Βρισκόμαστε στα 1975. Η δικτατορία των συνταγματαρχών αποτελεί πλέον κακό παρελθόν, αλλά οι συνέπειες της βίαιης επέμβασής της στην πολιτική, οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας έχουν παραμείνει. (Και δυστυχώς τις βιώνουμε μέχρι σήμερα).
Η τηλεόραση συνεχίζει να κερδίζει έδαφος, με αποτέλεσμα ο κινηματογράφος να χάνει συνεχώς την επιρροή του στους Έλληνες. Ακόμα και η Finos Film περνάει κρίση, ωστόσο εξακολουθεί να αποτελεί τον «φάρο» του καλού, ελληνικού κινηματογράφου.
Τη χρονιά εκείνη λοιπόν ο Φίνος και ο Γιάννης Δαλιανίδης αποφασίζουν να δημιουργήσουν μια «μαύρη» κωμωδία, που αρμόζει όμως άριστα με το κλίμα της εποχής και των ζητημάτων που πλέον τίθενται επιτακτικά για τη χώρα.Ζητήματα όπως η δημοκρατία, ο ανθρωπισμός, η αλληλεγγύη.
Η ταινία είχε τίτλο «Ο τρομοκράτης» και όπως είχε αναφέρει κάποτε σε συνέντευξή του ο Δαλιανίδης, αποτελούσε παράλληλα «ένα πικρό σχόλιο για αυτούς που προσπαθούν να γίνουν κάτι που δεν είναι στην πραγματικότητα». Στον «Τρομοκράτη» πρωταγωνιστούσε ο Κώστας Βουτσάς, ο οποίος με την ταινία αυτή κλείνει για πάντα τον κύκλο της συνεργασίας του με την Finos Film.
Η υπόθεση ήταν οι εξής: Τρεις φίλοι, μετά τη χούντα αποφασίζουν να δημιουργήσουν ένα νέο πολιτικό κόμμα για το καλό της πατρίδας. Ωστόσο, για να το επιτύχουν αυτό χρειάζονται χρήματα, τα οποία δεν διαθέτουν.
Έτσι αποφασίζουν να κάνουν κάτι ακραίο: Απαγάγουν έναν πλούσιο επιχειρηματία, απειλώντας τους δικούς του πως αν δεν πληρώσουν τα λύτρα θα τον σκοτώσουν. Οι δικοί του όμως κάθε άλλο παρά ενδιαφέρονται να σωθεί ο άνθρωπος τους, με αποτέλεσμα αυτοί να μείνουν με τον επιχειρηματία στα χέρια, τον οποίο από την άλλη δεν μπορούν και να σκοτώσουν, γιατί δεν είναι δολοφόνοι.
Ο «Τρομοκράτης» αποτελεί μια διαχρονική ταινία, που αποδεικνύει με εύστοχο τρόπο ότι ακόμα και οι καλύτερες προθέσεις μπορούν κάποια στιγμή να οδηγήσουν σε τραγικά λάθη. Μαζί με τον Βουτσά – ο οποίος για άλλη μια φορά είναι εξαιρετικός, παραμένοντας το ίδιο «φρέσκος» όπως σε όλες τις ταινίες του στη Finos Film -, πρωταγωνιστούν οι Νίκος Δαδινόπουλος και Σωτήρης Τζεβελέκος, οι οποίοι επίσης δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό.
Άλλωστε εκείνη την εποχή ο Κώστας Βουτσάς ήταν σε μια ακόμα άκρως παραγωγική περίοδο της επαγγελματικής του ζωής, αφού πρωταγωνιστούσε στο «μυθικό» πλέον τηλεοπτικό σίριαλ «Ο ονειροπαρμένος», ενώ «έσπαγε ταμεία» και στο θέατρο.
Μαζί με τους Βουτσά, Δαδινόπουλο και Τζεβελέκο, στον «Τρομοκράτη» συμμετείχε ένα ενδιαφέρον καστ ηθοποιών, νέων και παλαιότερων, όπως οι Κούλα Αγαγιώτου, Μπέτυ Αρβανίτη, Νίκος Σκιαδάς, Στέλιος Λιονάκης, Σταύρος Φαρμάκης, Μάγδα Τσαγγάνη, Νίκος Κούρος, Λουίζα Μπατίστα, Γιώργος Τζιφός, Ειρήνη Κουμαριανού, Γιάννης Λιακάκος, Βαγγέλης Πλοιός, Λάουρα Καλατζαντωνάκη, Γιώργος Λουκάκης, Φέφη Μπαλλή, Φραγκούλης Φραγκούλης, Μάνια Κολιανδρή κ.α.
Στις προβλέψεις τους για το σωστό timing δημιουργίας μιας τέτοιας ταινίας δικαιώθηκαν και ο Δαλιανίδης και ο Φίνος. Ο «Τρομοκράτης» στην πρώτη του προβολή έκοψε 70.090 εισιτήρια και έλαβε την 4η θέση ανάμεσα στις 38 ταινίες της σεζόν 1975-1976, επίδοση που προφανώς κρίθηκε πολύ καλή για τα δεδομένα της εποχής εκείνης.
Ο Γιάννης Δαλιανίδης εκτός από τη σκηνοθεσία, έγραψε και το σενάριο, ενώ η ταινία αυτή αποτέλεσε την πρότελευταία που γύρισε για λογαριασμό της Finos Film. H μουσική ήταν του Μίμη Πλέσσα και η φωτογραφία του εξαιρετικού Νίκου Γαρδέλη.