13.9 C
Athens
ΑρχικήHθοποιοίΖαννίνο 1923-1995

Σχετικές αναρτήσεις

Ζαννίνο 1923-1995

Ο Ζαννίνο, με πραγματικό όνομα Γιάννης Παπαδόπουλος, γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη στις 21 Αυγούστου του 1923. Ταλαντούχος ηθοποιός, με χαρακτηριστικά ιδιαίτερο στυλ, αν και έπαιξε κυρίως σε δεύτερους ρόλους, αγαπήθηκε πολύ από το θεατρικό και το κινηματογραφικό κοινό, και για αυτό και είχε μια πλούσια καριέρα.

Ζαννίνο 1923-1995

Με τον ξεριζωμό ήρθε με την οικογένεια του στην Ελλάδα και εγκαταστάθηκαν στην Δραπετσώνα του Πειραιά με δύσκολες οικονομικές συνθήκες. Δεκατεσσάρων ετών ορφάνεψε από πατέρα και αναγκάστηκε να κάνει διάφορες δουλειές για επιβίωση. Ταλαντούχος όμως όπως ήταν, δεν άργησε να προσληφθεί σαν χορευτής στα μπαλέτα Ρομασόφ, που εκείνη την εποχή έδιναν παραστάσεις σε καφέ-σαντάν και βαριετέ της Αθήνας.

Σε μία παράσταση που έδωσε το μπαλέτο το 1941 στη γνωστή «Μάντρα του Αττίκ», ο ίδιος ο Αττίκ του άλλαξε το όνομα και τον παρουσίασε στο κοινό σαν Ζαννίνο. Από τότε, με το όνομα Ζαννίνο, ξεκίνησε την καλλιτεχνική του καριέρα και το πραγματικό του όνομα ξεχάστηκε τόσο, που ακόμα και η οικογένεια που δημιούργησε υιοθέτησε  το επίθετο Ζαννίνου.

Έπαιξε σε πολλά μουσικά θεατρικά έργα και από το 1956 ξεκίνησε την κινηματογραφική του καριέρα συνεργαζόμενος με τους καλύτερους Έλληνες σκηνοθέτες, αλλά και με Αμερικανούς όπως στην ταινία «Το Εξπρές του Μεσονυχτίου». Συνολικά, συμμετείχε σε περισσότερες από 80 ταινίες, με τελευταία τον «Καβάφη» του Γιάννη Σμαραγδή το 1996. Με τη Φίνος Φιλμ συνεργάστηκε σε έξι παραγωγές της που σημείωσαν μεγάλη επιτυχία. Από το 1972 έως και το 1992 έπαιξε και σε αρκετές τηλεοπτικές σειρές, κατά τις οποίες αγαπήθηκε πολύ από ένα ευρύτερο κοινό.

Πέρα από την καλλιτεχνική του καριέρα, είχε και μια επιτυχημένη οικογενειακή ζωή δίπλα στην αγαπημένη του γυναίκα Τζένη και στην κόρη τους, επίσης ηθοποιό Σόφη Ζαννίνου ενώ εγγονή του η τραγουδίστρια Φιόνα Τζαβάρα. Ο Ζαννίνο απεβίωσε στις 27 Μαΐου του 1995.

Ζαννίνο: Φιλμογραφία

ΈτοςΤίτλος ταινίας
1956Ο Δράκος
1957Τα μαναβάκια
1960Ένα κορίτσι σε περιμένει
1960Ερωτικά παιχνίδια
1960Η Κρητικοπούλα και ο ελευθερωτής
1960Η Νάνσυ την ψώνισε
1960Μήτρος και Μητρούσης στην Αθήνα
1960Μακρυκωσταίοι και Κοντογιώργηδες
1960Μας κλέψανε τη Γκόλφω
1960Ο δολοφόνος αγαπούσε πολύ
1960Το Μυστικό του Κόκκινου Μανδύα
1961Αγάπη και θύελλα
1961Εφιάλτης
1961Στέγνωσαν τα δάκρυα μας
1961Το σπίτι της ηδονής
1962Αστροναύτες
1962Βασιλιάς της γκάφας
1962Δουλειές του ποδαριού
1962Εξομολόγηση μιας μητέρας
1962Μη βαράτε όλοι μαζί
1962Μην είδατε τον Παναή
1963Διεστραμμένοι
1963Είναι σκληρός ο χωρισμός
1963Ζήλεια
1963Ζητείται Τίμιος
1963Θεέ μου, Δος μου το Φως μου
1963Μάνα γιατί με γέννησες
1963Μικρές Αφροδίτες
1963Ο Καζανόβας
1963Οι κατεργάρηδες
1963Τον βρήκαμε τον Παναή
1963Τύφλα νάχη ο Μάρλον Μπράντο
1964Αν έχεις τύχη
1964Εξωτικές βιταμίνες
1964Η γέφυρα της ευτυχίας
1964Λόλα
1964Ο Γιάννης τάκανε θάλασσα
1964Σχολή για σωφερίνες
1964Τα δίδυμα
1965The naked brigade
1965Είναι ένας τρελλός τρελλός τρελλός Βέγγος
1965Κάλλιο πέντε και στο χέρι
1965Με πόνο και με δάκρυα
1965Το θαύμα της Μεγαλόχαρης
1966Une balle au coeur
1966Ο Μελέτης στην άμεσο δράση
1966Πονηρός πράκτωρ Καραγκιόζης
1966Φως νερό τηλέφωνο οικόπεδα με δόσεις
1967Cry in the wind
1967Βοήθεια! Ο Βέγγος φανερός πράκτωρ “000”
1967Ο μεθύστακας του λιμανιού
1967Σήκω χόρεψε συρτάκι
1968Ένας Κλέφτης Με Φιλότιμο
1968Επιχείρησις Απόλλων
1968Κίτσος Μίνι και Σουβλάκια
1968Καρδιά που λύγισε από τον πόνο
1968Ο πεθερόπληκτος
1968Οι μνηστήρες της Πηνελόπης
1969Ένα ασύλληπτο κορόιδο
1969Ένας άφραγκος Ωνάσης
1969Θου-Βου φαλακρός πράκτωρ – Επιχείρησις: Γης μαδιάμ
1969Ο πρόσφυγας
1969Ποιος Θανάσης
1969Το Νυφοπάζαρο
ΈτοςΤίτλος ταινίας
19702 τρελλοί κι’ ο ατσίδας
1970Ένας Βέγγος για όλες τις δουλειές
1970Οι 4 άσσοι
1970Οι γενναίοι του Βορρά
1971Ένας υπέροχος άνθρωπος
1971Δυο έξυπνα κορόιδα
1971Η ζαβολιάρα
1971Ο Δρόμος των Ηρώων
1972Ο Κύριος Σταθμάρχης
1972Ο Πούσκας των Πετραλώνων
1972Ο πρίγκηπας της αγοράς
1973Ο τσαρλατάνος
1978Η βαλίτσα του παπά
1979Τζακ ο καβαλλάρης
1980Ξεβράκωτος Ρωμιός
1981Ο Κώτσος έξω από το Ν.Α.Τ.Ο.
1983Το ψώνιο
1985Τα καθάρματα
1985Επαγγελματίας οπαδός
1986Ανάργυρος ο γόης!!
1986Γεράσιμος ο τσαχπίνης
1986Ο τελευταίος γυφτοκράτορας
1987Γλυκιά μου Μαρί
1987Η φάπα της χρονιάς
1987Ο τυχεράκιας
1987Παράξενο καλοκαίρι
1987Σκληρά καρύδια και τουλούμπα μέλι
1987Τα πήρες όλα κι’ έμεινες
1988Ερωτική έκρηξη
1988Και οι Έλληνες τρελλάθηκαν
1988Λεζεντάνο ο μπάτσος
1988Ο άντρας της χρονιάς
1988Ο ξεριζωμός των Ποντίων: Τοπάλ Οσμάν
1988Τα βάσανα ενός ξεριζωμένου
1988Υπαστυνόμος Θανάσης
1989Άρπαξε να φας κλέψε νά χεις
1989Για μια χούφτα τούβλα
1989Λεζεντάνο ο πιλότος της συμφοράς
1989Μιμή η ερωτιάρα
1989Πινασμένος και τζέντλεμαν
1989Το πιο γλυκό κορίτσι
1989Τρελλοκομείο η “Ελλάς”
1990Ο χαρτοπαίχτης
1996Καβάφης
ΈτοςΤίτλος σειράςΚανάλι
1972|1972Ο Ντίνος στη χώρα των θαυμάτωνΥΕΝΕΔ
1975|1975Ο βασιλιάς και το άγαλμαΥΕΝΕΔ
1983|1983Μαντώ ΜαυρογένουςΕΡΤ
1983|1983Ο καρχαρίας και τα εννιά κύματαΕΡΤ2
1984|1984ΧατζημανουήλΕΡΤ
1985|1985Χαίρε Τάσο ΚαρατάσοΕΡΤ
1988|1988Σιγά… η πατρίδα κοιμάταιΕΤ1
1990|1990Ο χαρτοπαίχτηςΕΤ1
1991|1991Αστυνόμος Θανάσης Παπαθανάσης: Το λέει και το σύνταγμαΑΝΤ1
1991|1991Μάμα ΜίαΑΝΤ1
1991|1991Ο φόβοςΕΤ2
1991|1991Τα εφτά κακά της μοίρας μουMega
1992|1992Αστυνόμος Θανάσης Παπαθανάσης: Άμπρα ΚατάμπραΑΝΤ1
1992|1992Αστυνόμος Θανάσης Παπαθανάσης: Βραχονησίδα σε τιμή… ευκαιρίαςΑΝΤ1
1992|1992Και οι Τέσσερεις Ήταν ΥπέροχεςMega

Ευχαριστούμε θερμά το greekactor.blogspot.gr για τις πληροφορίες.

Προηγούμενο άρθροΖαϊφίδης Γιώργος
Επόμενο άρθροΖάρπα Ζωζώ

Σχετικές αναρτήσεις

Μάνος Χατζιδάκις

Η μεγαλύτερη μουσική ιδιοφυΐα της Ελλάδας, ο Μάνος Χατζιδάκις, γεννήθηκε στις 23 Οκτωβρίου του 1925 στην Ξάνθη, «τη διατηρητέα κι όχι την άλλη, τη...

Βεντουράτος Ανδρέας

Ηθοποιός, σκηνοθέτης, ποιητής και θεατρικός συγγραφέας από τη Σμύρνη όπου γεννήθηκε το 1921.Σπούδασε νομική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και δραματική τέχνη στη σχολή του Κάρολου...

Βαρλάμος Τάκης

Ο Τάκης Βαρλάμος γεννήθηκε το 1930 και πέθανε στις 31 Μαίου 2011.Χορευτής και χορογράφος με πληθωρικό έργο τις δεκαετίες του '50 και '60, ζευγάρι...

Τελευταίες αναρτήσεις