Η πρώτη ταινία που σκηνοθέτησε ο Τζαβέλλας στην Φίνος Φιλμ

2 2 300x225 1
2 2 300x225 1
Advertisement

Ήταν το 1946, όταν η Ελλάδα έβγαινε από τον εφιάλτη του εμφύλιου πολέμου και προσπαθούσε να επουλώσει τις πληγές της.

Advertisement

Η Τέχνη και ο Πολιτισμός, για άλλη μια φορά στην ιστορία, είχαν αναλάβει να δώσουν πνοή στην ελληνική κοινωνία και να την κρατήσουν όρθια.

Ο Φίνος αποφασίζει να γυρίσει μια ταινία με ενδιαφέρουσα πλοκή, εμπνευσμένη από τα φιλμ νουάρ του αμερικανικού κινηματογράφου, που εκείνη την εποχή έκαναν «θραύση» στις κινηματογραφικές αίθουσες.

Πρόσωπα λησμονημένα

Έτσι, καλεί τον σπουδαίο σκηνοθέτη Γιώργο Τζαβέλλα και συμφωνούν να γυρίσουν την ταινία «Πρόσωπα λησμονημένα», η οποία ήταν και η πρώτη ταινία της Φίνος Φιλμ που σκηνοθέτησε ο Τζαβέλλας.

(Να σημειωθεί ωστόσο ότι η ταινία ήταν συμπαραγωγή με την κινηματογραφική εταιρεία της εποχής Ωρίων).

Μάλιστα, ο σκηνοθέτης που εμφανίζεται σε μια σκηνή του έργου ως οδηγός ενός αυτοκινήτου, θεωρούσε την ταινία αυτή, ως την μεγαλύτερη αποτυχία του.

«Και να φανταστεί κανείς πως από τους κριτικούς χαρακτηρίστηκε, τουλάχιστον σκηνοθετικά, η καλύτερη της χρονιάς», αναφέρει χαρακτηριστικά η Finos Film, στον επίσημο ιστότοπό της.

Στην ταινία πρωταγωνιστούσαν κορυφαίοι ηθοποιοί, που σήμερα θεωρούνται πλέον «ιερά τέρατα» του ελληνικού θεάτρου και κινηματογράφου: Αιμίλιος Βεάκης, Μιράντα Μυράτ, Γιώργος Παππάς, Ζινέτ Λακάζ, Λάμπρος Κωνσταντάρας, Αθανασία Μουστάκα, Δήμος Σταρένιος, Μαρίκα Φιλιππίδου, Τζόλυ Γαρμπή, Κούλης Στολίγκας, Νάσος Κεδράκας κ.α.

Για τον τελευταίο μάλιστα, ήταν η πρώτη κινηματογραφική του εμφάνιση.

Όσον αφορά στην υπόθεση, ένας άνθρωπος του υποκόσμου συναντά σε ένα καμπαρέ του Πειραιά μια παλιά του ερωμένη και εκβιάζει τον τωρινό σύζυγό της επειδή την εμποδίζει να βλέπει το παιδί της που τη θεωρεί χαμένη.

Η μουσική ήταν του Γιώργου Μαλλίδη και στην ταινία τραγουδούσε η Στέλλα Γκρέκα.

Η πρώτη της προβολή έγινε στις 8 Απριλίου 1946.

Προηγούμενο άρθροΧαρούμενο ξεκίνημα: Το πρώτο πραγματικό ελληνικό μιούζικαλ
Επόμενο άρθροΟ γρουσούζης: Η πρώτη ταινία του Ντίνου Ηλιόπουλου