Η ταινία, “Η βουλευτίνα” προβλήθηκε τη σαιζόν 1966-1967 και έκοψε 461.540 εισιτήρια. Ήρθε στην 6η θέση σε 117 ταινίες.
-Η Ρένα Βλαχοπούλου σε μεγάλα κέφια, καθώς και οι ηθοποιοί που την περιτριγυρίζουν, σε μια πολύ ευχάριστη ταινία του παλιού ελληνικού σινεμά.
-Η ταινία, “Η βουλευτίνα” ανήκει σε εκείνες τις λίγες ταινίες που πήραν αφορμή από τα πολιτικά γεγονότα των μέσων της δεκαετίας του ’60 (άλλο παράδειγμα η Κόρη μου η σοσιαλίστρια).
-Τη σεζόν 1966-67 ο νεοσύστατος οργανισμός Καραγιάννης-Καρατζόπουλος βολιδοσκοπεί όλα τα αστέρια του Φίνου υποσχόμενος μεγαλύτερες αμοιβές και ενδεχομένως και περισσότερες ευκαιρίες για ταινίες.
-Η Ρένα Βλαχοπούλου έχει πλέον καθιερωθεί ως πρώτο κινηματογραφικό όνομα. Μετά από τέσσερις σεζόν στη Φίνος Φιλμ και επτά ταινίες με τον Γιάννη Δαλιανίδη.
-Αξίζει να σημειώσουμε ότι τον Ιούνιο του 1966 ο Φάνης Κλεάνθης έγραψε στα Νέα πως η Ρένα Βλαχοπούλου πρόκειται να γίνει συμπαραγωγός του Κώστα Καραγιάννη και θα γυρίσουν μαζί τη Βουλευτίνα (είχαν προηγηθεί ο Θανάσης Βέγγος και η Μάρθα Βούρτση που είχαν ιδρύσει τις δικές τους εταιρίες).
Η ίδια η Ρένα Βλαχοπούλου δηλώνει συμπαραγωγός στην αρκετά πρωτότυπη έναρξη της ταινίας που αντικαθιστά τους παραδοσιακούς τίτλους (διότι “Γράμματα δεν διαβάζει κανένας σας, λοιπόν ευκολία και για σας και οικονομία για μένα!”).
-Η ίδια η ταινία έχει αξία για δυο ακόμα λόγους.
Ο πρώτος είναι ότι διασώζει πλάνα από τις εκλογικές δραστηριότητες της εποχής εκείνης (την κίνηση στα εκλογικά κέντρα, την καταμέτρηση και ανακοίνωση των αποτελεσμάτων).
Ο δεύτερος είναι λιγότερο φανερός σήμερα: μπορεί στην αρχή του έργου η Ρένα να λέει ότι δεν θα μας δείξει τίτλους διότι γράμματα δεν διαβάζει κανένας μας, ωστόσο το έργο έχει μια μεγάλη πρωτοτυπία: στους τίτλους του τέλους, σε ένα πνεύμα… απίστευτης κινηματογραφικής δημοκρατίας, αναφέρονται όλα τα ονόματα των ηθοποιών, από τα γνωστότερα ως τα λιγότερο γνωστά, με τη σειρά που εμφανίζονται στην ταινία, μαζί με τον ρόλο τον οποίο ερμηνεύουν.
Έτσι μαθαίνουμε, μεταξύ άλλων, ότι η κυρία με το φτερό στη στάση του λεωφορείου είναι η Υβόννη Βλαδιμήρου, ο ταξιτζής είναι ο Γιώργος Κωβαίος και ο εκφωνητής του ραδιοφώνου είναι ο Γιάννης Κωστής.
Δυστυχώς όμως αυτός ο λόγος έχει ακυρωθεί σήμερα, γιατί πλέον η ταινία προβάλλεται στην τηλεόραση και κυκλοφορεί σε DVD με την ανεκδίηγητη επεξεργασία που δυστυχώς “επέβαλε” σε όλες τις ταινίες της η εταιρία Καραγιάννης-Καρατζόπουλος, επιτρέποντας στη μοντέρ Θεοδώρα Σολωμού να επέμβει στις ταινίες αλλοιώνοντας το αρχικό μοντάζ και αλλάζοντας τους τίτλους των ταινιών.
Έτσι, στην “τηλεοπτική έκδοση” της Βουλευτίνας οι πρωτότυποι τίτλοι τέλους έχουν αντικατασταθεί από καινούριους (και μάλιστα με σύγχρονη κομπιουτερίστικη γραμματοσειρά) που αναφέρουν πρώτα τα ονόματα των πρώτων ρόλων και έπειτα τα μικρότερα και λιγότερο γνωστά ονόματα, και χωρίς να αναφέρονται όμως οι ρόλοι που ερμηνεύουν.
Με αυτόν τον τρόπο, η σύγχρονη γενιά χάνει μια μοναδική ευκαιρία να γνωρίσει καλύτερα κάποια πρόσωπο του ελληνικού κινηματογράφου. Ψιλά γράμματα, θα μου πείτε. Ναι, αλλά (και) έτσι γράφεται η ιστορία…
Περίληψη της ταινίας, “Η βουλευτίνα”
Η Ρένα Βαρλάμου είναι αρραβωνιασμένη με τον Περικλή Αράπη, οινοπαραγωγό στο επάγγελμα και υποψήφιο βουλευτή με το Εθνικό Αναδιοργανωτικό Κόμμα Περικλής Αράπης. Ο Περικλής έχει αποτύχει 6 φορές στο να βγει βουλευτής, με αποτέλεσμα λόγω οικονομικών δυσκολιών να καθυστερεί το γάμο τους για 4 χρόνια.
Στην τελευταία του προσπάθεια η Ρένα αποφασίζει να των βοηθήσει στην προεκλογική του εκστρατεία αλλά αποτυγχάνει και πάλι στις εκλογές και κοντεύει να χρεοκοπήσει (με χρέος 380.000 δρχ.).
Η ιστορία περιπλέκεται όταν η Ρένα μπαίνει στο ψηφοδέλτιο ενός θείου της, του Ιακώβου Μενεξέ από την Κέρκυρα, ο οποίος πεθαίνει και η Ρένα, ως μοναδική επιλαχούσα στο ψηφοδέλτιο, με μόλις 80 σταυρούς βγαίνει βουλευτής. Αναλαμβάνει τα βουλευτικά της καθήκοντα και έτσι παραμελεί τον Περικλή, τη στιγμή που εκείνος αποφασίζει να παρατήσει την πολιτική του καριέρα για να ορθοποδήσει οικονομικά, αλλά και για να κάνει οικογένεια με τη Ρένα.
Όμως δυστυχώς γι’ αυτόν το τρένο έχει φύγει. Έτσι με την βοήθεια ενός φίλου και συνεργάτη του, του Φιλήμονα, καταφέρνει να βγάλει άκυρη την εκλογή της Ρένας, προκειμένου να την ξαναφέρει κοντά του.
Η Ρένα εκνευρίζεται και δεν θέλει ούτε να τον δει μπροστά της, αλλά τελικά και με τις εξηγήσεις των δικών της τον συγχωρεί. Στο τέλος της ιστορίας τους βρίσκουμε στον μήνα του μέλιτος στην Κέρκυρα, να απολαμβάνουν τη ζωή τους μακριά από πολιτικές ίντριγκες, μπελάδες και ευτράπελα που συνέβησαν καθ’ όλη τη διάρκεια της ταινίας.