Βαγγέλης Λιβαδάς 1921-2011

Βαγγέλης Λιβαδάς
Advertisement

Ο Βαγγέλης Λιβαδάς ήταν από τους κορυφαίους, αν όχι ο κορυφαίος επιχειρηματίες του θεάτρου, ή θεατρικός παραγωγός όπως ο ίδιος προτιμούσε να τον χαρακτηρίζουν. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1921 και από παιδί ακόμα μαγεύτηκε από τον κόσμο του θεάτρου.

Advertisement

Από το 1958, οπότε παρουσίασε την πρώτη του δουλειά, ο Βαγγέλης Λειβαδάς ανέβασε περισσότερες από 360 παραγωγές, από το αρχαίο ελληνικό θέατρο, το κλασσικό θέατρο, ως την επιθεώρηση, την οπερέτα το μιούζικαλ, και γενικότερα από όλο το φάσμα του θεατρικού ρεπερτορίου.

livadas giouli
Σπύρος Φωκάς, Σμαρούλα Γιούλη και Βαγγέλης Λιβαδάς.

Ο Βαγγέλης Λιβαδάς ανέβασε διεθνώς γνωστά μιούζικαλ όπως: Chicago, Woman Of The Year, Anima Nera, Guys And Dolls, Hello Dolly, Sweet Charity κ.ά, πάντα με πρωταγωνίστρια τη Σμαρούλα Γιούλη, τα μιούζικαλ Αντίο Κορίτσι Μου, Grease, και κλασικότερων επίσης έργων όπως: Σιρανό Ντε Μπερζεράκ, Αδελφοί Καραμαζώφ κ.ά.

Το 1975 ίδρυσε το Αμφιθέατρο και μετέτρεψε το Θέατρο Καλουτά σε αμφιθέατρο, για τις ανάγκες των έργων. Εκεί παρουσίασε τον Ερωτόκριτο του Κορνάρου, την Οδύσσεια κ.ά. Στη συνέχεια, ως θεατρικός παραγωγός ανέβασε για πρώτη φορά την εποχή εκείνη στο Θέατρο του Ηρώδου του Αττικού τη Λυσιστράτη του Αριστοφάνη, με πρωτοφανή επιτυχία.

Έκτοτε ο Βαγγέλης Λιβαδάς παρουσίασε έργα συγγραφέων όπως οι Γρηγόρης Ξενόπουλος, Σπύρος Μελάς, Δημήτρης Ψαθάς, Αλέκος Σακελλάριος, Κώστας Πρετεντέρης, Λάκης Λαζόπουλος, Γιάννης Ξανθούλης. Έφερε στις ελληνικές αίθουσες θεατρικούς σκηνοθέτες του Broadway και του West End, όπως οι Gillian Gregory, Arlene Phillips και John Sharp. Συνεργάστηκε, επίσης, σχεδόν με όλους τούς αξιόλογους Έλληνες σκηνοθέτες, όπως Κώστα Μιχαλίδη, Σπύρο Ευαγγελάτο, Γιώργο Θεοδοσιάδη, Σταμάτη Φασουλη, Γιώργο Κιμούλη, Αντώνη Kαλογρίδη.

Πρωταγωνιστές του υπήρξε η αφρόκρεμα των Ελλήνων ηθοποιών, όπως οι Λάμπρος Κωσταντάρας, Μίμης Φωτόπουλος, Θανάσης Βέγγος, Κώστας Βουτσάς, Σταμάτης Φασουλής, Λάκης Λαζόπουλος, Γιάννης Βούρος, Μίρκα Παπακωνσταντίνου και συνολικά περίπου 1.200 ονόματα.

Η μουσική των παραγωγών του “δώρισε” στην ελληνική μουσική έργα των Μίκη Θεοδωράκη, Μάνου Χατζιδάκι, Σταύρου Ξαρχάκου, Μίμη Πλέσσα, Σταμάτη Σπανουδάκη, Σταμάτη Κραουνάκη, Δημήτρη Παπαδημητρίου.

livadas
Ο Βαγγέλης Λιβαδάς, η Ζωή Λάσκαρη, ο Τόλης Βοσκόπουλος και ο Γιάννης Δαλιανίδης, το καλοκαίρι του 1972.

Για την πολύπλευρη πολυετή του προσφορά στο Ελληνικό Θέατρο, ο Βαγγέλης Λειβαδάς τιμήθηκε από την Εταιρεία Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων (Ε.Ε.Σ). Ο ίδιος πίστευε ότι το θέατρο είναι «Ενός ανδρός αρχή» και ότι παραγωγός στο χώρο του θεάτρου σημαίνει να είσαι «οπαδός του κινδύνου». Οι συνεργάτες του τον αποκαλούσαν «ο φωνακλάς του θεάτρου», ενώ ο ίδιος παραδεχόταν: «Φωνάζω, όμως νομίζω ότι είμαι ευγενής. Και δεν υποκρίνομαι. Λέω μόνον την αλήθεια. Φωνάζω γιατί νοιάζομαι, γιατί έχω αγωνία. Δεν κοιμάμαι τα βράδια. Τρελαίνω τους ανθρώπους που δουλεύουν μαζί μου. Όμως, δεν μπήκα στο θέατρο για να κάνω μια περιουσία. Μπήκα γιατί μου αρέσει να αγωνίζομαι για το θέατρο».

Ο Βαγγέλης Λιβαδάς ήταν παντρεμένος με τη μεγάλη πρωταγωνίστρια του θεάτρου και του κινηματογράφου, Σμαρούλα Γιούλη, από τα πρώτα του επιχειρηματικά βήματα στο χώρο του θεάτρου.

Πέθανε στις 27 Νοεμβρίου του 2011, κατά τη διάρκεια πυρκαγιάς στο σπίτι του στη Γλυφάδα. Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε από άγνωστη αιτία. Η Σμαρούλα Γιούλη, βρέθηκε σε κατάσταση σοκ, ενώ έχει υποστεί αναπνευστικά προβλήματα, από την προσπάθεια της να βοηθήσει το σύζυγο της.

Αρχικά η γνωστή ηθοποιός αρνούνταν να εγκαταλείψει το σπίτι και τον νεκρό σύζυγο της, αλλά τελικά διακομίστηκε στο νοσοκομείο «Σωτηρία» προκειμένου να της παρασχεθούν οι απαραίτητες ιατρικές φροντίδες και τελικά απεβίωσε 3 μήνες μετά (7 Μαρτίου 2012).

Βαγγέλης Λιβαδάς: Θεατρικές παραστάσεις

ΈτοςΤίτλος παράστασης
1973Εκλογές του Μποστ 
1974Ένας Κόσμος Άνω-Κάτω 
1974Συγνώμη που σε ψήφισα πολύ 
1975Απριλιανά Μπαλλέτα 
1975Τσάτσοι-Μπίτσοι-Κώτσοι 
1976Στη φωλιά του κούκου… ε
1978Καφέ Σαντάν 
1982Αλλαγή κι απάνω τούρλα 
1982Και το ΠΑΣΟΚ της Χάιδως 
1983Οι άνδρες προτιμούν τις ξανθές 
1983Του ΠΑΣΟΚ τους το χαβά 
1984Μια στο Καστρί και μια στο πέταλο 
1985Και τώρα και πάλι ΑΜΟΚ 
1987Γελάς… Ελλάς… Αγελάς 
1988Η χαρτοπαίχτρα 
1989Ζητείται τενόρος 
1990Kosta-Cola ζητάς 
1996Αιγαίο… Βαγκέο 
1997Grease 
2004Μίκης Θεοδωράκης: Μια ζωή… Ελλάδα 
2006Δον Καμίλλο 
2012Είδα τον Χάρη με τα μάτια μου 
Προηγούμενο άρθροΜιράντα Μυράτ 1906-1994
Επόμενο άρθρο5 αποκαλύψεις για την ταινία, Ο μικρός δραπέτης