Οι δύο κομπάρσοι πρωταθλητές στην ταινία Η Αλίκη στο Ναυτικό

πρωταθλητές
Advertisement

Η ταινία «Η Αλίκη στο ναυτικό» που έχουν παρακολουθήσει τουλάχιστον από μία φορά όλοι οι Έλληνες παίχθηκε στους κινηματογράφους για πρώτη φορά στις 13 Φεβρουαρίου 1961 και συνολικά έκοψε 213.409 εισιτήρια.

Advertisement

Μεγάλο μέρος της γυρίστηκε στο αντιτορπιλικό συνοδείας «Ιέραξ» που είχε καθελκυστεί στη διάρκεια του Β΄ παγκοσμίου πολέμου στις ΗΠΑ και παραχωρήθηκε στο ελληνικό πολεμικό ναυτικό στις 15 Μαρτίου 1951. Το αμερικάνικο όνομα του ήταν USS Elbert DE768. Το Ιέραξ παροπλίστηκε και διαγράφηκε από τα μητρώα του πολεμικού μας ναυτικού την 1η Αυγούστου 1991.

Η Αλίκη στο Ναυτικό
Η Αλίκη Βουγιουκλάκη και ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ στην ταινία, “Η Αλίκη στο Ναυτικό”.

Τώρα θα μου πείτε τι σχέση έχουν όλα αυτά με τον αθλητισμό… Και όμως, στα γυρίσματα της ταινίας, διάρκειας 90 λεπτών πήραν μέρος και δυο άνθρωποι του αθλητισμού όπου μάλιστα εμφανίζονται σε αρκετές σκηνές του φιλμ που είχε σκηνοθέτη και σεναριογράφο τον Αλέκο Σακελλάριο σε μουσική Χατζιδάκη. Ο Σακελλάριος είχε έμμονη την ιδέα να τα κάνει όλα τέλεια. Ως εκ τούτου αναζήτησε συμβούλους περί ναυτικών ζητημάτων.

Ο ηθοποιός Κώστας Παπαχρήστος που έπαιξε άπειρους ρόλους ως χωροφύλακας στη καριέρα του, βρήκε στη σχολή ναυτικών δοκίμων τον γνωστό του Λάκη Τσιάντα που υπηρετούσε εκεί κα αργότερα έγινε πασίγνωστος διαιτητής πόλο.

Ο Τσιάντας λοιπόν συμβούλευε τον Σακελλάριο και λίγες ημέρες αργότερα έφερε ως βοηθό και τον συμμαθητή του στη σχολή, τον Παναγιώτη Παναγάκο που επίσης έγινε αργότερα γνωστός διαιτητής πόλο. Και οι δυο δόκιμοι ήταν πρωταθλητές ναυτικού πεντάθλου που περιλάμβανε δυο αγωνίσματα κολύμβησης σε πισίνα, ένα μακροβούτι, κολύμβηση με ανδρείκελο και κολύμβηση με βατραχοπέδιλα.

Ο Τσιάντας εμφανίζεται στη σκηνή όπου η Αλίκη Βουγιουκλάκη έχει κρυφτεί κάτω από το καραβόπανο της σωσίβιας λέμβου και δύο τρεις ακόμα φορές. Ο Παναγάκος λιγότερο. Και από τότε μέχρι και σήμερα το καλαμπούρι στις παρέες τους είναι ποιος από τους δυο είχε τον μεγαλύτερο ρόλο στην ταινία.

Ο Τσιάντας, απόστρατος αξιωματικός του ΠΝ σήμερα, θυμάται το τρομερό ταλέντο του Δημήτρη Παπαμιχαήλ και της Αλίκης καθώς και τις σφαλιάρες που όλοι έριχναν εντός και εκτός ταινίας στον Γιάννη Γκιωνάκη.

Προηγούμενο άρθροΠάνος Γλυκοφρύδης
Επόμενο άρθροΗ εξομολόγηση του Νίκου Δαδινόπουλου