Γιώργος Οικονομίδης 1916-1985

Γιώργος Οικονομίδης
Advertisement

Ταλαντούχος, εύστροφος, μορφωμένος και δραστήριος, ο Γιώργος Οικονομίδης, έγραψε στίχους που άφησαν εποχή, ερμήνευσε τραγούδια που έγιναν επιτυχίες, έγραψε σενάρια και θεατρικά έργα, απέδειξε το υποκριτικό ταλέντο του, ανέδειξε πολλούς καλλιτέχνες, μα πάνω απ’ όλα κατέκτησε το πανελλήνιο σαν πρωτοπόρος κονφερασιέ.

Advertisement

Ο Γιώργος Οικονομίδης γεννήθηκε στην Αθήνα στις 22 Μαΐου του 1916 και ξεκίνησε να σπουδάζει νομικά, αλλά ως λάτρης του Αττίκ, εκπαιδεύτηκε σαν κονφερασιέ στην περίφημη «Μάντρα του Αττίκ» και δεν άργησε να κατακτήσει το κοινό. Πολύ σύντομα, ξεκίνησε τις παρουσιάσεις του σε θέατρα, κέντρα διασκέδασης και αναψυκτήρια, βρίσκοντας μεγάλη απήχηση.

Κατά τον πόλεμο του ΄40 διασκεύασε το ιταλικό τραγούδι του ΄Ελντο ντι Λάτζιο «Ρεγγινέλλα Καμπανιόλα», με τους δικούς του στίχους, «Κορόιδο Μουσολίνι», που έγινε διάσημο καθώς αναπτέρωνε το ηθικό των Ελλήνων. Κατά τη διάρκεια της κατοχής, οργανώθηκε στο ΕΑΜ και διώχτηκε για τις πολιτικές του πεποιθήσεις.

Στις αρχές της δεκαετίας του ’50 είχαν ήδη ανέβει σε πολλά θέατρα επιτυχημένες επιθεωρήσεις, τις οποίες είχε γράψει μαζί με τον Κώστα Πρετεντέρη, και ήταν ήδη γνωστός και αγαπητός στο πανελλήνιο. Αποκορύφωμα ωστόσο της δημοτικότητάς του, αποτέλεσε η οργάνωση και παρουσίαση της διάσημης ραδιοφωνικής εκπομπής «Χαρούμενα Ταλέντα».

oikonomidis

Από τη ζωντανή αυτή Κυριακάτικη εκπομπή, την οποία παρουσίαζε με αξιαγάπητο τρόπο και μοναδικές ατάκες, αναδείχτηκαν πολλοί σπουδαίοι τραγουδιστές, όπως: Νάνα Μούσχουρη, Χάρρυ Κλυνν, Τζένη Βάνου, Γιάννης Βογιατζής, Καίτη Χωματά κ.α.

Παράλληλα, ο Γιώργος Οικονομίδης έγραψε στίχους σε εκατοντάδες τραγούδια, συνεργαζόμενος με του καλύτερους συνθέτες (Σουγιούλ, Μωράκης, Μουζάκης, Πλέσσας, Κπνίσης, Κατσαρός κ.α.) σε επιτυχίες που ερμηνεύτηκαν από τους μεγαλύτερους τραγουδιστές της εποχής. Ως ηθοποιός, συμμετείχε σε κάποιες ταινίες, μία εκ των οποίων το «Χαρούμενο Ξεκίνημα» της Φίνος Φιλμ, η οποία ωστόσο αποτέλεσε την πρώτη προσπάθεια του ελληνικού κινηματογράφου για μουσική κωμωδία.

Έγραψε επίσης σενάρια που γυρίστηκαν σε ταινίες, όπως: «Έξω φτώχεια και καλή καρδιά» (1964), και «Κάλιο πέντε και στο χέρι» (1965). Ήταν λάτρης του Παναθηναϊκού και το 1958 έγραψε τους στίχους για τον Ύμνο της ομάδας του, σε μουσική Γώργου Μουζάκη.

Με την ίδρυση της τηλεόρασης στην Ελλάδα παρουσίαζε εκπομπές όπως:  «Βαριετέ της Αθήνας» (ΤΕΔ, 1969), «Νέα ταλέντα» (ΥΕΝΕΔ, 1969), «Ο ένας στους δυο κερδίζει» (ΥΕΝΕΔ, 1970), οι οποίες κατέκτησαν το τηλεοπτικό κοινό. Στα χρόνια όμως αυτά, έγραψε τους στίχους για τον ύμνο της 21ης Απριλίου και παρουσίασε κάποιες μουσικές εκδηλώσεις που οργάνωσε η δικτατορική κυβέρνηση, μαζί βέβαια με τρανταχτά ονόματα του μουσικού πενταγράμμου.

Έτσι, στα χρόνια της μεταπολίτευσης δεν του συγχωρήθηκε η τότε δραστηριότητα του, με αποτέλεσμα να χαρακτηριστεί – ειδικά αυτός –χουντικός και να μην τιμηθεί δεόντως η καλλιτεχνική του αξία και προσφορά.

Στη διάρκεια της καριέρας του, ο Γιώργος Οικονομίδης έκανε πολλές δωρεές, βοήθησε παιδιά προς υιοθεσία και συναδέλφους του, και οργάνωσε φιλανθρωπικές εκδηλώσεις, χωρίς κανένα οικονομικό κέρδος. Ήταν παντρεμένος με την Λιάνα Βιτσώρη, στιχουργό και ηθοποιό – κόρη των ηθοποιών, Νίτσας Τσαγανέα και Γ. Βιτσώρη.  Η κόρη τους Μαριλένα, είναι επίσης συνθέτρια και τραγουδίστρια, και η εγγονή τους Λιάνα Καρρίερε Οικονομίδου, τραγουδίστρια και ηθοποιός.

Ο Γιώργος Οικονομίδης έγραψε ιστορία στο είδος του με εντυπωσιακή  και αμείωτη διάρκεια. Οι παλαιότεροι θα θυμούνται πάντα με νοσταλγία τον χαρακτηριστικό χαιρετισμό στο κοινό του: «Φίλοι μου αγαπημένοι, γεια σας και χαρά σας», αλλά και τις μοναδικές ατάκες του!

Συνοδοιπόρος του στη ζωή και στο «Άλσος» στάθηκε η σύζυγος του, η ηθοποιός ποιήτρια και θεατρική συγγραφέας, Λιάνα Βιτσώρη με την οποία απέκτησε δυο παιδιά. Τον γιο του Χρήστο Οικονομίδη και την μουσικό και θεατρική συγγραφέα, Μαριαλένα Οικονομίδου. Ο Γιώργος Οικονομίδης πέθανε στην Αθήνα, χτυπημένος από καρκίνο του πνεύμονα στις 22 Απριλίου του 1985.

Γιώργος Οικονομίδης: Φιλμογραφία

ΈτοςΤίτλος ταινίας
1954Χαρούμενο ξεκίνημα 
1957Μαρία Πενταγιώτισσα 
1958Γερακίνα 
1959Επιστροφή από το μέτωπο 
1959Κρυστάλλω 
1960Καλημέρα Αθήνα 
1962Μην Ερωτεύεσαι το Σάββατο 
1964Έξω φτώχεια και καλή καρδιά 
1964Κάθε λιμάνι και καημός 
1965Κάλλιο πέντε και στο χέρι 
1966Ήρωες 
1966Με τη λάμψη στα μάτια 
1968Το ΠΡΟ-ΠΟ και τα μπουζούκια 
1970Σε ικετεύω αγάπη μου 
1971Ο Καου-Μπόυς του Μεταξουργείου 

Ευχαριστούμε θερμά το  greekactor.blogspot.gr  για τις πληροφορίες.

Προηγούμενο άρθροΣταύρος Ξενίδης 1923-2008
Επόμενο άρθροΠαϊτατζή Άννα