9 C
Athens
Σάββατο, 9 Δεκεμβρίου, 2023

Υπάρχει και φιλότιμο: Το σκηνοθετικό λάθος στην ταινία

Aθάνατος ελληνικός κινηματογράφος. Λατρεμένος Λάμπρος Κωνσταντάρας. Κάποιοι...

Τα πανάκριβα αυτοκίνητα που οδηγούσαν οι σταρ στις ελληνικές ταινίες (βίντεο)

Ο παλιός ελληνικός κινηματογράφος, ήταν το φυτώριο...

Υπολοχαγός Νατάσσα: Η εκκλησία που γυρίστηκε η σκηνή με τα πολυβόλα

Η ταινία, "Υπολοχαγός Νατάσσα" προβάλλεται κάθε χρόνο...
Κατηγορία:

Για ποιόν χτυπά η κουδούνα 1968-1969

Πληροφορίες ταινίας

Έτος: 1968
Κυκλοφορία: 16 Δεκεμβρίου 1968
Διάρκεια: 85' Λεπτά
Είδος: Κωμωδία
Σκηνοθεσία: Ορέστης Λάσκος
Σενάριο: Χρήστος Κυριακός
Συγγραφέας: Χρήστος Κυριακός
Φωτογραφία: Μάρκος Δεφιλίππου
Μουσική συνθεση: Κώστας Σεϊτανίδης
Εταιρία παραγωγης: Φίνος Φιλμ
Παραγωγός: ***
Τραγούδι: Χρηστάκης, Δέσποινα Σταυρουλάκη, Γιάννης Γκιωνάκης
Χορευτές: ***

Ηθοποιοί: Κώστας Βουτσάς, Διονύσης Παπαγιαννόπουλος, Νόρα Βαλσάμη, Περικλής Χριστοφορίδης, Χρήστος Δοξαράς, Άννα Παϊτατζή, Σιμόνη Ξυνοπούλου, Νάσος Κεδράκας, Μάκης Δεμίρης, Άρης Τσιούνης, Ανθή Γούναρη, Τάσος Κονταξής, Σταμάτης Δελαβίνιας, Μπεάτα Ασημακοπούλου

Η ταινία, “Για ποιόν χτυπά η κουδούνα” προβλήθηκε τη σαιζόν 1968-1969 και έκοψε 393.900 εισιτήρια. Ήρθε στην 13η θέση σε 108 ταινίες.

-Παρά την πολύχρονη φιλική σχέση του Ορέστη Λάσκου με τον Φιλοποίμενα Φίνο, ο Λάσκος γύρισε μόνο τέσσερις ταινίες στην Φίνος Φιλμ, ξεκινώντας με την “Γκόλφω” το 1955, την “Άγνωστο” το 1956, το “Αντίο Ζωή” το 1960 και τέλος την συγκεκριμένη ταινία, στην οποία παίζει και η αγαπημένη του σύζυγος, Μπεάτα Ασημακοπούλου.

-Ο Χρηστάκης ερμηνεύει το τραγούδι, “Τα Βατράχια”.
-Η ταινία, “Για ποιον χτυπά η κουδούνα” έχει κυκλοφορήσει και με τη μορφή DVD στις 15 Μαρτίου του 2006.

-Η Μπεάτα Ασημακοπούλου υποδύεται τη μητριά της Νόρας Βαλσάμη και όχι τη μητέρα της για λόγους γυναικείας φιλαρέσκειας! Στο αρχικό σενάριο, του Χρήστου Κυριακού, ο ρόλος της Μπεάτας Ασημακοπούλου ήταν ρόλος μητέρας. Όταν η ηθοποιός διάβασε το σενάριο δήλωσε ότι θα έπαιζε στο φιλμ μονάχα αν ο ρόλος γινόταν ρόλος μητριάς, μια που η Μπεάτα Ασημακοπούλου πίστευε πως ήταν ακόμη πολύ νέα για να έχει κόρη στην ηλικία της Νόρας Βαλσάμη.

Για ποιόν χτυπά η κουδούνα
Σκηνή από την ταινία, “Για ποιόν χτυπά η κουδούνα”.

Περίληψη της ταινίας, “Για ποιόν χτυπά η κουδούνα”

Ο Απόστολος Λαμπιρίκος (Διονύσης Παπαγιαννόπουλος) είναι εργοστασιάρχης παπουτσιών που πνίγεται στα χρέη. Οι λόγοι είναι ότι έχει δανείσει πολλά λεφτά και η νυχτερινή ζωή της γυναίκας του, της Φλώρας (Μπεάτα Ασημακοπούλου). Οι δανειστές του (Περικλής Χριστοφορίδης, Τάσος Κονταξής & Σταμάτης Δελαβίνιας), παράλληλα, τον πιέζουν να εξοφλήσει τα χρέη.

Για να βρει τη λύση, επιστρατεύει έναν υπάλληλο του, άσο στους υπολογισμούς, τον Κώστα (Κώστας Βουτσάς). Στέλνει τον υπάλληλο του στην επαρχία, με σκοπό να εισπράξει τις οφειλές από τους ανθρώπους που του έχουν δανείσει.

Ο Λαμπιρίκος διοργανώνει μία γιορτή πιστεύοντας ότι θα λύσει τα προβλήματά του. Τότε, ο Κώστας επιστρέφει και του λέει πως όλοι όσοι του χρωστάνε είναι εξαφανισμένοι. Ο Λαμπιρίκος απογοητεύεται, αλλά ο Κώστας δεν το βάζει κάτω. Για να συζητήσουν το θέμα, πηγαίνει τον Λαμπιρίκο, την γυναίκα του και την κόρη του Αλίκη (Νόρα Βαλσάμη) που είναι αρραβωνιασμένη και με την οποία ο Κώστας είναι ερωτευμένος, σε ένα νυχτερινό κέντρο. Η λύση που ο Κώστας προτείνει στο αφεντικό του είναι να αυτοκτονήσει εικονικά.

Την επόμενη ημέρα το σχέδιο τίθεται σε εφαρμογή: Ο Κώστας φωτογραφίζει τον Λαμπιρίκο στο λιμάνι με μια θηλιά στον λαιμό του και στην άλλη άκρη μία κοτρόνα. Μετά τη λήψη της φωτογραφίας, ο Λαμπιρίκος φεύγει από την Ελλάδα με το σκάφος του και πηγαίνει στην Ισπανία. Την ίδια στιγμή το σχέδιο του Κώστα πετυχαίνει.

Οι δανειστές διαγράφουν τα χρέη του Λαμπιρίκου, οι παραγγελίες γίνονται κατά σειρά, τα λεφτά έρχονται ουρανοκατέβατα και τα λεφτά που είχε δανείσει ο Λαμπιρίκος επιστρέφονται. Ενώ, ο Λαμπιρίκος επιστρέφει μυστικά στην Ελλάδα κρυμμένος σε ένα χαλί.

Τότε αρχίζουν να στραβώνουν όλα: Ο αρραβώνας της Αλίκης διαλύεται ενώ ο Λαμπιρίκος, ο οποίος κρύβεται στο σπίτι του έχει αρχίσει να ζητάει την επανεμφάνιση του. Επίσης ο Κώστας αντιμετωπίζει πρόβλημα με τα οικονομικά της εταιρείας, όταν αδυνατεί να υπολογίσει τα έσοδα και τα έξοδά της, ενώ και η οικιακή βοηθός του Λαμπιρίκου, Μαρία (Σιμόνη Ξυνοπούλου), αρχίζει να υποπτεύεται ότι ο Λαμπιρίκος είναι ζωντανός, όταν με τις αγριοφωνάρες του, την τρομάζει. Ο Κώστας τότε του φέρνει μία κουδούνα προβάτου, για να τον ειδοποιούν πότε πρέπει να βγει έξω.

Επίσης, ένας από τους πρώην δανειστές του Λαμπιρίκου, ο Καψοκέφαλος, ζητάει τη δήθεν χήρα Φλώρα σε γάμο. Τότε ο Κώστας καταστρώνει ένα σχέδιο για να εμφανιστεί ξανά ο Λαμπιρίκος. Η ιστορία ξαναγράφεται στο σημείο που ο Λαμπιρίκος πάει να αυτοκτονήσει, καθώς την τελευταία στιγμή, αλλάζει γνώμη και αποφασίζει να κάνει τον γύρο της Μεσογείου με το καΐκι του.

Την επόμενη ημέρα ο Λαμπιρίκος εισέρχεται επίσημα στην Ελλάδα με το καΐκι του στο τοπικό λιμανάκι. Το ίδιο βράδυ, γίνεται γιορτή προς τιμήν του Λαμπιρίκου στο σπίτι του. Ο Κώστας τότε βλέπει την Αλίκη με τον πρώην αρραβωνιαστικό της, Γιώργο (Χρήστος Δοξαράς) και πιστεύει πως τον κορόιδεψαν. Έτσι, εγκαταλείπει την οικία Λαμπιρίκου και πηγαίνει στα μπουζούκια, όπου αποκαλύπτει σε έναν φίλο του, τον Περικλή (Μάκης Δεμίρης), τον έρωτα του για την Αλίκη.

Την ίδια στιγμή η οικογένεια Λαμπιρίκου αναζητά τον Κώστα, απογοητευμένη. Ωστόσο, η Αλίκη αποκαλύπτει στην οικογένειά της ότι και εκείνη είναι ερωτευμένη με τον Κώστα. Τη συζήτηση αυτή, τη διακόπτει ένας άντρας, ο οποίος κάνει καντάδα έξω από το σπίτι του Λαμπιρίκου. Ο Λαμπιρίκος, πιστεύοντας ότι ήρθε για την κόρη του βγαίνει έξω νευριασμένος και φωνάζει στον άντρα να φύγει από την αυλή του. Ο άντρας αρνείται, κι ο Λαμπιρίκος του πετάει μία γλάστρα. Όλοι στο σπίτι τρέχουν έξω να βοηθήσουν τον άντρα, που τελικά είναι ο Κώστας.

Ο Λαμπιρίκος συνεφέρει τον Κώστα με την κουδούνα, αλλά παραμιλάει, νομίζοντας πως είναι στον Παράδεισο. Η Αλίκη προσπαθεί να του πει πως τον αγαπάει, αλλά συνεχίζει να παραμιλάει, νομίζοντας πως η Αλίκη είναι άγγελος. Όταν βλέπει τον Λαμπιρίκο, νομίζοντας πως είναι ο Βελζεβούλ, αποκαλύπτει ότι έπαιζε θέατρο για να δει αν η οικογένεια Λαμπιρίκου τον αγαπάει. Τότε ζητάει από τον Λαμπιρίκο το χέρι της Αλίκης σε γάμο, και εκείνος του τη δίνει.

Στην ίδια κατηγορια

Της πολιτσμάνας το κάγκελο 1981-1982

Η ταινία, "Της πολιτσμάνας το κάγκελο" προβλήθηκε τη σαιζόν 1981-1982 και έκοψε 180.117 εισιτήρια....

Αλίμονο στους νέους 1961-1962

Η ταινία, "Αλίμονο στους νέους" προβλήθηκε τη σαιζόν 1961-1962 και έκοψε 37.302 εισιτήρια. Ήρθε...

Ψυχή και σάρκα 1973-1974

Η ταινία, "Ψυχή και σάρκα" προβλήθηκε τη σαιζόν 1973-1974 και έκοψε 88.239 εισιτήρια. Ήρθε...

20 γυναίκες κι’ εγώ 1973-1974

Η ταινία, "20 γυναίκες κι' εγώ" προβλήθηκε τη σαιζόν 1973-1974 και έκοψε 129.099 εισιτήρια....

Περισσότερα απο αυτη την κατηγορία

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο