Η ταινία, “Παπαφλέσσας: Η μεγάλη στιγμή του 21” προβλήθηκε τη σαιζόν 1971-1972 και έκοψε 297.817 εισιτήρια. Ήρθε στην 10η θέση σε 90 ταινίες.
-Η ταινία έκανε πρεμιέρα στο “Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης”. Ξεκίνησε να προβάλλεται σε όλους τους κινηματογράφους στις 25 Οκτωβρίου 1971.
-Η ταινία κόστισε 12.000.000 δραχμές και θεωρείται μία από τις μεγαλύτερες υπερπαραγωγές του ελληνικού κινηματογράφου προσεγγίζοντας αντίστοιχες αμερικανικές. Για τις ανάγκες των γυρισμάτων, όπως αναφέρει η Κάτια Δανδουλάκη, χρησιμοποιήθηκαν ως κομπάρσοι και πολλοί στρατεύσιμοι που υπηρετούσαν εκείνη την εποχή τη θητεία τους. Ο συνολικός τους αριθμός υπολογίστηκε στους 3 χιλιάδες.
-Η ταινία απέσπασε τις καλύτερες κριτικές το 1971 στο 12ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, και πήρε τα βραβεία Καλύτερης Σκηνοθεσίας, Αρτιότερης Παραγωγής και δόθηκε Τιμητική διάκριση στον σκηνογράφο και ενδυματολόγο Διονύση Φωτόπουλο, ενώ η ταινία χαρακτηρίστηκε ως “η καλύτερη στιγμή” στην καριέρα του Δημήτρη Παπαμιχαήλ.
-Η ταινία ήταν συμπαραγωγή της “Φίνος Φιλμ“”, της “Καραγιάννης-Καρατζόπουλος” και του Τζέιμς Πάρις. Η διανομή και εκμετάλλευση της ταινίας ανήκει στην “Καραγιάννης-Καρατζόπουλος”.
-Η ιδιαίτερη περίπτωση του ισπανού σταρ Fernando Sancho τελειώνει εδώ και στους Σουλιώτες την ελληνική της πορεία. Κι ενώ εδώ είναι ο πασάς Δράμαλης, στους Σουλιώτες είναι ο Αλί Πασάς.
-Η Κάτια Δανδουλάκη είχε πει πως επειδή τότε είχε 9 βαθμούς μυωπίας, στα μακρινά πλάνα της κουνούσαν σημαίες για να καταλάβει ότι έπρεπε να ξεκινήσει η σκηνή.
-Τα περισσότερα γυρίσματα έλαβαν χώρα στα Αμπελάκια, ενώ αρκετές σκηνές γυρίστηκαν σε αρχοντικό της Λάρισας. Μάλιστα, πολλοί κάτοικοι της περιοχής πήραν κι αυτοί μέρος στην ταινία ως κομπάρσοι.
-Ο Φιλοποίμην Φίνος επιστράτευσε ακόμα και γερανούς από τη Γαλλία για τα γυρίσματα.
-Στην επίσημη πρεμιέρα βρέθηκε η στρατιωτική ηγεσία του ΓΕΕΘΑ (ο Τζέιμς Πάρις είχε άριστες σχέσεις με τη χουντική κυβέρνηση), αλλά, σύμφωνα πάντα με τα δημοσιεύματα, ο Φίνος ενοχλήθηκε τόσο, που αποχώρησε διακριτικά με τη σύζυγο του, αποφεύγοντας τη συνάντηση μαζί τους. Επίσης, δεν συνεργάστηκε ξανά με τον Τζέιμς Πάρις.
-Δεν έλειψαν, όμως, και τα παρατράγουδα, αφού ομάδα του περίφημου “εξώστη” από το κοινό του Φεστιβάλ υποδέχτηκε την ταινία με γιουχαΐσματα και κοροϊδίες. Σε συνέντευξή του στην Απογευματινή και στον Δημήτρη Λυμπερόπουλο, ο Παπαμιχαήλ είχε πει:
«Μίσησα την οργανωμένη οχλαγωγία του Φεστιβάλ. Εκείνων που μετέτρεψαν την αίθουσα σε εξέδρα γηπέδου. Ντροπή τους τέτοια ασέβεια. Δεν σεβάστηκαν τίποτε. Εξεπλάγην. Επρόκειτο για ένα φαιδρό συρφετό αγέλης, φανατικών της εξέδρας. Καφενόβιους. Ήρθαν με σκοπό να μετατρέψουν το Φεστιβάλ σε εμποροπανήγυρη. Για αυτό είναι προτιμότερο να καταργηθεί».
Περίληψη της ταινίας, “Παπαφλέσσας: Η μεγάλη στιγμή του 21”
Σε αυτή την ταινία παρουσιάζεται μια από τις επιφανέστερες προσωπικότητες της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, του Παπαφλέσσα ή αλλιώς Γρηγορίου Δικαίου. Η ταινία ξεκινά με την κήρυξη της επανάστασης στο Μοριά, συνεχίζεται με τη νίκη επί του Δράμαλη στα Δερβενάκια και τελειώνει με τον θάνατο του Παπαφλέσσα στο Μανιάκι το 1825 πολεμώντας τις ορδές του Αιγύπτιου Ιμπραήμ.