Το ταλέντο και ο διπλός ρόλος του Κώστα Χατζηχρήστου

Ο Δήμος απ’ τα Τρίκαλα
Advertisement

Οι διπλοί ρόλοι κατά γενική ομολογία απαιτούν μεγάλο ταλέντο, κάτι που ο Κώστας Χατζηχρήστος διέθετε άπλετο.

Advertisement

Κι αυτό το απέδειξε στην ταινία «Ο Δήμος απ’ τα Τρίκαλα», η οποία γυρίστηκε το 1962, αποτελώντας κινηματογραφική μεταφορά του θεατρικού έργου του Δημήτρη Γιαννακάκη “Μειδιάστε Παρακαλώ”.

Το σενάριο θέλει τον Κώστα Χατζηχρήστο να υποδύεται έναν ζωηρούλη σύζυγο, τον Παρασκευά, ο οποίος καλύπτει τις ερωτικές του παρασπονδίες στη γυναίκα του, τη Λέλα, προφασιζόμενος την ύπαρξη κάποιου δίδυμου αδελφού του, του Δήμου απο τα Τρίκαλα.

Ο Δήμος απ’ τα Τρίκαλα
Σκηνή από την ταινία, “Ο Δήμος απ’ τα Τρίκαλα”.

Ο Δήμος υπάρχει στην πραγματικότητα, αλλά δεν του μοιάζει καθόλου.

Κάποια μέρα, η Λέλα ανακαλύπτει μια φωτογραφία του Παρασκευά με μια κοπέλα σε ένα παραθαλάσσιο κέντρο, καταλαβαίνει την απάτη και αποφασίζει να τον εκδικηθεί με το ίδιο νόμισμα.

Αυτή η αποκάλυψη γίνεται αφορμή για μια σειρά…εξωφρενικά κωμικών καταστάσεων, που προκαλούν πολύ γέλιο, με τον Κώστα Χατζηχρήστο να δίνει τον καλύτερο εαυτό του, υποδυόμενος δύο ρόλους, τόσο του Παρασκευά, όσο και του δίδυμου αδελφού του.

Aπολαυστική η σκηνή που υποδύεται και τους δύο ρόλους, σε μια σκηνή, όταν εμφανίζεται αλλάζοντας ρούχα και κόμμωση, τη μια ως Παρασκευάς, την άλλη ως Δήμος.

Όπως αναφέρει η Φίνος Φίλμ, «η ταινία “Ο Δήμος απ΄ τα Τρίκαλα” ανήκει στις κωμωδίες που γύρισε ο Γιάννης Δαλιανίδης τα δύο πρώτα χρόνια στη Φίνος Φίλμ και εδραίωσε την φήμη του ως σκηνοθέτη που είναι σε θέση να γυρίσει γρήγορα και καλά μια ταινία με εμπορική επιτυχία».

Απολαυστικοί όπως πάντα οι Μανώλης Χιώτης και Μαίρη Λίντα, οι οποίοι εμφανίζονται στη σκηνή ταβέρνας, που ποτέ δεν έλειπε από τις ελληνικές ταινίες της εποχής.

Η πρώτη της προβολή έγινε στις 26 Μαρτίου 1962 και έκοψε 56.391 εισιτήρια.

Προηγούμενο άρθροΟι λόγοι της πτώχευσης του Θανάση Βέγγου
Επόμενο άρθροΔάκρυα για την Ηλέκτρα: Η ταινία που έκανε τον γύρο του κόσμου