Χαρούμενο ξεκίνημα: Το πρώτο πραγματικό ελληνικό μιούζικαλ

Χαρούμενο ξεκίνημα
Advertisement

Δεν αποτελεί μυστικό ότι ο Φιλοποίμην Φίνος ήταν ένας άνθρωπος που τολμούσε να κάνει καινοτομίες στον ελληνικό κινηματογράφο, ακόμα και σε δύσκολες εποχές, που το χρήμα ήταν περιορισμένο και τα λάθη δεν επιτρέπονταν.

Advertisement

Μια από τις πολλές καινοτομίες του ήταν το γεγονός ότι ήταν από τους πρώτους παραγωγούς που πίστεψε πραγματικά στη δύναμη των μουσικών ταινιών, οι οποίες αποτέλεσαν τον προπομπό των μετέπειτα μιούζικαλ.

Μια από τις πρώτες σοβαρές προσπάθειες λοιπόν, δημιουργίας μουσικής ταινίας έγινε από τον Φίνο το 1954, με την ταινία «Χαρούμενο ξεκίνημα».

Χαρούμενο Ξεκίνημα
Σκηνή από την ταινία, “Χαρούμενο ξεκίνημα”.

Πρωταγωνιστής της ήταν ο ηθοποιός Γιώργος Οικονομίδης ο οποίος υπήρξε ίσως ο πιο επιτυχημένος και δημοφιλής άνθρωπος του ραδιοφώνου εκείνη την εποχή.

Η συγκεκριμένη ταινία, που αποτελεί και το πρώτο πραγματικό κινηματογραφικό μιούζικαλ που γυρίστηκε στην Ελλάδα, “εκμεταλλεύεται” την προσωπικότητα του Γιώργου Οικονομίδη και τη μόδα του ραδιοφώνου στην Ελλάδα κατά τη δεκαετία του ’50.

Όπως μας πληροφορεί η Finos Film, σχετικά με την υπόθεση της ταινίας, μια ομάδα τριών φίλων και άλλη μια τριών φιλενάδων αποφασίζουν να λάβουν μέρος σε έναν διαγωνισμό διαφήμισης που προκήρυξε ο ραδιοφωνικός σταθμός Αθηνών.

Η κάθε ομάδα προσπαθεί να κερδίσει με κάθε τρόπο, σκαρώνοντας παγίδες για τους ανταγωνιστές της.

Όμως ο έρωτας παρεμβαίνει στις καρδιές των δυο ομάδων και τους ενώνει. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια ενός τραγουδιού, κάνουν από ένα «βουβό» πέρασμα δύο πολύ νέα κορίτσια, που θα κάνουν μεγάλη καριέρα αργότερα στον ελληνικό κινηματογράφο, η Μάρω Κοντού και η Μαίρη Χρονοπούλου.

Η σκηνοθεσία ήταν του Ντίνου Δημόπουλου και το σενάριο των Ασημάκη Γιαλαμά, Γιώργου Οικονομίδη και Κώστα Πρετεντέρη.

Εκτός από τον Γιώργο Οικονομίδη, στην ταινία πρωταγωνιστούσαν οι Ντίνος Ηλιόπουλος, Κάτια Λίντα, Βασίλης Αυλωνίτης, Γεωργία Βασιλειάδου, Μαργαρίτα Παπαγεωργίου, Νίκος Ρίζος, Ρένα Στρατηγού, Γιώργος Δαμασιώτης, Μαργαρίτα Λαμπρινού, Σταύρος Ξενίδης, Νίτσα Τσαγανέα, Χρήστος Τσαγανέας, Σταύρος Ιατρίδης, Σοφία Αρσένη, Νίκος Φέρμας, Κώστας Στράντζαλης, Μάρω Κοντού, Μαίρη Χρονοπούλου.

Η μουσική ήταν του Λυκούργυς Μαρκέα και του Κώστα Καπνίση, ενώ στο τραγούδι εμφανίζοντας ο σπουδαίος Νίκος Γούναρης.

Η ταινία έκανε πρεμιέρα στις 6 Δεκεμβρίου του 1954 και «έκοψε» στην πρώτη προβολή της 124.749 εισιτήρια.

Προηγούμενο άρθροΟ Πόρος και η σχέση του με τον ελληνικό κινηματογράφο
Επόμενο άρθροΗ πρώτη ταινία που σκηνοθέτησε ο Τζαβέλλας στην Φίνος Φιλμ