39.4 C
Athens
Κατηγορία:

Μαλούχος Γιάννης

Ο Γιάννης Μαλούχος γεννήθηκε, στις 13 του Σεπτέμβρη 1932, στη Δημητσάνα. Μέλος πολύτεκνης οικογένειας θα χάσει νωρίς τον πατέρα του, που θα τον εκτελέσουν οι Γερμανοί στην Κατοχή. Μετά την απελευθέρωση θα βρεθεί στην Αθήνα και θα ριχτεί στη βιοπάλη για να καταφέρει να επιβιώσει.

Μαλούχος Γιάννης
Ο Γιάννης Μαλούχος στη ταινία, “Η Αλίκη στο ναυτικό”

Από μικρός είχε πάθος με τον Καραγκιόζη και το θέατρο. Απόφοιτος της δραματικής σχολής του Κώστα Μιχαηλίδη, θα κάνει πολλά μικρά «περάσματα» από ταινίες και θα συμμετέχει σε μπουλούκια περιοδεύοντας ανά την Ελλάδα, κυνηγώντας το μεροκάματο.

Η ευκαιρία που κυνηγούσε ο Γιάννης Μαλούχος ήρθε όταν ο Αλέκος Σακέλλαριος τον επιλέγει για την ταινία του «Η Αλίκη στο ναυτικό», την πρώτη έγχρωμη ταινία της Φίνος Φιλμ. Όπως έχει διηγηθεί κατά καιρούς ο ίδιος η πρωταγωνίστρια δεν τον ήθελε, και για τον λόγο σταμάτησαν τα γυρίσματα, αλλά η επιμονή του Σακελλάριου τον επιβάλει και η ταινία ολοκληρώνεται. Ο ίδιος χρόνια μετά δεν κρατάει κακίες και δηλώνει ότι χρωστάει τα πάντα στον Σακελλάριο.

Θα παίξει σε πολλές ταινίες, πάντα δεύτερους ρόλους, όπου ξεχωρίζει με τη χαρακτηριστική φυσιογνωμία και το ταλέντο του, αλλά και στο θέατρο, δίπλα σε σπουδαίους ηθοποιούς όπως ο Δημήτρης Χορν, ο Θανάσης Βέγγος και άλλοι.

Ο Γιάννης Μαλούχος έχει έναν αδελφό, τον επίσης ηθοποιό Βασίλη Μαλούχο και πολλοί τους μπερδεύουν ακόμα και σήμερα παρακολουθώντας τις παλιές ασπρόμαυρες ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου.

Σταμάτησε σχετικά νωρίς την καριέρα του ως ηθοποιός λόγω προβλημάτων υγείας. Ο ίδιος δηλώνει ότι θα μπορούσε να γίνει πρωταγωνιστής, αν το επεδίωκε και ρίχνει ευθύνες στον εαυτό του και στις «συμπάθειες» και «αντιπάθειες» που όπως έχει πει επικρατούν στο χώρο.

Έχοντας τραγουδήσει στην ταινία και στη ζωή το διάσημο «Τράβα μπρος και χαμογέλα» του Μάνου Χατζιδάκι, ο Γιάννης Μαλούχος, παρά την προχωρημένη ηλικία και τις όποιες πικρίες από τα χρόνια της κινηματογραφικής του καριέρας, δεν χάνει το κουράγιο και το χαμόγελό του.

Φιλμογραφία

1982 Τα σαΐνια
1982 Κέρατο στο Κέρατο
1981 Ο Λαμπρούκος Μπαλαντέρ
1980 Ο Ποδόγυρος
1980 Ο Κώτσος στην Ε.Ο.Κ.
1979 Μονά ζυγά δικά μου
1979 Τα παιδιά της πιάτσας
1979 Τζακ ο καβαλλάρης
1974 Παυλος Μελας
1971 Μια Νταντά και Τέζα όλοι
1970 Ένας χίππυς με τσαρούχια
1970 Ενας Κίτσος στα Μπουζούκια
1970 Η Ανταρσία των Δέκα
1969 Προκόπης ο Απρόκοπος
1968 Ο ναύτης του Αιγαίου
1965 Παίξε Μπουζούκι μου Γλυκό
1965 Τρεις Καρδιές Ενας Χτύπος
1964 Ζωή γεμάτη πόνο
1964 Αυτοί που ξέχασαν το Θεό
1964 Οι φτωχοδιάβολοι
1964 Τρία κορίτσια από την Αμέρικα
1963 Εμείς τα μπατιράκια
1963 Αθώα η Ενοχη
1963 Ενας Βλάκας με Πατέντα
1963 Τα Παλιόπαιδα
1963 Το Πρώτο Χτυποκάρδι
1963 Ανάμεσα σε Δυο Αγάπες
1963 Τα Παιδιά της Μανταλένας
1963 Αστέρια στο Βούρκο

1963 Σκάνδαλα στο νησί του έρωτα
1963 Το τυχερό πανταλόνι
1962 Δέκα μέρες στο Παρίσι
1962 Η νύφη τό ‘σκασε
1962 Μην ερωτεύεσαι το Σάββατο
1962 Άγγελοι του Πεζοδρομίου
1962 Δέκα Μέρες στο Παρίσι
1962 Οι αετονύχηδες / Μη βαράτε όλοι μαζί
1962 Οργή
1962 Πονεμένη Μητέρα
1962 Τα κοθώνια του θρανίου
1962 Οι Επικίνδυνοι
1962 Φτωχοί Κομπιναδόροι
1962 Το Καλοκαίρι της Οργής
1962 Οι Τρεις Σωματοφύλακες
1962 Η Ελληνίδα και ο Έρωτας
1962 Το πιθάρι
1961 Διαβόλου κάλτσα
1961 Δουλέψτε για να φάτε / Χαραμοφάηδες
1961 Η Αλίκη στο ναυτικό
1961 Η Λίζα και η άλλη
1961 Λάθος στον έρωτα
1960 Η Νάνσυ την Ψώνισε
1960 Μακρυκωσταίοι και Κοντογιώργηδες
1960 Το κλωτσοσκούφι
1960 Το Αγρίμι
1960 Το ραντεβού της Κυριακής
1959 Όσο Υπάρχουν Γυναίκες

Ευχαριστούμε θερμά το  greekactor.blogspot.gr  για τις πληροφορίες.

Προηγούμενο άρθροΜαλούχος Βασίλης
Επόμενο άρθροΜαντζουράνη Άννα

Περισσότερα άρθρα

Τελευταία άρθρα