Μια ζωή την έχουμε: Παρασκήνιο από την ταινία

Μια ζωή την έχουμε
Advertisement

Αν σήμερα μιλάμε για διαμάντια του ελληνικού κινηματογράφου, τότε ένα από αυτά είναι και η ταινία της Φίνος Φίλμ, “Μια ζωή την έχουμε” η οποία βγήκε στις κινηματογραφικές αίθουσες το 1958 σε σκηνοθεσία και σενάριο του Γιώργου Τζαβέλλα.

Advertisement

Σε αυτή την ταινία όλοι οι ηθοποιοί ήταν σπουδαίοι: Δημήτρης Χόρν, Υβόν Σανσόν, Χρήστος Τσαγανέας, Βασίλης Αυλωνίτης και πολλοί άλλοι.
Και είχε όλα εκείνα τα στοιχεία για να σαρώσει σε εισιτήρια, κάτι όμως που δεν έγινε.
Ας δούμε τώρα μερικά από τα όχι και τόσο γνωστά στοιχεία της σπουαδαίας αυτής ταινίας:

Photo1 mia zoi

Καταρχήν ο τίτλος της ταινίας πάρθηκε από τους στίχους του γνωστού τραγουδιού, “Ο μήνας έχει εννιά” του Μιχάλη Σουγιούλ.

Η συγκεκριμένη ταινία ήταν μια από τις ακριβότερες παραγωγές της Φίνος Φίλμ. Για χάρη της Ιταλίδας “σταρ” Υβόν Σανσόν, έφτιαξε μέχρι και τουαλέτες στα στούντιο ο Φιλοποίμην Φίνος (μέχρι τότε δεν υπήρχαν) προκειμένου να ικανοποιήσει όλα τα αιτήματα της ντίβας.

Αν και ο Μάρκος Ζέρβας, (δεξί χέρι του Φίνου) είχε πολλές ενστάσεις για αυτή την ταινία λόγω τεράστιου buget τελικά ο Φιλοποίμην την έκανε.

Η ταινία αφορά τη ζωή ενός φτωχού και δειλού υπαλλήλου τραπέζης (Δημήτρη Χόρν), που όταν βλέπει την κοκότα, ερωμένη Υβόν Σανσόν του αφεντικού του Τσαγανέα, την ερωτεύεται, αλλά χωρίς ανταπόκριση. Αργότερα, όμως, όταν θα βρεθεί, κατά λάθος πλούσιος, γίνεται τολμηρός και τη φλερτάρει, τότε εκείνη ανταποκρίνεται, κι για χάρη της σπαταλάει 1.101.101,10 δραχμές μέσα σε λίγες μέρες.

Αρχικά ο Τζαβέλλας δημιούργησε το σενάριο, έχοντας στο μυαλό του για τον πρωταγωνιστικό ρόλο τον μεγάλο Βασίλη Λογοθετίδη. Ωστόσο εκείνος λόγω υγείας δεν κατάφερε να παίξει αυτόν τον σπουδαίο ρόλο και έτσι τον έδωσε στον Χόρν.

zervas vivlio

Διαβάστε με πόσο γλαφυρό τρόπο εξιστορεί τα γεγονότα για την ταινία ο Μάρκος Ζέρβας που ήταν το Α και το Ω της Φίνος Φίλμ:

Πριν τελειώσει η ταινία, “Το τελευταίο ψέμα” ο Φίνος φεύγει στην Ιταλία για να συνεννοηθεί και να την φέρει στην Ελλάδα για το έργο του Γιώργου Τζαβέλλα, “Μια ζωή την έχουμε” την Υβόν Σανσόν την οποία στο έργο θα ερωτεύοταν ο Λογοθετίδης για τον οποίο ήταν γραμμένο το σενάριο.

Ο Φίνος φέρνει την Υβόν Σανσόν που στην Ιταλία μπορεί να ήταν κάποια στάρ εκείνη την εποχή, όμως στην Ελλάδα δεν την ήξερε κανείς. Την εγκατέστησε στο Ολύμπικ Οτέλ, έγινε δεξίωση με πολλές φανφάρες, δημοσιογράφους, φωτορεπόρτερ και το χάι σοσάιτι της εποχής εκείνης και διαδόθηκε ότι καταγόταν από Κερκυραϊκή οικογένεια.

Το ότι η Φίνος Φίλμ θα έκανε μια ταινία με ξένη στάρ, έμοιαζε να σώζει τα περιορισμένα ελληνικά όρια προβολών και εκμετάλλευσης. Ήταν ένα ρίσκο του Φίνου για ταινίες διεθνούς επιπέδου. Ετοιμάζεται να αρχίσει τα γυρίσματα, όταν ξαφνικά αρρωσταίνει ο Λογοθετίδης.
Η Σανσόν έχει συμβόλαιο περιορισμένου χρόνου που δεν επιτρέπει καμιά καθυστέρηση. Έτσι ο ρόλος δόθηκε στον Δημήτρη Χόρν.

-Όταν το άκουσα ότι θα δουλέψουμε με τον Τάκη, καταχάρηκα. Αυτόν τον άνθρωπο και μόνο μια φορά να μιλήσεις μαζί του, τον λατρεύεις και εγώ είχα ήδη κάνει δύο δουλειές μαζί του.

mia zoi
Σκηνή από τα γυρίσματα της ταινίας, “Μια ζωή την έχουμε”.

Τα γυρίσματα έχουν αρχίσει με την Σανσόν που είναι μια Ευρωπαία ηθοποιός και με έναν απολαυστικό ευαίσθητο Βασίλη Αυλωνίτη.

Έχω κάνει κάποια σκηνικά που ν΄ανταποκρίνονται στο έργο αλλά και στο ταπεραμέντο του Χόρν και το έργο προχωράει με τέτοιο κέφι που μεταδίδει ο Τάκης ώστε κανένας να μην θέλει να τελειώσει η ταινία αυτή.

Στα διαλείματα των γυρισμάτων ο Κελεσίδης ακομπανιάρει στο πιάνο στίχους που απαγγέλει ο Χόρν, σατυρίζοντας τους πάντες και τα πάντα.
Δεν θυμάμαι των άλλων, θυμάμαι όμως αυτό που είχε σκαρώσει για μένα, ένα δείγμα και για τα στιχάκια των άλλων ΄που δεν θυμάμαι:

“Ο Μάρκος είναι καλό παιδί,
δουλειά σπουδαία κάνει.
Μας λέει αν κάθε ηθοποιός,
μιλάει καλά ή…κλάνει”.

Του Νίκου Νικόλιζα.
Αναδημοσίευση άρθρου από το respectnews.gr

Προηγούμενο άρθροΒέτα Μπετίνη: Ποιό τραγούδι έγραψε το 1989 και έγινε τεράστια επιτυχία
Επόμενο άρθροΘέμης Μάνεσης: Ο μάγκας, Μένιος Τσαπάρας