Όταν τρεις κορυφαίες εταιρείες συμπράττουν

τρεις κορυφαίες εταιρείες
Advertisement

Το 1965, τρεις από τις κορυφαίες εταιρείες κινηματογραφικών παραγωγών, η Καραγιάννης-Καρατζόπουλος, η Δαμασκηνός-Μιχαηλίδης και ο Κλέαρχος Κονιτσιώτης συμπράττουν για να δημιουργήσουν την «Επιστροφή», μια ταινία, η οποία πρώτα απ’ όλα ξεχώρισε για το ξεχωριστό της σενάριο και κατά δεύτερον για τις εξαιρετικές ερμηνείες των πρωταγωνιστών της.

Advertisement

Όπως αυτή της Έλλης Φωτίου (από τις σπάνιες περιπτώσεις που εμφανίστηκε σε ελληνική ταινία χωρίς τον Στέφανο Ληναίο), η οποία με την ερμηνεία της στην ταινία «Η Επιστροφή», απέσπασε το Α’ βραβείο γυναικείου ρόλου στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Στην ταινία εκτός από την Έλλη Φωτίου πρωταγωνιστούσαν οι Αλέκος Αλεξανδράκης, Μέμα Σταθοπούλου, Λάμπρος Κωνσταντάρας και Γιώργος Μπάρτης. Η ιστορία ήταν η εξής:

Ο εφοπλιστής Δημήτρης Βαλέντης (Αλέκος Αλεξανδράκης) αφήνει για λίγο την κόρη του και τους καλεσμένους του και καταφεύγει σε ένα κοντινό ταβερνάκι, στο οποίο στο παρελθόν είχε ζήσει πολλές ευχάριστες στιγμές.

Οι μνήμες τον κατακλύζουν και η ζωή του ξετυλίγεται μέσα από οδυνηρές εικόνες. Η κήρυξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου ήταν η αιτία αναβολής του γάμου του με την Άννα (Έλλη Φωτίου). Τότε υπηρετούσε στη βασιλική αεροπορία και με το αεροπλάνο του έπεσε στη θάλασσα, όπου σώθηκε μεν από τους Άγγλους οι οποίοι τον μετέφεραν στο Κάιρο, στην Αθήνα όμως τον θεωρούσαν νεκρό.

Η αναπάντεχη επιστροφή του, μετά την απελευθέρωση, προκάλεσε μεγάλη ταραχή σε πολλούς. Η ίδια η αγαπημένη του είχε γίνει πόρνη και, μολονότι εξακολουθούσε να τον αγαπά, δεν μπορούσε να τον αντικρίσει. Έτσι, επειδή δεν μπορούσε να του πει την αλήθεια, οδηγήθηκε στην αυτοκτονία.

Μια ιστορία που σήμερα μπορεί να φαντάζει «τραβηγμένη», ωστόσο ο πόλεμος και η ανέχεια εκείνης της εποχής πολλές φορές οδηγούσαν τους ανθρώπους στα άκρα, για να καταφέρουν να επιβιώσουν.

Κι αυτό δυστυχώς, ισχύει διαχρονικά. Απλά οι καταστάσεις του σήμερα δεν είναι τόσο δύσκολες όσο τότε.

Η σκηνοθεσία ήταν του Ερρίκου Ανδρέου και το σενάριο των Αντώνη Σαμαράκη και Πάνου Κοντέλη.

Προηγούμενο άρθροΤι δεν γνωρίζει ο κόσμος για την ταινία Οι κυρίες της αυλής
Επόμενο άρθροΤο πρώτο ελληνικό remake στον ελληνικό κινηματογράφο