14 ιστορίες από τον Ελληνικό Κινηματογράφο

14 ιστορίες
Advertisement

Οι ιστορίες από τον Ελληνικό Κινηματογράφο συνεχίζονται…
Ο δημοσιογράφος και αρθρογράφος του ellinikoskinimatografos.gr, Χρήστος Κωνσταντίνου έψαξε και βρήκε άγνωστες ιστορίες από παρασκήνια ταινιών και ηθοποιών και μας τις αποκαλύπτει…

Advertisement

1ον: Στη ταινία, “Κλασική περίπτωση βλάβης” ο Κώστας Τσάκωνας τραυματίστηκε όταν έπεσε από μία πτυσσόμενη σκάλα, στην προσπάθεια να ανεβεί στο πατάρι για να φτιάξει έναν θερμοσίφωνα, και σταμάτησαν τα γυρίσματα της ταινίας για δέκα μέρες.

2ον: Μια από τις ταινίες που ο Φίνος σχεδίαζε, αλλά δυστυχώς δεν κατάφερε να γυρίσει είναι και η κινηματογραφική μεταφορά του θεατρικού έργου του Νότη Περγιάλη, “Νυφιάτικο τραγούδι”, με τους ίδιους πρωταγωνιστές της θεατρικής παράστασης του 1949, τον κορυφαίο Αιμίλιο Βεάκη και τη (νεαρότατη τότε) Αντιγόνη Βαλάκου.

3ον: Η Κατερίνα Γώγου ως ηθοποιός έγινε γνωστή μέσα από τους κωμικούς της ρόλους στις παραγωγές της Φίνος Φιλμ, ωστόσο, ξεκίνησε την καριέρα της από το θέατρο με το θίασο του μεγάλου Ντίνου Ηλιόπουλου στο έργο των Ευαγγελίδη – Μαρή, “Ο κύριος πέντε τοις εκατό”.

karagianni voutsas

4ον: Ο λόγος που η Μάρθα Καραγιάννη δεν έγινε ποτέ ζευγάρι με τον Κώστα Βουτσά, είναι επειδή δε θέλησε εκείνος. Όπως έχει πει η ίδια, όποτε επιχείρησε να τον προσεγγίσει ερωτικά, εκείνος δεν ήταν ποτέ ελεύθερος αφού σχεδόν πάντα υπήρχε κάποια γυναίκα στη ζωή του.

5ον: Η Νανά Σκιαδά είχε μια εξαιρετική φωνή κάτι που όλοι οι σκηνοθέτες γνώριζαν. Όμως όσες φορές κι αν της πρότειναν να τραγουδήσει σε κάποια ταινία εκείνη αρνιόταν ευγενικά.

6ον: Στην ταινία “Με φόβο και πάθος” του 1972 ο Νίκος Κούρκουλος ήθελε για συμπρωταγωνίστριά του τη Μαρία Σκούντζου, αλλά τελικά υπερίσχυσε η γνώμη του σκηνοθέτη και σεναριογράφου Νίκου Φώσκολου, που προτιμούσε την Ελένη Ερήμου.

7ον: Ο Χρόνης Εξαρχάκος είχε παίξει σε 25 ταινίες κατά την διάρκεια της καριέρας του άλλα μόνο σε τρεις ήταν πρωταγωνιστής. Στην κωμωδία του Γιάννη Δαλιανίδη, “Ο κατεργάρης” που προβλήθηκε στις κινηματογραφικές αίθουσες το 1971. Και στις επίσης κωμωδίες του Ντίμη Δαδήρα, “Γκαρσονιέρα για δέκα” και “Εδώ και τώρα αγγούρια” που ήταν και το κύκνειο άσμα του στην μεγάλη οθόνη που τον αγάπησε.

8ον: Το 1963, αμέσως μετά τον διεθνή θρίαμβο της ταινίας, ”Ηλέκτρα” ο Μιχάλης Κακογιάννης είχε αναγγείλει ότι θα γυρίσει την ”Ιφιγένεια εν Αυλίδι” σε ταινία, με την Έλλη Λαμπέτη ως Ιφιγένεια και την Ειρήνη Παπά ως Κλυταιμνήστρα. Τελικά, η ταινία δεν γυρίστηκε τότε, αλλά πολύ αργότερα, το 1977, με την Τατιάνα Παπαμόσχου ως Ιφιγένεια και την Ειρήνη Παπά ως Κλυταιμνήστρα.

9ον: Ο ρόλος που χάρισε περισσότερη αναγνωρισιμότητα στον Γιώργο Δαμασιώτη είναι εκείνος του Δημάρχου στην ταινία του 1958, “Η κυρά μας η μαμή“. Δίνει κυριολεκτικά ρεσιτάλ ερμηνείας στην σκηνή που είναι άρρωστος και ξαπλωμένος στο κρεβάτι του. Και πραγματικά είναι μια από τις πιο αστείες σκηνές της χρυσής εποχής του Ελληνικού κινηματογράφου. Επίσης η συγκεκριμένη σκηνή γυρίστηκε πάνω από δέκα φορές προκειμένου ο Αλέκος Σακελλάριος να έχει την καλύτερη λήψη και οι υπόλοιποι ηθοποιοί να μην γελάνε.

10ον: Για σχεδόν μια δεκαετία ο Νίκος Φέρμας ήταν ένας από τους μόνιμους συνεργάτες του Κώστα Χατζηχρήστου τόσο στον κινηματογράφο όσο και στο θέατρο. Συγκεκριμένα έπαιξαν μαζί σε 30 ταινίες με πιο πετυχημένη την ξεκαρδιστική κωμωδία, “Της κακομοίρας” η αλλιώς “Ο μπακαλόγατος” που έγραψε και σκηνοθέτησε ο Ντίνος Κατσουρίδης.

    11ον: Στην ταινία, “Κάτι να καίει” όπου είναι η μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία του Γιάννη Δαλιανίδη, κάνει τη πρώτη της εμφάνιση μόλις 16 χρονών η Έλενα Ναθαναήλ, την οποία έχει δει ο Δαλιανίδης στα γυρίσματα μιας άλλης ταινίας ως επισκέπτρια.
    Στο τραγούδι, “Αυτη τη νύχτα” το ζευγάρι Ναθαναήλ – Νέγκας ντουμπλάρουν η Νέλλη Μάνου και ο Αλέκος Ζαχαράκος.

    12ον: Τα γυρίσματα της ταινίας, “Η αρχόντισσα και ο αλήτης” πραγματοποιήθηκαν στην Κέρκυρα και στον δρόμο μεταξύ Ηγουμενίτσας και Ιωαννίνων. Το πλούσιο σπίτι του Διονύση Παπαγιαννόπουλου, όπου διοργανώνεται ο αρραβώνας της Αλίκης με τον Τσιτσόπουλο, είναι η βίλα Λεβίδη στην Παλλήνη, που σήμερα είναι εγκαταλελειμμένη. Όσο για το εκκλησάκι που στο φινάλε γίνεται ο γάμος του ζευγαριού είναι ο Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου στο Καβούρι.

    Για την ιστορία να σημειώσουμε ότι ο συγκεκριμένος Ναός οικοδομήθηκε το 1950, προς εξυπηρέτηση των λατρευτικών αναγκών μονάδος Δυνάμεων Καταδρομών, η οποία τότε στρατοπεύδευε στο Καβούρι. Φυσικά σημαντικό ρόλο στο φιλμ παίζει και η παρουσία της Αλίκης και του Δημήτρη στο πανηγύρι, σκηνή που γυρίστηκε στο Λούνα Παρκ, Ροντέο στην παραλιακή που δεν υπάρχει πια.

    13ον: Στο τέλος των τίτλων της ταινίας, “Η Οδύσσεια ενός ξεριζωμένου” η παραγωγός εταιρεία αναφέρει τα εξής: “Η “Κλακ Φιλμς” πιστή στην πορεία που χάραξε δίνει σήμερα μια ταινία μνημείο στις παραδόσεις του Ελληνικού λαού!”.

    14ον: Το 1966 ο Σωτήρης Μουστάκας έπαιξε στο πλευρό της Τζένης Καρέζη στην Γαλλική ταινία, “Une balle au coeur” (Μια σφαίρα στην καρδιά) ενώ έναν χρόνο μετά συμμετείχε και στην Ελληνοδανέζικη παραγωγή, “Μartha”.

    Προηγούμενο άρθροΑλέκος Σακελλάριος: Και ξαφνικά εμφανίστηκε ο Φίνος
    Επόμενο άρθροΑγάπη και αίμα: Μια αριστουργηματική ταινία