Όταν ο Φίνος αρνήθηκε το Χόλιγουντ

filopoimin finos 1
filopoimin finos 1
Advertisement

Τον Σεπτέμβριο του 1962, ο Φιλοποίμην Φίνος αρνήθηκε τη θέση του Τεχνικού Διευθυντή στην κορυφαία κινηματογραφική εταιρεία Metro Goldwyn Mayer (MGM), λέγοντας χαριτολογώντας.

Advertisement

“Στο Χόλιγουντ δεν θα με άφηναν να σκαλίζω τις κάμερες με το κατσαβίδι μου” και συμπλήρωνε, “Εκεί κάνουν σινεμά με το μυαλό, εδώ κάνουμε με την καρδιά”, αποδεικνύοντας την βαθιά αγάπη του
για την Ελλάδα και τον πολιτισμό μας.

Στο ενεργητικό του περιλαμβάνονται 175 ταινίες, πολλές από τις οποίες έμειναν κλασσικές, όπως “Η Αγνή του λιμανιού“, “Η Αλίκη στο Ναυτικό“, “Μανταλένα“, “Οι κυρίες της αυλής“, “Στεφανία“, “Λατέρνα, φτώχια και γαρύφαλλο“, “Η θεία από το Σικάγο” και πολλές άλλες.

Συνεργάστηκε με πολλούς μεγάλους ηθοποιούς, ανάμεσά τους η Αλίκη Βουγιουκλάκη, η Ζωή Λάσκαρη, η Ρένα Βλαχοπούλου, ο Αλέκος Αλεξανδράκης, η Μάρθα Καραγιάννη, η Τζένη Καρέζη, ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ, ο Ντίνος Ηλιόπουλος, η Γεωργία Βασιλειάδου ο Λάμπρος Κωνσταντάρας κ.α.

Ο Φιλοποίμην Φίνος είναι μια από τις σημαντικότερες μορφές της σύγχρονης πολιτιστικής ιστορίας του τόπου μας. Το έργο του αποτελεί παγκόσμιο πρότυπο “μαζικής κουλτούρας”, χωρίς αυτό να σημαίνει χαμηλή καλλιτεχνική στάθμη. Η μεγαλύτερη απόδειξη είναι η αέναη αγάπη του κόσμου ανεξαρτήτως ηλικίας, που ψυχαγωγείται βλέποντας ακούραστα ξανά και ξανά αυτές τις ταινίες. Όπως, άλλωστε, έχει πει και ο ίδιος “Στο τέλος μιλάει το πανί”.

Ο “πατέρας” του ελληνικού κινηματογράφου έφυγε από τη ζωή στις 26 Ιανουαρίου του 1977, αρνούμενος να υπηρετήσει ούτε στιγμή την τηλεόραση, η οποία του προκαλούσε αποστροφή.

Προηγούμενο άρθροΟ άνθρωπος που δημιούργησε τον Ελληνικό κινηματογράφο
Επόμενο άρθροΑντίο ζωή 1959-1960