17.2 C
Athens
Κατηγορία:

Η Χιονάτη και τα 7 γεροντοπαλλήκαρα 1960-1961

Πληροφορίες ταινίας

Έτος: 1960
Κυκλοφορία: 26 Δεκεμβρίου 1960
Διάρκεια: 101' Λεπτά
Είδος: Κωμωδία
Σκηνοθεσία: Ιάκωβος Καμπανέλλης
Σενάριο: Ιάκωβος Καμπανέλλης
Συγγραφέας: Ιάκωβος Καμπανέλλης
Φωτογραφία: Giovanni Varriano
Μουσική συνθεση: Μίμης Πλέσσας
Εταιρία παραγωγης: Αφοί Ρουσσόπουλοι-Γ. Λαζαρίδης-Δ. Σαρρής-Κ. Ψαρράς Ε.Π.Ε.
Παραγωγός: ***
Τραγούδι: ***
Χορευτές: ***

Ηθοποιοί: Τζένη Καρέζη (Αλεξία), Ανδρέας Μπάρκουλης (Πάρις), Δέσπω Διαμαντίδου, Στέλιος Βόκοβιτς, Γιώργος Δαμασιώτης, Ελεάνα Απέργη, Γιώργος Βρασιβανόπουλος, Σπύρος Ολύμπιος, Γιώργος Βελέντζας, Μίλτος Τσίρκας, Χρήστος Δακτυλίδης, Δημήτρης Κούκης, Βασίλης Αυλωνίτης (Νοικοκύρης), Χρήστος Ευθυμίου (Γιατρός), Αλέκος Λειβαδίτης (Ντροπαλός), Διονύσης Παπαγιαννόπουλος (Τζαναμπέτης), Νίκος Σταυρίδης (Ωραίος), Μίμης Φωτόπουλος (Τεμπελχανάς), Ορέστης Μακρής (Στρατιωτικός)

Η ταινία, “Η Χιονάτη και τα 7 γεροντοπαλλήκαρα” προβλήθηκε τη σαιζόν 1960-1961 και έκοψε 88.074 εισιτήρια. Ήρθε στην 4η θέση ανάμεσα σε 58 ταινίες.

Η ιδέα είναι εμπνευσμένη από το γνωστό παραμύθι, δοσμένη εντελώς διαφορετικά και μοντέρνα. Πρωταγωνιστούν οι Τζένη Καρέζη και Ανδρέας Μπάρκουλης, και μια πλειάδα από σταρ εκείνης της εποχής.

Η Χιονάτη και τα 7 γεροντοπαλλήκαρα 1960-1961
Σκηνή από την ταινία, “Η Χιονάτη και τα 7 γεροντοπαλλήκαρα”.

-“Η Χιονάτη και τα 7 γεροντοπαλλήκαρα”, ήταν η πρώτη σκηνοθετική απόπειρα του Ιάκωβου Καμπανέλλη. Τους συμπαθείς νάνους αντικαθιστούν επτά γεροντοπαλίκαρα. Ο στρατιωτικός (Ορέστης Μακρής), ο γιατρός (Χρήστος Ευθυμίου), ο νοικοκύρης (Βασίλης Αυλωνίτης), ο τεμπελχανάς (Μίμης Φωτόπουλος), ο ωραίος (Νίκος Σταυρίδης), ο ντροπαλός (Αλέκος Λειβαδίτης) και ο τζαναμπέτης (Διονύσης Παπαγιαννόπουλος), οι οποίοι αναλαμβάνουν να προστατέψουν την Αλέξια (Τζένη Καρέζη), τη δική τους Χιονάτη. Κακιά μητριά ήταν η Δέσπω Διαμαντίδου, ενώ τον “πρίγκιπα” υποδύθηκε ο ζεν πρεμιέ της εποχής, Ανδρέας Μπάρκουλης.

-Η μουσική της ταινίας είναι του Μίμη Πλέσσα. Αρχικά, οι δυο συμπαραγωγοί απευθύνθηκαν στον Φίνο, ο οποίος έκρινε ότι δεν θα πετύχει, λόγω των πολλών μεγάλων ονομάτων. Θεώρησε ότι οι “γκρίνιες” ήταν το λιγότερο που έπρεπε να αντιμετωπίσει. Ήταν από τις λίγες φορές που έπεσε έξω.

-Για τις ανάγκες προβολής της οι κινηματογράφοι της Αθήνας ξεκινούσαν από το πρωί, κάνοντας 7 προβολές, που ξεκινούσαν από τις 10 το πρωί και ολοκληρώνονταν στις 10 το βράδυ. Η διαφημιστική καμπάνια της ταινίας μιλούσε για “την μεγαλύτερη ταινία στην ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου, που αδίστακτα μπορεί να χαρακτηριστεί κολοσσός”.

-Πέρα από τις –αναμφίβολα- υπερβολές της διαφημιστικής καμπάνιας της ταινίας, η “Η Χιονάτη και τα 7 γεροντοπαλλήκαρα” δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη ως κινηματογραφική δημιουργία του ελληνικού σινεμά, αφού αποτέλεσε παράλληλα ένα πείραμα για το αν και πώς μπορούν να συμβιώσουν σε μια ταινία 7 πρωταγωνιστές-μύθοι, χωρίς ο ένας να “καπελώνει” τον άλλο.

-Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα παράμετρο της ταινίας θέτει το cine.gr. Σύμφωνα με αυτή, “ενώ υπάρχει το υλικό επτά μεγάλων ταλέντων, αυτό το δυναμικό παραμένει πλήρως ανεκμετάλλευτο εξαιτίας της απλοϊκότητας της ιστορίας και της έλλειψης ολοκληρωμένου σεναρίου.

Περίληψη της ταινίας, “Η Χιονάτη και τα 7 γεροντοπαλλήκαρα”

Μια κοπέλα από την επαρχία, η Αλεξία (Τζένη Καρέζη), είναι ερωτευμένη με τον πλούσιο Πάρι (Ανδρέας Μπάρκουλης), ο οποίος σπουδάζει στο εξωτερικό. Η μητριά της (Δέσπω Διαμαντίδου) της συμπεριφέρεται άκαρδα και την αναγκάζει να εγκαταλείψει το σπίτι της.

Η Αλεξία βρίσκεται κατά λάθος σε μια ερημική περιοχή, όπου την ανακαλύπτουν επτά αδέλφια τα οποία ζουν μόνα τους σε ένα γειτονικό σπίτι. Τα επτά γεροντοπαλίκαρα τη φιλοξενούν και της φέρονται σαν να ήταν μέλος της οικογένειάς τους. Η μητριά της, όμως, ανακαλύπτει τα ίχνη της και προσπαθεί πάλι να την κάνει δυστυχισμένη, αλλά η επιστροφή του Πάρι θα δώσει λύση στα βάσανα της Αλεξίας.

Στην ίδια κατηγορια

Ο αχαΐρευτος 1969-1970

Η ταινία, "Ο αχαϊρευτος" προβλήθηκε τη σαιζόν 1969-1970 και έκοψε 22.027 εισιτήρια. Ήρθε στην...

Ένα βότσαλο στη λίμνη 1952-1953

Η ταινία, "Ένα βότσαλο στη λίμνη" προβλήθηκε τη σαιζόν 1952-1953 και έκοψε 151.058 εισιτήρια....

Ψυχή και σάρκα 1973-1974

Η ταινία, "Ψυχή και σάρκα" προβλήθηκε τη σαιζόν 1973-1974 και έκοψε 88.239 εισιτήρια. Ήρθε...

Νόμος 4000 (1962-1963)

Η ταινία, "Νόμος 4000" προβλήθηκε τη σαιζόν 1962-1963 και έκοψε 118.841 εισιτήρια. Ήρθε...

Περισσότερα απο αυτη την κατηγορία

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο