Για ποια ταινία η απάντηση της Αλίκης εξόργισε τόσο πολύ τον Φίνο

 Φίνος Αλίκη Βουγιουκλάκη
Φίνος Αλίκη Βουγιουκλάκη
Advertisement

Για ποια ταινία η απάντηση της Αλίκης εξόργισε τόσο πολύ τον Φίνο …«Δεν νομίζετε ότι είμαι πολύ μικρή για να παίξω…τη θεία;». Ήταν η απάντηση της Αλίκης Βουγιουκλάκη στον Φίνο, όταν ο τελευταίος της πρότεινε να παίξει στην θρυλική πλέον ταινία «Η θεία από το Σικάγο», στην οποία πρωταγωνιστούσε η αξέχαστη Γεωργία Βασιλειάδου.

Advertisement
Η θεία από το Σικάγο
Σκηνή από την ταινία, “Η θεία από το Σικάγο”.

Φυσικά ο Φίνος την ήθελε για να υποδυθεί μια από τις 4 ανηψιές της Βασιλειάδου και όχι για το ρόλο…της θείας, όπως θεώρησε η Αλίκη! Η απάντηση της Βουγιουκλάκη εξόργισε τόσο πολύ τον Φίνο, ώστε ο τελευταίος της είπε ότι δεν πρόκειται ποτέ να ξαναπαίξει σε ταινία του.

Κάτι βέβαια που ποτέ δεν τήρησε

Η ταινία «Η θεία από το Σικάγο» γυρίστηκε το 1957 και εκτός από τη Βασιλειάδου, πρωταγωνιστούσε ο Ορέστης Μακρής, στο ρόλο του αυστηρού οικογενειάρχη Χαρίλαου, που είχε 4 κόρες και τις προστάτευε συχνά με όχι και τόσο…κομψά μέσα. Μάλιστα, ως στρατηγός ο ίδιος, τις μεγάλωσε με αυστηρή στρατιωτική πειθαρχία, κάτι που θέλησε να αλλάξει, “Η θεία από το Σικάγο” ερχόμενη στην Ελλάδα. Και φυσικά οι καταστάσεις που ακολούθησαν δημιουργούσαν σκηνές απείρου κάλους, με απίστευτους διαλόγους μεταξύ Μακρή και Βασιλειάδου, οι οποίοι η αλήθεια είναι πως είχαν μια ιδανική χημεία.

Η ταινία αποτελούσε μια εξαιρετικά ρεαλιστική απεικόνιση των ηθών της ελληνικής κοινωνίας του 1950, η οποία όμως είχε αρχίσει να δέχεται «πιέσεις» από τα ήθη της αμερικανικής κοινωνίας, όπως αυτά αποτυπώνονταν μέσα από τις αμερικανικές ταινίες που εκείνη την εποχή προβάλλονταν κατά κόρον στους ελληνικούς κινηματογράφους. Το εξαιρετικό «τέχνασμα» που ανακάλυψε η θεία Βασιλειάδου για να παντρεύει τις ανηψιές της, να πετάει δηλαδή από το μπαλκόνι κανάτια σε υποψήφιους γαμπρούς που περνούσαν από το δρόμο – μετά φυσικά από μια πρώτη «επιλογή» από τις ανηψιές–, άφησε ιστορία. Μάλιστα λέγεται ότι τα κανάτια τα πέταγε στο δρόμο ο Αλέκος Σακελλάριος, σκηνοθέτης της ταινίας, ώστε να μην κινδυνέψει πραγματικά κανείς. Ωστόσο, στα γυρίσματα παραλίγο να γίνονταν η ζημιά, αφού ένα κανάτι…πήρε λάθος δρόμο και παραλίγο να προσγειωθεί στο κεφάλι του Δημήτρη Παπαμιχαήλ, ο οποίος έπαιζε στην ταινία, υποδυόμενος έναν από τους υποψήφιους γαμπρούς.

Τις κόρες του Μακρή υποδύονταν η Γκέλυ Μαυροπούλου, η Τζένη Καρέζη, η Μαργαρίτα Παπαγεωργίου και η Νίκη Παπαδάτου. Εξαιρετική στο ρόλο της δε, ως σύζυγος του στρατηγού η Ελένη Ζαφειρίου, ενώ ενδιαφέροντες ρόλους έπαιξαν ακόμα ο Στέφανος Στρατηγός, ο Παντελής Ζερβός κ.α. Σύντομο πέρασμα από την ταινία έκανε και ο νεαρός τότε χορευτής Βαγγέλης Σειληνός.

Η «Θεία από το Σικάγο» έκοψε στην πρώτη προβολή της στην Αθήνα, 142.459 εισιτήρια.

Προηγούμενο άρθροΤο μεγάλο ρίσκο του Γιάννη Δαλιανίδη
Επόμενο άρθροΠως ξεκίνησε η μεγάλη καριέρα της Γεωργίας Βασιλειάδου