14.5 C
Athens
ΑρχικήHθοποιοίΧριστίνα Καλογερίκου 1885-1968

Σχετικές αναρτήσεις

Χριστίνα Καλογερίκου 1885-1968

Η Χριστίνα Καλογερίκου γεννήθηκε το 1885 από γονείς ηθοποιούς, τον Παντελή και την Ελπινίκη Ρούσσου.

Η Χριστίνα Καλογερίκου παντρεύτηκε τρεις φορές. Η πρώτη ήταν με τον ηθοποιό Νικόλαο Κούκουλα, η δεύτερη με τον Πάνο Καλογερικό με του οποίου το επίθετο έγινε γνωστή, και η τρίτη με τον επίσης ηθοποιό, Μάριο Παλαιολόγο.

Χριστίνα Καλογερίκου 1885-1968

Στα τέλη του 1800 η Χριστίνα Καλογερίκουπραγματοποίησε τα πρώτα της βήματα στον χώρο του θεάτρου με το έργο, “Οι δύο ορφανές, ενώ το ντεμπούτο της στον κινηματογράφο έγινε το 1917 στην πρώτη Ελληνική ταινία με θέμα τα πάθη του Ιησού. Τίτλος της “Ο ανήφορος του Γολγοθά” με τον Γιώργο Πλουτή στον ρόλο του Ιησού, τον Μάνο Φιλιππίδη στο ρόλο του Πόντιου Πιλάτου και την ίδια ως Μαρία Μαγδαληνή.

Πέρασαν 34 χρόνια έως την δεύτερη συμμετοχή της σε ταινία, που ήταν στην “Νεκρή πολιτεία” σε σκηνοθεσία Φρίξου Ηλιάδη με πρωταγωνίστρια την Ειρήνη Παππά και παραγωγή της Φίνος Φιλμ. Το 1955 έπαιξε και στην “Στέλλα” του Μιχάλη Κακογιάννη με την Μελίνα Μερκούρη στον ομώνυμο ρόλο.

Ωστόσο η πιο σπουδαία εμφάνιση της στον κινηματογράφο ήρθε δύο χρόνια μετά στην υπέροχη ταινία του Ντίνου Δημόπουλου, “Το αμαξάκι” και με πρωταγωνιστή τον Ορέστη Μακρή στον ρόλο ενός αμαξά. Εκεί η ίδια σε μια συγκλονιστική ερμηνεία υποδύοταν μια ξεπεσμένη αριστοκράτισσα που ζούσε με τις αναμνήσεις μιας άλλης εποχής.

Διαβάστε επίσης: Αποκλειστικό, Φωτογραφίες Με Κουστούμια Και Αντικείμενα Της Αλίκης Βουγιουκλάκη

Το 1958 και ενώ ήταν ήδη 73 ετών αποχαιρέτησε για πάντα το σινεμά με την ταινία, “Μακριά απ’ το κόσμο” σε σκηνοθεσία Ορέστη Λάσκου. Το 1955 η Χριστίνα Καλογερίκου εντάχθηκε στο Εθνικό θέατρο όπου μαζί με την Κατίνα Παξινού συγκρότησαν θίασο και ανέβασαν, ” Το σπίτι της Μπερνάρντας Άλμα” σε σκηνοθεσία Αλέξη Μινωτή. Ήταν μια μεγάλη επιτυχία που επαναλήφθηκε 7 χρόνια μετά την σεζόν 1962-1963 και αποτέλεσε το κύκνειο άσμα της σε μια καριέρα 60 και πλέον ετών που σφραγίστηκε με μεγάλους ρόλους και εξαιρετικές κριτικές από κοινό και κριτικούς.

Πέντε χρόνια αργότερα στις 03 Νοεμβρίου του 1968 η Χριστίνα Καλογερίκου έφυγε απ’τη ζωή αφήνοντας έτσι ένα δυσαναπλήρωτο κενό στον χώρο της έβδομης τέχνης που με τεράστια αγάπη και πάθος υπηρέτησε.

Χριστίνα Καλογερικού: Φιλμογραφία

ΈτοςΤίτλος ταινίας
1917Ο ανήφορος του Γολγοθά
1951Νεκρή πολιτεία
1954Ο δρόμος με τις ακακίες
1955Ο αγαπητικός της βοσκοπούλας
1955Στέλλα
1957Το αμαξάκι
1958Μακρυά απ’ τον Κόσμο
ΈτοςΤίτλος παράστασης
1939Ο Επιθεωρητής
1954Μια γυναίκα χωρίς σημασία
1957Dear Charles ή Τα παιδιά του Εδουάρδου
1957Το Ζαμπελάκι
1961Γέρμα
1962Διάλογοι Καρμηλιτισσών
1962Το Σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα

Προηγούμενο άρθροΧατζηαργύρη Ελένη
Επόμενο άρθροΓιώργος Χριστόπουλος 1939-2005

Σχετικές αναρτήσεις

Προδομένη αγάπη

Πλοκή: Η Άννα (Τζένη Καρέζη), η οποία μένει με τη θεία της (Παμφίλη Σαντοριναίου), φοβάται ότι ο Στράτος (Γιώργος Φούντας), ο άντρας που αγαπά,...

Οι αδίστακτοι

Περίληψη: Ο Στάθης Κούγιας έχει μόλις αποφυλακιστεί και έχει αναλάβει πάλι την αρχηγία της συμμορίας. Αυτή τη φορά όμως την οργανώνει σε διαφορετική βάση....

Αναστασία Διβόλη

Η Αναστασία Διβόλη ήταν κομπάρσα και την βρήκαμε σε 96 ταινίες. Αναστασία Διβόλη: Φιλμογραφία 1960-19691970-1985 ΈτοςΤίτλος ταινίας1963Ο φίλος μου ο Λευτεράκης1964Ο Αριστείδης και τα κορίτσια του1964Νυχτοπερπατήματα1965Το νησί...

Τελευταίες αναρτήσεις