19.8 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Ελένη Προκοπίου: Ο επίγειος παράδεισος της στο Ξυλόκαστρο

Στο πανέμορφο Ξυλόκαστρο και κυριολεκτικά πάνω στο...

Ήξερες ότι ο Θόδωρος Κατσαδράμης…

Ο Θόδωρος Κατσαδράμης γεννήθηκε στη Δόξα Αρκαδίας...

Έφυγε από τη ζωή ο Θόδωρος Κατσαδράμης

Δυστυχώς άλλη μία απώλεια για τον καλλιτεχνικό...
ΑρχικήHθοποιοίΧριστίνα Καλογερίκου 1885-1968

Σχετικές αναρτήσεις

Χριστίνα Καλογερίκου 1885-1968

- Advertisement -

Η Χριστίνα Καλογερίκου γεννήθηκε το 1885 από γονείς ηθοποιούς, τον Παντελή και την Ελπινίκη Ρούσσου.

Η Χριστίνα Καλογερίκου παντρεύτηκε τρεις φορές. Η πρώτη ήταν με τον ηθοποιό Νικόλαο Κούκουλα, η δεύτερη με τον Πάνο Καλογερικό με του οποίου το επίθετο έγινε γνωστή, και η τρίτη με τον επίσης ηθοποιό, Μάριο Παλαιολόγο.

Χριστίνα Καλογερίκου 1885-1968

Στα τέλη του 1800 η Χριστίνα Καλογερίκουπραγματοποίησε τα πρώτα της βήματα στον χώρο του θεάτρου με το έργο, “Οι δύο ορφανές, ενώ το ντεμπούτο της στον κινηματογράφο έγινε το 1917 στην πρώτη Ελληνική ταινία με θέμα τα πάθη του Ιησού. Τίτλος της “Ο ανήφορος του Γολγοθά” με τον Γιώργο Πλουτή στον ρόλο του Ιησού, τον Μάνο Φιλιππίδη στο ρόλο του Πόντιου Πιλάτου και την ίδια ως Μαρία Μαγδαληνή.

Πέρασαν 34 χρόνια έως την δεύτερη συμμετοχή της σε ταινία, που ήταν στην “Νεκρή πολιτεία” σε σκηνοθεσία Φρίξου Ηλιάδη με πρωταγωνίστρια την Ειρήνη Παππά και παραγωγή της Φίνος Φιλμ. Το 1955 έπαιξε και στην “Στέλλα” του Μιχάλη Κακογιάννη με την Μελίνα Μερκούρη στον ομώνυμο ρόλο.

Ωστόσο η πιο σπουδαία εμφάνιση της στον κινηματογράφο ήρθε δύο χρόνια μετά στην υπέροχη ταινία του Ντίνου Δημόπουλου, “Το αμαξάκι” και με πρωταγωνιστή τον Ορέστη Μακρή στον ρόλο ενός αμαξά. Εκεί η ίδια σε μια συγκλονιστική ερμηνεία υποδύοταν μια ξεπεσμένη αριστοκράτισσα που ζούσε με τις αναμνήσεις μιας άλλης εποχής.

Διαβάστε επίσης: Αποκλειστικό, Φωτογραφίες Με Κουστούμια Και Αντικείμενα Της Αλίκης Βουγιουκλάκη

Το 1958 και ενώ ήταν ήδη 73 ετών αποχαιρέτησε για πάντα το σινεμά με την ταινία, “Μακριά απ’ το κόσμο” σε σκηνοθεσία Ορέστη Λάσκου. Το 1955 η Χριστίνα Καλογερίκου εντάχθηκε στο Εθνικό θέατρο όπου μαζί με την Κατίνα Παξινού συγκρότησαν θίασο και ανέβασαν, ” Το σπίτι της Μπερνάρντας Άλμα” σε σκηνοθεσία Αλέξη Μινωτή. Ήταν μια μεγάλη επιτυχία που επαναλήφθηκε 7 χρόνια μετά την σεζόν 1962-1963 και αποτέλεσε το κύκνειο άσμα της σε μια καριέρα 60 και πλέον ετών που σφραγίστηκε με μεγάλους ρόλους και εξαιρετικές κριτικές από κοινό και κριτικούς.

Πέντε χρόνια αργότερα στις 03 Νοεμβρίου του 1968 ηΧριστίνα Καλογερίκου έφυγε απ’τη ζωή αφήνοντας έτσι ένα δυσαναπλήρωτο κενό στον χώρο της έβδομης τέχνης που με τεράστια αγάπη και πάθος υπηρέτησε.

Χριστίνα Καλογερικού: Φιλμογραφία

ΈτοςΤίτλος ταινίας
1917Ο ανήφορος του Γολγοθά
1951Νεκρή πολιτεία
1954Ο δρόμος με τις ακακίες
1955Ο αγαπητικός της βοσκοπούλας
1955Στέλλα
1957Το αμαξάκι
1958Μακρυά απ’ τον Κόσμο
ΈτοςΤίτλος παράστασης
1939Ο Επιθεωρητής
1954Μια γυναίκα χωρίς σημασία
1957Dear Charles ή Τα παιδιά του Εδουάρδου
1957Το Ζαμπελάκι
1961Γέρμα
1962Διάλογοι Καρμηλιτισσών
1962Το Σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα

- Advertisement -
Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο

Σχετικές αναρτήσεις

Ποδηματά Λουϊζα

Η σπουδαία καρατερίστα Λουίζα Ποδηματά άφησε τη σφραγίδα της στο θέατρο, στον κινηματογράφο και στην τηλεόραση με ρόλους χαρακτηριστικούς, παίζοντας πάντα δίπλα σε σπουδαίους...

Ντίνα Κώνστα 1938-2022

Η Ντίνα Κώνστα (πλήρες όνομά, Κωνσταντίνα Κώνστα) γεννήθηκε στη Σάμος στις 31/12/1938 και ήταν Ελληνίδα ηθοποιός . Είχε πρωταγωνιστήσει σε πολλές επιτυχημένες τηλεοπτικές σειρές...

Λάθος στον έρωτα 1961-1962

Η ταινία, "Λάθος στον έρωτα" προβλήθηκε τη σαιζόν 1961-1962 και έκοψε 18.825 εισιτήρια. Ήρθε στην 35η θέση σε 68 ταινίες.Περίληψη της ταινίας, "Λάθος στον...

Τελευταίες αναρτήσεις