Τσαγανέας Χρήστος

on

Ο Χρήστος Τσαγανέας (2 Ιουλίου 1906 – 2 Ιουλίου 1976) ήταν Έλληνας ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου.

Γεννήθηκε στη Βραΐλα της Ρουμανίας. Εμφανίστηκε σε πλήθος ταινιών, ενώ γνωστότερος ρόλος του είναι αυτός του διευθυντή Κολεγίου στην ταινία Το ξύλο βγήκε απ’ τον παράδεισο
, με τη χαρακτηριστική ατάκα “βεβαίως-βεβαίως”
. Ο πρώτος σύντομος ρόλος που ερμήνευσε με ιδιαίτερη επιτυχία ήταν στην ταινία Οι Γερμανοί ξανάρχονται
με τονΒασίλη Λογοθετίδη που ερμήνευσε τον τρόφιμο του τρελοκομείου, που μέσα στη δίνη της «νέας κατοχής» φώναζε την αλησμόνητη φράση «Άνθρωποι, Άνθρωποι, προς τι το μίσος και ο αλληλοσπαραγμός
».

Υπήρξε δεύτερος σύζυγος της επίσης ηθοποιού Νίτσας Τσαγανέα και πεθερός του Γ. Οικονομίδη. Πέθανε την ημέρα των γενεθλίων του. Κηδεύτηκε στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών. Την επομένη της εκταφής ετάφη στο ίδιο μέρος ο Βασίλης Τσιτσάνης.

Φιλμογραφία

  • Ένα αγόρι αλλιώτικο απ’ τα άλλα (1971) …. Ιάκωβος Δημητρίου
  • Κάθε ναυάγιο και μια κόλαση (1971)
  • Η κρεβατομουρμούρα (1971) …. Mαυρομιχαλέας
  • Ο Μανολιός ξανακτυπά (1971) ….. Τεπελένης
  • Μάρα και η τσιγγάνα (1971)
  • Μια γυναίκα φεύγει (1971) …. κύριος Χρυσάφης
  • Σέργιος και Άννα (1971)
  • Ο ακτύπητος χτυπήθηκε (1970) …. Ανδροκλής Χαλδούπης
  • Ένας μάγκας στα σαλόνια (1969) …. Γεράσιμος Νικολάου
  • Οι άντρες δεν λυγίζουν ποτέ (1968) ….. ιδιοκτήτης κλινικής
  • Δόκτωρ Ζι-Βέγγος (1968) ….. Μπάμπης
  • Επιχείρησις Απόλλων (1968) …. πρέσβης Φρεντερίκ
  • Ο παλιάτσος (1968)
  • Ο Ρωμιός έχει φιλότιμο (1968) …. Κρίτων Στεφανής
  • Δημήτρη μου… Δημήτρη μου (1967) …. Γεράσιμος Καρράς
  • Τα δολλάρια της Ασπασίας (1967) …. Ψαλτάκης
  • Κοκοβιός και σπάρος στα δίχτυα της αράχνης (1967)
  • Το πιο λαμπρό αστέρι (1967)
  • Το πλοίο της χαράς (1967) ….. ο καπετάνιος
  • Ο σατράπης (1967)
  • 5.000 ψέματα (1966) …. Πάτροκλος Σωκρατίδης, αρχαιολάτρης
  • Η αρτίστα (1966) …. Ηλίας
  • Ένα καράβι Παπαδόπουλοι (1966) … πελ Παπ
  • Το συρτάκι της αμαρτίας (1966) …. Φίλωνας
  • Θυσία (ταινία) (1966)
  • Φτωχός, αλλά τίμιος (1965)
  • Η πικραγαπημένη (1965)
  • Η στοργή (1965) …. Κλεόπας Χατζηγεωργίου
  • Του χωρισμού ο πόνος (1965) ….. Μάριος Περεσιάδης
  • Αλύγιστη στη ζωή (1964)
  • Αν έχεις τύχη (1964) …. Φωκίων Καρυάδης
  • Είναι βαρύς ο πόνος μου (1964) …. Γιαλούρης
  • Ο δρόμος με τα κόκκινα φώτα (1963)
  • Ο φίλος μου ο Λευτεράκης (1963) …. Β. Καρατζαμούλης, ψυχίατρος
  • Κάτι να καίει (1963) ….Πετρίδης
  • Όσα κρύβει η νύχτα (1963)
  • Ο διάβολος και η ουρά του (1962)
  • Οι κατατρεγμένοι (1962)
  • Ο Θόδωρος και το δίκαννο (1962) …. Παντελής
  • Η κυρία του κυρίου (1962) …. Θεοφάνης Ντελάκης
  • Μην ερωτεύεσαι το Σαββάτο (1962)
  • Ορφανή σε ξένα χέρια (1962) …. Νόταρης
  • Πεζοδρόμιο (1962)
  • Προδομένη αγάπη (1962) …. Αλέξανδρος Βενέτης
  • Ο Θεόδωρος και το δίκαννο (1962) …. Παντελής
  • Ποιος θα κρίνει την κοινωνία (1961)
  • Φτωχαδάκια και λεφτάδες (1961) …. Λεωνίδας Ντεκρίσης, τρελός
  • Μάνα μου, παραστράτησα (1961) …. πατέρας Πέτρου
  • Μην κλάψεις για μένα (1961)
  • Τα νειάτα θέλουν έρωτα (1961)
  • Ο θάνατος θα ξαναρθεί (1961) …. γιατρός
  • Έγκλημα στα παρασκήνια (1960) ….Παύλος Στεφάνου
  • Πλούσιοι χωρίς λεφτά!…. (1960)
  • Το χαμίνι (1960) …. Νικηφόρος
  • Διακοπές στην Κολοπετινίτσα (1959) ….. Ιορδάνης Μουράτογλου
  • Έγκλημα στο Κολωνάκι (1959) …. Κώστας Φλωράς
  • Να ζήσουν τα φτωχόπαιδα (1959) ….. Πλούταρχος Παχουλός
  • Το ξύλο βγήκε από τον παράδεισο (1959) …. Διευθυντής Σχολείου, με το ‘Βεβαίως, Βεβαίως‘
  • Μια ζωή την έχουμε (1958) …. Διευθυντής Εμποροπιστωτικής Τραπέζης
  • Ο μισογύνης (1958) ….. Πλάτωνας
  • Το φιντανάκι (1955) …. Γιαβρούσης
  • Τζο ο Τρομερός (1955) ….. Λαυρέντης Καλλίρης
  • Λατέρνα, φτώχεια και φιλότιμο (1955) ….. Μπεναρδής, Εφοπλιστής
  • Ο άνεμος του μίσους (1954)
  • Χαρούμενο ξεκίνημα (1954) …. Διευθυντής Προγράμματος Ραδιοφωνικού Σταθμού
  • Έτσι έσβησε η ζωή μου (1952)
  • Χαμένοι άγγελοι (1948) ….. Χρήστος Τεράκης
  • Μαντάμ Σουσού (1948)
  • Οι Γερμανοί ξανάρχονται (1948) ….. τρελός ‘ο σωτήρας της ανθρωπότητας‘
  • Κακός δρόμος (1933)
Προηγούμενο άρθροΤουμασάτου Μαριάννα
Επόμενο άρθροΤσαγγάνη Μάγδα
Ελληνικός Κινηματογράφος Τσαγανέας Χρήστος
Ελληνικός Κινηματογράφος
Ο ιστότοπος αυτός δημιουργήθηκε με σκοπό να μοιραζόμαστε όλες τις υπέροχες αναμνήσεις από την εποχή του ελληνικού κινηματογράφου, το γέλιο και τη συγκίνηση, μέσα απο πλούσιο φωτογραφικό υλικό, βίντεο, τρέιλερ, ατάκες που έμειναν στην ιστορία, άγνωστες και μη πτυχές της προσωπικής και επαγγελματικής ζωής των ηθοποιών, προτεινόμενες ταινίες και οτιδήποτε σχετικό με όλους εκείνους τους ηθοποιούς, σεναριογράφους και σκηνοθέτες που με το λαμπρό ταλέντο τους μεγαλώνουν γενιές και γενιές!
57,664ΥποστηρικτέςΚάντε Like
8,886ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
2,081ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Δείτε και αυτα

Γιαννούλης Άγγελος Τσαγανέας Χρήστος

Γιαννούλης Άγγελος

Ο Άγγελος Γιαννούλης γεννήθηκε το 1910. Από το 1945 έως το 1983 έλαβε μέρος σε 125 παραστάσεις του Εθνικού θεάτρου. Φιλμογραφία Ρεπό (1982) Ιφιγένεια (1977) Οι ξενιτεμένοι...
Ροζάν Μερόπη Τσαγανέας Χρήστος

Ροζάν Μερόπη

Μαλούχος Βασίλης Τσαγανέας Χρήστος

Μαλούχος Βασίλης