27 C
Athens
ΑρχικήHθοποιοίΚίττυ Αρσένη 1935-2013

Σχετικές αναρτήσεις

Κίττυ Αρσένη 1935-2013

Η Κίττυ Αρσένη γεννήθηκε το 1935 στο Αργοστόλι της Κεφαλονιάς στις 8 Φεβρουαρίου του 1935 και ήταν σκηνοθέτρια, ηθοποιός του θεάτρου, του κινηματογράφου και της τηλεόρασης, επίσης και συγγραφέας.

Ήταν αδελφή του πρώην υπουργού Γεράσιμου Αρσένη. Αποφοίτησε από τη δραματική σχολή του Θεάτρου Τέχνης του Κουν το 1958. Συμμετέσχε σε αρκετούς θιάσους («Ελεύθερο Θέατρο», θίασος Έλσας Βεργή, Βίλμας Κύρου κ.ά.).

Η Κίττυ Αρσένη πήρε μέρος στον αντιδικτατορικό αγώνα κατά του καθεστώτος της 21ης Απριλίου, προσχωρώντας στο Πατριωτικό Μέτωπο, συνελήφθη το καλοκαίρι του 1967 και υπέστη βασανιστήρια στην Υποδιεύθυνση Γενικής Ασφάλειας Αθηνών, στην οδό Μπουμπουλίνας 18.

Κίττυ Αρσένη 1935-2013

Η Κίττυ Αρσένη αφηγήθηκε την περιπέτειά της σε ένα βιβλίο της με τίτλο Μπουμπουλίνας 18. Στην παρουσίαση του βιβλίου είχε πει: «Η μαρτυρία τούτη γράφτηκε το 1968 στις διαδρομές του τραίνου Παρίσι – Στρασβούργο. Γράφτηκε ανάμεσα στις καταθέσεις – ανακρίσεις των νομομαθών της Επιτροπής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Γράφτηκε ανάμεσα σε συνεντεύξεις των ξένων ανταποκριτή του New York Times γιατί, περνώντας μια τέτοια διαδικασία, το μόνο γιατρό που δεν χρειάζεται κανείς είναι ψυχίατρος! Γράφτηκε γιατί το πλαστό μου διαβατήριο, οι πεδιάδες της Αλσατίας δε μ’ έπειθαν ότι είχα φύγει από την Ελλάδα, από τη φυλακή, από την Ασφάλεια. Γιατί όντως οι νομομαθείς της Ευρώπης είχαν δίκιο να δυσπιστούν. Όταν δεν μπορείς να μεταφράσεις τη λέξη ταράτσα και απομόνωση σε άλλη γλώσσα δεν υπάρχει prima facie απόδειξη».

Για τη συμμετοχή της στο Πατριωτικό Μέτωπο καταδικάστηκε σε τρία χρόνια φυλακή με αναστολή. Όταν το 1968 η Χούντα έδωσε αμνηστία στους πολιτικούς κρατούμενους, αφέθηκε ελεύθερη. Κατάφερε να φύγει παράνομα στο εξωτερικό την άνοιξη του 1968. Σε κατάθεσή της στο Συμβούλιο της Ευρώπης, κατάγγειλε τη Χούντα για βασανιστήρια και για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η κατάθεσή της βάρυνε στην απόφαση του Συμβουλίου να αποβάλλει τη χώρα μας από τους κόλπους του.

Επανήλθε στην Ελλάδα το 1972, διακινδυνεύοντας να τη συλλάβουν, καθώς είχε γίνει γνωστή ως μάρτυρας που κατέθεσε στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Έχει πει γι’ αυτό: «Αμέσως μόλις επέστρεψα βρήκα ένα συμβολαιογράφο και υπέγραψα ότι αυτά που είπα στο Συμβούλιο της Ευρώπης είναι αλήθεια και αν τυχόν συλληφθώ και αυτά διαψευσθούν θα είναι παρά τη θέλησή μου».

Ασχολήθηκε με την πολιτική και κατέβηκε υποψήφια με το ΚΚΕ εσωτερικού στις πρώτες μετά την Μεταπολίτευση εκλογές. Αργότερα δραστηριοποιήθηκε από τις γραμμές της Ελληνικής Αριστεράς (ήταν μέλος της Κεντρικής Επιτροπής), του Συνασπισμού και πρόσφατα της Δημοκρατικής Αριστεράς. Ασχολήθηκε με συνδικαλιστικά θέματα των ηθοποιών, διετέλεσε δε γενική γραμματέας του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών. Επίσης, διετέλεσε μέλος της Καλλιτεχνικής Επιτροπής του Εθνικού Θεάτρου.

Το 1975 η Κίττυ Αρσένη εξέδωσε το βιβλίο Mπουμπουλίνας 18 στις εκδόσεις Θεμέλιο, στο οποίο εξιστορεί την περιπέτειά της το 1967, στην οδό Μπουμπουλίνας όπου βρισκόταν κρατούμενη στη Γενική Ασφάλεια. Το βιβλίο αυτό επανεκδόθηκε από τον εκδοτικό οίκο Θεμέλιο το 2005.

Το 2008 εκδόθηκε το βιβλίο «Αλέξανδρος Παναγούλης: Πρωταγωνιστής και βάρδος της αντίστασης», στο οποίο η Κίττυ Αρσένη ήταν μία από τους συγγραφείς. Η Κίττυ Αρσένη απεβίωσε στις 14 Σεπτεμβρίου 2013, μετά από πολύχρονη ασθένεια.

Κίττυ Αρσένη: Φιλμογραφία

ΈτοςΤίτλος ταινίας
1931Στέλλα Βιολάντη
1962Ηλέκτρα
1962Θρίαμβος
1978Η Ηλικία της Θάλασσας
1984Αντίστροφη μέτρηση

ΈτοςΤίτλος σειράςΚανάλι
1977|1977Ο Φωτογράφος του ΧωριούΕΡΤ
1977|1977Υποψίες: Ζήτημα συνειδήσεωςΕΡΤ
1977|1977Υποψίες: Η τελευταία άνοιξηΕΡΤ
1977|1977ΥποψίεςΕΡΤ
1979|1979Συνταγματάρχης ΛιάπκινΥΕΝΕΔ
1980|1980ΑργώΕΡΤ
1980|1980Για την τιμή και το χρήμαΥΕΝΕΔ
1982|1982Η κούρσα του θανάτουΕΡΤ
1982|1982Κοχλίας: Οι δυο αγάπεςΕΡΤ
1983|1983Κοχλίας: ΑυτοβιογραφίαΕΡΤ
1988|1988Το σπίτι της θείαςΕΤ2
1992|1992Πωλείται αγάπηΕΤ1
1993|1993Έρχονται οι ΑμερικάνοιMega
1995|1995Χαμένη άνοιξηΕΤ1

Ευχαριστούμε πολύ το greekactor.blogspot.com για τις πληροφορίες.

Σχετικές αναρτήσεις

Λίνα Σακκά 1976-

Η Λίνα Σακκά είναι Ελληνίδα ηθοποιός του κινηματογράφου, του θεάτρου και της τηλεόρασης. Γεννήθηκε στην Κύμη στις 10 Ιουνίου του 1976 και μεγάλωσε στην Αθήνα. Αφού...

Σπύρος Ευαγγελάτος 1940-2017

Ο Σπύρος Ευαγγελάτος ήταν ιδρυτής του Αμφιθεάτρου, σκηνοθέτης, μεταφραστής, καθηγητής και ακαδημαϊκός. Με μία τεράστια πορεία στο χώρο της τέχνης, τιμήθηκε πολλές φορές για την προσφορά...

Αλεξία Ασκαρίδου

Η ηθοποιός Αλεξία Ασκαρίδου ''δάνεισε'' τη φωνή της σε παιδικές σειρές όπως ''Κάντυ Κάντυ'', ''Το μικρό σπίτι στο λιβάδι'' και άλλες. Αλεξία Ασκαρίδου:Φιλμογραφία Εσένα μόνο αγαπώ...

Τελευταίες αναρτήσεις