13 ιστορίες από τον Ελληνικό Κινηματογράφο

ιστορίες
Advertisement

Το ιστορίες από τον Ελληνικό Κινηματογράφο συνεχίζονται…
Ο δημοσιογράφος και αρθρογράφος του ellinikoskinimatografos.gr, Χρήστος Κωνσταντίνου έψαξε και βρήκε άγνωστες ιστορίες από παρασκήνια ταινιών και ηθοποιών και μας τις αποκαλύπτει…

Advertisement

1ον: Στο τελευταίο πλάνο της ταινίας, “Το κοροϊδάκι της δεσποινίδος” οι ηθοποιοί νόμιζαν ότι έκαναν πρόβα.
Ο σκηνοθέτης, Γιάννης Δαλιανίδης για να έχει ένα απολύτως “ελεύθερο” και φυσικό αποτέλεσμα, είπε στη Τζένη Καρέζη και στο Ντίνο Ηλιόπουλο ότι η σκηνή του φιλιού μετά τον τσακωμό τους θα ήταν πρόβα.

Στην πραγματικότητα όμως, η σκηνή γυρίστηκε κανονικά και είναι αυτή με την οποία κλείνει η ταινία. Γι’ αυτό το λόγο βλέπουμε το Ντίνο Ηλιόπουλο να χαμογελά τόσο αυθόρμητα και να δίνει ύστερα ένα φιλί στο μάγουλο της Καρέζη. Έτσι ο Δαλιανίδης πέτυχε ακριβώς αυτό που ήθελε.

sinoikia

2ον: Για να συμμετάσχει στην ταινία, “Συνοικία το όνειρο” ο Μάνος Κατράκης που αποτελεί την πρώτη σκηνοθετική απόπειρα του Αλέκου Αλεξανδράκη η αμοιβή του ήταν συμβολική. Κάτι που ο ίδιος το ζήτησε.

3ον: Η Κατερίνα Γώγου ξεκίνησε να παίζει σε παιδικές θεατρικές παραστάσεις από τα 5 της χρόνια ως “παιδί-θαύμα” και οχτώ χρονών τραγούδησε στην Αίγλη του Ζαππείου με τον Νίκο Γούναρη.

4ον: Το αμαξάκι” είναι μία από τις τέσσερις ταινίες όπου παίζουν μαζί ο Ορέστης Μακρής και η Γεωργία Βασιλειάδου – οι άλλες τρεις είναι: “Η θεία απ’ το Σικάγο“, “Ο γρουσούζης” και “Η κυρά μας η μαμή“.

5ον: Τα εσωτερικά γυρίσματα της ταινίας, “Κυριακάτικο Ξύπνημα” γυρίστηκαν στα στούντιο, “Νάχας” στο Κάϊρο όπου είχε μεταφερθεί όλο το συνεργείο και οι πρωταγωνιστές. Στις τελευταίες σκηνές που ο Δημήτρης Χορν και η Έλλη Λαμπέτη τσακώνονται για τα λεφτά και αυτός της λέει πως την αγαπάει, από το παράθυρο διακρίνεται ένας περαστικός.

Ήταν ο ζωγράφος Γιάννης Τσαρούχης ο οποίος είχε κάνει τα σκηνικά της ταινίας και ζήτησε από τον Κακογιάννη να κάνει ένα πέρασμα στην ταινία έστω σαν κομπάρσος. Επίσης στο Κάϊρο φούντωσε ο έρωτας Λαμπέτη-Χορν και μετά επιστρέφοντας στην Αθήνα ήταν πλέον επίσημα ζευγάρι. Και ένα άλλο που είχα διαβάσει -δεν ξέρω αν αληθεύει- ότι η ταινία, “Κυριακάτικο Ξύπνημα” έγινε με σκοπό να “διαφημιστεί” ο θίασος Λαμπέτη-Παππά-Χορν.

6ον: Το σάουντρακ της ταινίας “Αγάπη και αίμα” κυκλοφόρησε σε βινύλιο το 1994 από τη δισκογραφική εταιρεία RCA και από τότε δεν επανεκδόθηκε ποτέ, στερώντας τις επόμενες γενιές να απολαύσουν ένα από τα καλύτερα σάουντρακ του ελληνικού κινηματογράφου.

7ον: Ο Γιώργος Κωνσταντίνου έγινε ηθοποιός μετά από παρότρυνση της μητέρας του, Νίτσας Φιλοσόφου. Είχε προηγηθεί μια τριετία στην πολεμική αεροπορία, όπου πήγε εθελοντής με σκοπό να γίνει μόνιμος. Μετά αποχώρησε θέλοντας να γίνει ηλεκτροτεχνίτης. Η μητέρα του, προτείνει να πάει σε θεατρική σχολή.

Ο Κωνσταντίνου δέχεται και πάει αρχικά στη σχολή του Τάκη Μουζενίδη. Εκεί κάθεται ένα χρόνο, ώσπου κλείνει η σχολή και πάει για εξετάσεις στη Δραματική του Εθνικού, όπου τον απορρίπτουν. Τελικά τον δέχτηκε η σχολή του Κάρολου Κούν.

8ον: Ο Βασίλης Αυλωνίτης έγινε απόλυτος πρωταγωνιστής όταν το 1955 υποδύθηκε τον Παυλάρα στην θρυλική ταινία της Φίνος Φιλμ, “Λατέρνα, φτώχεια και φιλότιμο” η οποία δύο χρόνια μετά απέκτησε και συνέχεια κάτι που γινόταν για πρώτη φορά στην Ελλάδα.
Η αμοιβή του στην πρώτη ταινία ήταν πολύ μικρότερη σε σχέση με εκείνη του Μίμη Φωτόπουλου. Στην δεύτερη όμως ήταν ισάξια καθιερώνοντας τον έτσι ως έναν από τους πιο καλοπληρωμένους κωμικούς της γενιάς του.

9ον: Το 1963, σε ηλικία 31 ετών, η Γκέλυ Μαυροπούλου έπαιξε τη μητέρα του 30χρονου Κώστα Κακκαβά στην ταινία, “Ο δρόμος με τα κόκκινα φώτα” ωστόσο, δύο χρόνια νωρίτερα η Μαυροπούλου και ο Κακκαβάς είχαν παίξει το ζευγάρι στη ταινία,“Μυρτιά”.

10ον: Η Νόρα Βαλσάμη επρόκειτο να ενσαρκώσει την κόρη της Ρένας Βλαχοπούλου στη ταινία, “Ζητείται επειγόντως γαμπρός“. Υπάρχει και σχετική συνέντευξη της Νόρας όπου αναφέρεται στην προκειμένη συμμετοχή της στην ταινία αυτή. Τελικά φαίνεται ότι η ήδη προϋπάρχουσα συνεργασία Ρένας – Νόρας στη ταινία, “Η θεία μου η χίπισσα” οδήγησε στην επιλογή της Μπέτυς Λιβανού.

11ον: Ο Γιάννης Δαλιανίδης, εξαιτίας της θρυλικής σειράς του που παιζόταν στην τηλεόραση από το 1974 εώς το 1981, “Λούνα Παρκ”, δανείστηκε τον κεντρικό ήρωα, κυρ-Γιώργη – ένα ρόλο τον οποίο ενσάρκωσε με πολύ μεγάλη επιτυχία ο αξέχαστος Διονύσης Παπαγιαννόπουλος.

12ον: Το παρασκήνιο της ταινίας, “Αγάπη μου Ουά-Ουά” λέει ότι η Μπεάτα Ασημακοπούλου είχε τσακωθεί με τον Φίνο, για τα οικονομικά.

13ον: Η κινηματογραφική πορεία τριών ηθοποιών που συμμετείχαν στην ταινία, “Κορόιδο γαμπρέ” ήταν ιδιαίτερα βραχύβια αφού αυτή διήρκησε από δύο έως πέντε έτη. Μιλάμε για τους Γιώργο Παπαγεωργίου, Τάσο Καμπάκη και Μαίρη Κόκκαλη που έπαιξαν συνολικά σε τρείς ταινίες στην καριέρα τους και μετά χάθηκαν. Επίσης ο Αντώνης Μαρκαντωνάτος που εμφανίζεται κι αυτός στην ταινία έλαβε μέρος σε άλλη μια ταινία το 1963 κι έκτοτε τα καλλιτεχνικά του ίχνη εξαφανίστηκαν.

Προηγούμενο άρθροΓνώριζες ότι … 21ο
Επόμενο άρθροΗ άγνωστη ξένη ταινία της Φίνος Φιλμ που δεν γυρίστηκε ποτέ
Χρήστος Κωνσταντίνου
Για μένα ο κινηματογράφος είναι ένα ταξίδι σε κάποιον μαγικό κόσμο μιας άλλης εποχής. Νιώθω ευγνώμων γιατί έχω την τύχη να γνωρίσω και να με τιμούν με την φιλία τους αρκετοί καλλιτέχνες της χρυσής εκείνης περιόδου όπου τα αστέρια ήταν αληθινά κι όχι κάλπικα.