπως:”Ένας ήρωας με παντούφλες”,”Λόλα”,”Η χαρτοπαίχτρα”,”Της κακομοίρας”,”Ανθισμένη αμυγδαλιά”,”Όσα κρύβει η νύχτα”,”Ο παπατρέχας”,”Καλώς ήλθε το δολάριο”,”Τρεις κούκλες κι εγώ” και άλλες. Υπήρξε παντρεμένος με την επίσης ηθοποιό Άννα Παντζίκα. Πέθανε στις 14 Αυγούστου του 1972.
Χρήστος Ευθυμίου
Ο πιο γλυκύτατος… βλάκας! Με καταγωγή από τη Λαμία, ήταν διπλωματούχος της Νομικής και το 1929 φοίτησε στην επαγγελματική σχολή θεάτρου οπότε και έκανε και την πρώτη του θεατρική παρουσία με το θίασο Κυβέλης και μετά διετία προσκλήθηκε ως ιδρυτικό μέλος του Βασιλικού Θεάτρου όπου και υπηρέτησε ως βασικό στέλεχος και ως ένας των πρωταγωνιστών του.
Γιώργος Βελέντζας
Η πρώτη του εμφάνιση στον κινηματογράφο έγινε το 1948 με την ταινία”Οχυρό 27″. Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 4 Δεκεμβρίου 1927 και σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών. Χαρακτηριστικός είναι ο ρόλος του στην ταινία”Από πού πάνε για τη χαβούζα;”, και στην ταινία”Ο τσαρλατάνος” με το Θανάση Βέγγο. Έχει παίξει πολλές φορές ρόλους στρατιωτικού, κυρίως όμως αστυνομικού. Ασχολήθηκε με το ντουμπλάρισμα φωνής, σε πολλές ελληνικές ταινίες του 1950-70 και σε μεταγλωττίσεις για την τηλεόραση (Μικρό σπίτι στο λιβάδι).
Συμμετείχε και στο πετυχημένο σήριαλ του ΑΝΤ1″Κωνσταντίνου και Ελένης”, ως ο πατέρας της Ματίνας.
Παντελής Ζερβός
Ο δημοφιλής ηθοποιός του ελληνικού θεάτρου και του κινηματογράφου Παντελής Ζερβός γεννήθηκε στις 23 Δεκεμβρίου 1908 στο Λουτράκι. Σπούδασε στη σχολή Θεάτρου Τέχνης του Κάρολου Κουν και πρωτοεμφανίστηκε το 1935 στη Λαϊκή Σκηνή με την Ερωφίλη. Η ζωή του ήταν γεμάτη πόνο από τα παιδικά του χρόνια μέχρι το τέλος.
Στον κινηματογράφο, τον οποίο υπηρέτησε για περίπου 40 χρόνια, συμμετείχε σε περισσότερες από 70 ταινίες. Υπήρξε ένας από τις πιο χαρακτηριστικές φυσιογνωμίες της”χρυσής εποχής” του ελληνικού κινηματογράφου (δεκαετίες ’50, ’60 και αρχές ’70) ενώ έπαιζε συνήθως το χαρακτήρα του χωροφύλακα, του πατέρα, του δημάρχου-κοινοτάρχη ή του μέντορα των πρωταγωνιστών, όπου παρουσιαζόταν ως παραδοσιακός και αυστηρός, αλλά πάντοτε δίκαιος και καλός. Έφυγε από τη ζωή στις 23 Ιανουαρίου του 1982 σε ηλικία 74 ετών αφήνοντας παρακαταθήκη τις ταινίες που συμμετείχε. Κηδεύτηκε στο Λουτράκι Κορινθίας.
Ελένη Ζαφειρίου
Η Ελένη Ζαφειρίου γεννήθηκε στη Λάρισα το 1916. Είναι γνωστή στο ευρύ κοινό σαν τη “μάνα” του ελληνικού κινηματογράφου, αφού ενσάρκωσε αυτό το ρόλο αμέτρητες φορές.
Είτε σαν μαυροφορεμένη μάνα κάποιου από τους πρωταγωνιστές, όπως στην ταινία “Το κορίτσι με τα μαύρα”, είτε σαν πιο μοντέρνα μητέρα όπως στην ταινία “Η θεία απ’ το Σικάγο”. Στην πραγματική της ζωή, η ηθοποιός δεν γνώρισε τη βιολογική της μητέρα γιατί πέθανε στη γέννα. Αρχικά, η μικρή Ελένη μεγάλωνε με τον πατέρα και τα αδέλφια της, αλλά όταν ήταν νήπιο, υιοθετήθηκε από την ηθοποιό Κυριακούλα Ζαφειρίου.
Την απολαμβάνουμε μέσα από τις κινηματογραφικές ταινίες που εμφανίστηκε οι οποίες αγγίζουν τις 100. Είκοσι από αυτές είναι μαζί με τον Νίκο Ξανθόπουλο και 23 είναι της Φίνος Φιλμ, αριθμός ρεκόρ για την εταιρία.
Έφυγε από τη ζωή το 2004 σε ηλικία 88 ετών στο Λαϊκό Νοσοκομείο μετά από μάχη με αλλεπάλληλα εγκεφαλικά επεισόδια και κηδεύθηκε στο Νεκροταφείο Χαλανδρίου σε στενό οικογενειακό κύκλο.Η τελευταία της επιθυμία ήταν να μην κοινοποιηθεί αμέσως ο θάνατός της…