12.5 C
Athens
ΑρχικήHθοποιοίΚάτια Δανδουλάκη 1948-

Σχετικές αναρτήσεις

Κάτια Δανδουλάκη 1948-

Η Κάτια Δανδουλάκη γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 16 Μαΐου του 1948. Η καταγωγής της είναι από την Σητεία της Κρήτης, από την πλευρά του πατέρας της και από την Μικρά Ασία, από την πλευρά της μητέρας της. Το βαφτιστικό της όνομα είναι Αικατερίνη Δανδουλάκη.

Τελείωσε τη Σχολή Θεάτρου του Κάρολου Κουν και το London School of Dramatic Art. Κατά τη διάρκεια της παραμονής της στο Λονδίνο συνεργάστηκε με το BBC σε τηλεταινίες και ραδιοφωνικές παραγωγές.

Το 1994 η Κάτια Δανδουλάκη παντρεύτηκε τον Μάριο Πλωρίτη (απεβίωσε το 2006), μετά από 23 χρόνια σχέσης, ο οποίος έχει μεταφράσει και προσαρμόσει πολλά θεατρικά έργα στα οποία έχει πρωταγωνιστήσει η ίδια.

Κάτια Δανδουλάκη 1948-
Η Κάτια Δανδουλάκη και ο Αλέκος Αλεξανδράκης.

Έλαβε μέρος σε πολλές δημοφιλείς ταινίες όπως, “Παπαφλέσσας” το 1971 με τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ.

Η μεγάλη της επιτυχία όμως, ήρθε το 1977 στην τηλεοπτική σειρά, “Οι Πανθέοι”, από το ομότιτλο μυθιστόρημα του Τάσου Αθανασιάδη, όπου ερμήνευσε το ρόλο της Μάρμως Πανθέου, μιας νεαρής συζύγου.

Προηγουμένως η Κάτια Δανδουλάκη είχε πρωταγωνιστήσει στην τηλεοπτική σειρά, “Ο Χριστός ξανασταυρώνεται”, βασισμένη στο ομότιτλο βιβλίο που είχε γράψει ο Νίκος Καζαντζάκης και Προδομένος λαός – Μαντώ Μαυρογένους (1983).Εκεί ενσάρκωσε την ομώνυμη ηρωίδα.

Ακόμα πήρε μέρος στον Χατζημανουήλ (1984 του Γιάννη Σμαραγδή) μαζί με τους Γιάννη Μόρτζο και Δάνη Κατρανίδη.

Τη δεκαετία του 1990 ο Νίκος Φώσκολος την επέλεξε ως βασική πρωταγωνίστρια στη νέα τηλεοπτική σειρά που ετοίμαζε, τη “Λάμψη”. Ο ρόλος της Βίρνας Δράκου της χάρισε ακόμα μεγαλύτερη επιτυχία. Το 1998, μετά από σχεδόν οχτώ χρόνια συνεργασίας, εγκαταλείπει τη Λάμψη και αφοσιώνεται στο θέατρο.

Το 1999 η Κάτια Δανδουλάκη πρωταγωνίστησε στην τηλεοπτική μεταφορά του βιβλίου του Γιάννη Ξανθούλη Και ύστερα ήρθαν οι μέλισσες μαζί με το Γιώργο Βογιατζή για την ΕΤ1 σε σκηνοθεσία του Κώστα Κουτσομύτη.

Το 2003 πρωταγωνίστησε και πάλι με το Γιώργο Βογιατζή στην τηλεοπτική σειρά της Μιρέλλας Παπαοικονόμου Λένη.

Από το 2004 έως το 2007 πρωταγωνίστησε στην καθημερινή σειρά της Έλενας Ακρίτα και του Γιώργου Κυρίτση, “Βέρα στο δεξί” για το Mega Channel, και από το 2009 έως το 2012 στη σειρά, “Η ζωή της άλλης”.

Η Κάτια Δανδουλάκη είναι θιασάρχισσα από το 1979. Έχει ανεβάσει πολλές φορές παραστάσεις, υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Ζυλ Ντασέν, όπως τον Γλάρο του Άντον Τσέχωφ.

Το 1995 ίδρυσε το δικό της θέατρο, το “Θέατρο Κάτια Δανδουλάκη” στο οποίο ανέβασε πολλές επιτυχημένες παραστάσεις, χαρακτηριστικότερες των οποίων υπήρξαν ο μονόλογος Τζόρνταν και το Master Class όπου υποδύθηκε τη Μαρία Κάλλας.

Το 2007 ανέβασε στο θέατρό της, για 2η χρονιά, το θεατρικό έργο της Άγκαθα Κρίστι, Μάρτυρας κατηγορίας.

Έχει δηλώσει ότι αγαπημένη της θεατρική δουλειά που ξεχωρίζει τόσα χρόνια είναι το “Τζόρνταν”, έργο που θα ήθελε πολύ να ξαναπαίξει.

Ειλικρινής απέναντι στο κοινό, παραδέχεται ότι δεν γυρίζει την πλάτη στην τηλεόραση, καθώς την εκτιμά ως μέσο και ότι οι θεατρικές της παραστάσεις, μπορεί να έχουν υψηλή αισθητική, αλλά την τεράστια οικονομική επιτυχία δεν την έχει κάνει ποτέ μέχρι τώρα.

Κάτια Δανδουλάκη: Φιλμογραφία

ΈτοςΤίτλος ταινίας
1971Η Μεγάλη Στιγμή του ’21: Παπαφλέσσας
1971Ολοκαύτωμα
1972Ιπποκράτης και Δημοκρατία
1972Μπουμ ταρατατζούμ
1972Σουλιώτες
1972Ως την τελευταία στιγμή
1973Οι πολεμισταί της ειρήνης
1973Στα δίχτυα της αράχνης
1974Λεσβιακός Αύγουστος
1974Ο γυιός μου ο Στέφανος
1974Οκέυ, φίλε
1974Το σφάλμα
1975Η δαιμονισμένη
1975Στα δίχτυα του τρόμου
1976Επικίνδυνη νύχτα
1983Το Τραγούδι της Επιστροφής
1986Γλυκιά πατρίδα
2013Μια νύχτα στην Αθήνα
ΈτοςΤίτλος σειράςΚανάλι
1971|1971Η πρώτη γραμμήΕΙΡΤ
1972|1972Στα δίχτυα της αράχνηςΕΙΡΤ
1973|1973Στα δίχτυα του τρόμουΕΙΡΤ
1974|1974Αληθινές ιστορίεςΕΙΡΤ
1974|1974Αστερισμός των λύκωνΥΕΝΕΔ
1975|1975Ο Χριστός ΞανασταυρώνεταιΕΙΡΤ
1976|1976Το ΤαξίδιΥΕΝΕΔ
1977|1977Ο ΤαξιτζήςΥΕΝΕΔ
1977|1977Οι ΠανθέοιΕΡΤ
1979|1979Η Μεγάλη ΠαρέλασηΕΡΤ
1979|1979Η δασκάλα με τα χρυσά μάτιαΕΡΤ
1980|1980Οι Άθλιοι των ΑθηνώνΕΡΤ
1983|1983Μαντώ ΜαυρογένουςΕΡΤ
1984|1984ΧατζημανουήλΕΡΤ
1985|1985A.D.NBC
1991|1991Η ΛάμψηΑΝΤ1
1992|1992Αστυνόμος Θανάσης Παπαθανάσης: Άμπρα ΚατάμπραΑΝΤ1
2000|2000…ύστερα ήρθαν οι μέλισσεςΕΤ1
2003|2003ΛένηMega
2004|2004Βέρα στο ΔεξίMega
2006|2006Το Κόκκινο Δωμάτιο: Η Εκδίκηση Μιας ΚυρίαςMega
2008|20087 θανάσιμες πεθερές: Η Λεριά πεθεράMega
2009|2009Η Ζωή της ΆλληςMega
2009|2009Η Θεσσαλονίκη της νοσταλγίας μαςΕΤ3
2009|2009Σ’ αγαπάω…πάρκαρεMediasoup
2012|2012Βάλς με Δώδεκα ΘεούςΑΝΤ1 Κύπρου
2013|2013Το σπίτι της ΈμμαςMega
2014|2014Όρκος σιωπήςStar
2017|20174xxx4ΑΝΤ1
2019|2019Άγριες ΜέλισσεςΑΝΤ1
ΈτοςΤίτλος παράστασης
1970Η κυρία δε με μέλλει
1983Ένας Μήνας στην Εξοχή
1985Ακρότητες
1987Ανατόλ
1997Master class
1998Λεωφορείον ο Πόθος
2001Προδοσία
2002Όλα από την αρχή
2004Οι τρεις αδελφές
2005Μάρτυρας κατηγορίας
2010Ο Θεός της σφαγής
2013Μάντεψε ποιος θα πεθάνει απόψε

Ευχαριστούμε πολύ το greekactor.blogspot.com για τις πληροφορίες.

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο

Σχετικές αναρτήσεις

Ασίκη Νατάσα

Η Νατάσα (Τασία) Ασίκη είναι σύζυγος του ηθοποιού Αντώνη Αντωνίου με τον οποίο απέκτησε τρεις κόρες. Αδελφή της η επίσης ηθοποιός...

Βάσω Μανωλίδου 1910-2004

Η Βάσω Μανωλίδου γεννήθηκε στις στις 21 Αυγούστου του 1910 στην οδό Μνησικλέους στην Πλάκα. Πατέρας της ήταν ο Παναγιώτης Μανωλίδης από τον Βελβεντό Πιερίων,...

Ελένη Ιωάννου-Κοτζαμπάση 1959

Η Ελένη Ιωάννου-Κοτζαμπάση γεννήθηκε στην Αθήνα στις 22 Ιανουαρίου 1959. Από το 1976 έως το 1978 σπούδασε στη σχολή Μασαλά ενώ τον επόμενο χρόνο στη...

Τελευταίες αναρτήσεις