12 ιστορίες από τα παλιά

12 ιστορίες
Advertisement

Οι ιστορίες από τον Ελληνικό Κινηματογράφο συνεχίζονται…
Ο δημοσιογράφος και αρθρογράφος του ellinikoskinimatografos.gr, Χρήστος Κωνσταντίνου έψαξε και βρήκε άγνωστες ιστορίες από παρασκήνια ταινιών και ηθοποιών και μας τις αποκαλύπτει…

Advertisement

1ον: Στη ταινία, “Περάστε την πρώτη του μηνός” ο Θόδωρος Κεφαλόπουλος αναγράφεται στους τίτλους αρχής ως Θ. Κεφαλοπούλου. Ο Θανάσης Βέγγος σε cameo εμφάνιση έχει την ατάκα “Καλά που το πήγες έτσι κάτω” και ακολουθεί σε γρήγορο cameo η Αλίκη Βουγιουκλάκη.

2ον: Η ταινία, “Η κάλπικη λίρα” έκοψε 211.780 εισιτήρια, δηλαδή ρεκόρ για την εποχή. Αλλά ακόμη και μετά από σχεδόν 60 χρόνια έκανε τη διαφορά καθώς το 2012 αποτέλεσε την πρώτη ελληνική ταινία η οποία επανακυκλοφόρησε στις αίθουσες των κινηματογράφων.
Τέτοια επανακυκλοφορία δεν είχε ξαναγίνει σε ελληνικό έργο.

Η επανακυκλοφορία του 2012 έγινε από τον κινηματογραφικό οργανισμό Καραγιάννης – Καρατζόπουλος (τα δικαιώματά τους ανήκουν σήμερα), ο οποίος ανέλαβε την ψηφιοποίηση της ταινίας. Το αποτέλεσμα είναι πραγματικά εντυπωσιακό μιας και σε αυτή τη νέα μορφή όλος ο κόσμος της “Κάλπικης λίρας” παίρνει χρώμα και ζωντανεύει.

3ον: Το 1976 η Κατερίνα Γώγου έκανε μήνυση στον τότε Υπουργό Δημοσίας Τάξης γιατί κατά τη διάρκεια μιας πορείας δέχτηκε βίαιη επίθεση από αστυνομικό.

istories 12

4ον: Όταν η Έλλη Λαμπέτη γύριζε στην Ύδρα την ταινία, “Το κορίτσι με τα μαύρα”, λίγες μέρες πριν είχε χάσει μια από τις αδερφές της από καρκίνο. Τραγική ειρωνεία της τύχης, η ηρωίδα που υποδυόταν στην ταινία, η Μαρίνα, φορούσε μαύρα γιατί και αυτή είχε χάσει τη δική της αδερφή.

5ον: Στην ταινία, “Ορατότης Μηδέν” ένα απά τα σημαντικά στοιχεία της ταινίας αυτής είναι ότι ξεπήδησε ένα μεγάλο αστέρι του ελληνικού λαϊκού τραγουδιού, ο Στράτος Διονυσίου.

Tραγουδούσε ήδη μια δεκαετία σε μικρά λαϊκά μαγαζιά, χωρίς όμως ιδιαίτερη επιτυχία και ήταν ο Μίμης Πλέσσας που πρόσεξε τη φωνή του και του έδωσε τη μεγάλη ευκαιρία να τραγουδήσει το “Βρέχει φωτιά στη στράτα μου” σε στίχους Λευτέρη Παπαδόπουλου και μάλιστα χωρίς καν να εμφανίζεται ο ίδιος παρά μόνο η φωνή του από ένα πικάπ.
Οι σκηνές στη θάλασσα και όλες τις επικίνδυνες σκηνές της γύρισε ο ίδιος ο Κούρκουλος χωρίς να τον αντικαταστήσει κανείς.

6ον: Η αμοιβή του Λάμπρου Κωνσταντάρα στη ταινία, “Ο Ρωμηός έχει φιλότιμο” ήταν κάτι παραπάνω από 150.000 δραχμές αφού εκείνη τη περίοδο ήταν ένας από τους πιο δημοφιλείς κι αγαπητούς ηθοποιούς με αρκετές επιτυχημένες ταινίες. Από τις γυναίκες η πιο ακριβοπληρωμένη ήταν η Καίτη Πάνου παρόλο που είχε μικρότερο ρόλο σε σύγκριση με την Νίκη Λινάρδου και την Μήτση Κωνσταντάρα.

7ον: Η ταινία της Φίνος Φιλμ, “Μια τρελλή τρελλή οικογένεια” πριν ακόμη παιχτεί στους κινηματογράφους, ο αρχικός της τίτλος ήταν, ”Γλυκέ μου τύραννε”!

8ον: Η Αντιγόνη Βαλάκου, η Γκέλυ Μαυροπούλου και η Σπεράντζα Βρανά επρόκειτο να είναι οι πρωταγωνίστριες της μουσικής κωμωδίας του Ντίνου Δημόπουλου, “Χαρούμενο ξεκίνημα” το 1954. Η Φίνος Φιλμ είχε ανακοινώσει τα ονόματά τους στις εφημερίδες της εποχής, καθώς η Βαλάκου είχε πρωταγωνιστήσει ήδη στη ταινία, “Οι ουρανοί είναι δικοί μας” και οι Μαυροπούλου – Βρανά είχαν πρωταγωνιστήσει ήδη στη ταινία, “Η ωραία των Αθηνών”. Τελικά, χωρίς περαιτέρω εξηγήσεις από την εταιρεία, οι τρεις ρόλοι δόθηκαν στις Κάτια Λίντα, Μαργαρίτα Παπαγεωργίου και Ρένα Στρατηγού.

9ον: Ο Νίκος Σκιαδάς, ο ρεσεψιονίστ που κατά την “μαντάμ Πελαζί” πρέπει να πάει στις καλόγριες για να βελτιώσει τα Γαλλικά του, είχε “δανείσει” την φωνή του στα “Στρουμφάκια” υποδυόμενος τον Δρακουμέλ.

10ον: Από τα πλέον αξιοπερίεργα της ταινίας, “Η αρχόντισσα και ο αλήτης” είναι ότι μέσα στους συντελεστές συναντάμε τέσσερα ζευγάρια (ενωμένα με τα δεσμά του γάμου), την Αλίκη και τον Δημήτρη, τη Φλωρέττα Ζάννα με τον σκηνοθέτη Ντίνο Δημόπουλο, τον Νίκο και την Έλσα Ρίζου και φυσικά τη Ρένα και τον Κώστα Πασχαλίδη. Για τους πλέον παρατηρητικούς στη σκηνή της δεξίωσης ένα από τα μέλη της ορχήστρας ήταν ο 19χρονος τότε, Βλάσσης Μπονάτσος.

11ον: Το ξέρατε ότι Μελίνα Μερκούρη και Ρένα Βλαχοπούλου ήταν τσακωμένες μεταξύ τους; Αιτία ήταν ένα νούμερο επιθεώρησης όπου η Βλαχοπούλου κορόϊδευε την Μελίνα, ως αντιχουντική. Η εν λόγω επιθεώρηση είχε ανέβει επί χούντας. Όταν στην μεταπολίτευση έτυχε και συναντήθηκαν και μάλιστα μπροστά σε κόσμο, καταλαβαίνει κανείς τι έγινε, κάποιοι υποστηρίζουν ότι πιάστηκαν σε χέρια.

12ον: Η πιο μικρή σε διάρκεια εμφάνιση του Μάνου Κατράκη σε κάποια κινηματογραφική ταινία ήταν το 1972 στην κωμωδία του Τάκη Βουγιουκλάκη, “Η Αλίκη δικτάτωρ” όπου υποδύθηκε τον “Ελευθέριο Βενιζέλο”. Λόγω όμως της χούντας το όνομα του δεν ήταν στους τίτλους. Εν τω μεταξύ οκτώ χρόνια μετά έπαιξε στην ταινία του Παντελή Βούλγαρη, “Ελευθέριος Βενιζέλος 1910 – 1927” όπου εκεί τον ομώνυμο ρόλο υποδύθηκε ο Μηνάς Χρηστίδης.

Προηγούμενο άρθροΟι θαλασσιές οι χάντρες: Ίσως το καλύτερο μιούζικαλ του Ελληνικού κινηματογράφου
Επόμενο άρθρο11 ιστορίες από τον Ελληνικό Κινηματογράφο