Ο Θάνος Λειβαδίτης και η θρυλική σειρά Οι δίκαιοι

oi dikaioi
oi dikaioi
Advertisement

Το Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 1974, στις 20.30, στο κανάλι της ΥΕΝΕΔ, προβάλλεται το πρώτο επεισόδιο της ελληνικής σειράς, “Οι δίκαιοι” που θα σηµειώσει τεράστια επιτυχία και θα παίζεται δύο χρόνια. Το σενάριο γράφει ο Θάνος Λειβαδίτης που κρατά και τον
πρωταγωνιστικό ρόλο, είναι ο δικηγόρος-ντετέκτιβ Άγγελος Καρνέζης.

Advertisement

Ενας αξέχαστος ρόλος σε µια θρυλική σειρά της ασπρόµαυρης τηλεόρασης, που αποτελείται από τέσσερις διαφορετικές ιστορίες με ήρωα τον δικηγόρο Καρνέζη.

Ο Άγγελος Καρνέζης πηγαινοέρχεταιστους διαδρόµους των δικαστηρίων των φυλακών και στα ύποπτα καταφύγια του υποκόσμουγια να χτυπήσει το έγκληµα άμεσα και σωστά. ‘Ενας ακέραιος άνθρωπος, που θυσιάζει τηνπροσωπική του ζωή στο χρέος μιας ακατάλυτης έννοιας, της δικαιοσύνης. Ο Θάνος Λειβαδίτης που τον υποδύεται, γίνεται και τηλεοπτικός σταρ, αφού έχει ήδη διαγράψει µια σπουδαίαπορεία στο θέατρο και τον κινηματογράφο.

Γεννηµένος το Μάιο του 1934 στη Λαµία, ο Θάνος Λειβαδίτης σπούδασε ζωγραφική για δύο χρόνια στη Σχολή Καλών Τεχνών του Πολυτεχνείου Αθηνών µε δάσκαλο τον Γιάννη Μόραλη και στη Δραµατική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Αποφοιτά το 1957, αλλά μένει στο Εθνικό Θέατρο για δεκατρία χρόνια.

Ο Θάνος Λειβαδίτης και η θρυλική σειρά Οι δίκαιοι
Ο Θάνος Λειβαδίτης και ηΜέμα Σταθοπούλου.

Παίζει τον Βαλέριο (πρώτος ρόλος) στον Φιλάργυρο, τον Αίμονα στην Αντιγόνη, τον Νεοπτόλεμο στον Φιλοκτήτη, στον Μάκβεθ και σε πολλά άλλα. Πριν ακόµα τελειώσει τη Σχολή, εµφανίζεται στη µεγάλη οθόνη, στην ταινία Τέσσερις νύφες κι ένας γαμπρός, την κινηματογραφική µεταφορά του θεατρικού έργου, του Δημήτρη Γιαννουκάκη, “Το Σπίτι Των Τεσσάρων Κοριτσιών”.

Η καθιέρωση όμως στο σινεµά, θα έρθει µε τη δεύτερη ταινία, όπου θα είναι ζευγάρι με την Μάρθα Βούρτση (Καρδιές στην καταιγίδα, 1963). Η μόδα της εποχής είναι τα μελό και ο Θάνος Λειβαδίτης είναι ο νέος ζεν πρεµιέ που αναζητά ο ελληνικός κινηµατογράφος. Οι τίτλοι των ταινιών που πρωταγωνιστεί είναι χαρακτηριστικοί:

Για λίγη στοργή, Η καρδιά της µάνας, Παιδί µου δεν αμάρτησα, Αφήστε µε να ζήσω, Θα ζήσω για σένα, Ζήσε για την αγάπη µας, Στη θύελλα της µεγάλης αγάπης, Μεγάλες αγάπες, Πικρή µου αγάπη, Ο µεγάλος όρκος, Το φτωχάπαιδο, Το τελευταίο δάκρυ, Δάκρυα οργής, Το κορίτσι της οργής, Κάθε ναυάγιο και µία κόλαση κ.α. Σε κάποιες από αυτές, το σενάριο είναι δικό του. Στις περισσότερες, συµπρωταγωνίστριά του είναι η Μέμα Σταθόπούλου.

Ο Θάνος Λειβαδίτης γνωρίζει την Μέμα Σταθοπούλου όταν είναι ακόμα μαθήτρια στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Το 1964, μαζί με τον Μάνο Κατράκη, τον Νίκο Ξανθόπουλο και την Γκιζέλα Ντάλι πρωταγωνιστούν στην ταινία, Οι επικίνδυνοι, στα πρότυπα του Κατήφορου (σκηνοθεσία Γιάννη Δαλιανίδη) που βρήκε άπειρους μιμητές για πολλά χρόνια.

Για το δεύτερο γυναικείο ρόλο, προτείνει την Μέμα Σταθοπούλου, η οποία αναγράφεται στους τίτλους της ταινίας με το βαφτιστικό της όνομα: Δήµητρα.

Η Μέµα Σταθοπούλου γεννήθηκε στην Πάτρα το 1942. Στο θέατρο πρωτοεµφανίστηκε δίπλα στον Δηµήτρη Χορν και καθιερώθηκε ως πρωταγωνίστρια στον κινηματογράφο. Μέσα σε 8 χρόνια έπαιξε σε 25 ταινίες, κυρίως µελόδραματικές, έχοντας όμως το δικό της στιλ.

Με τον Θάνο Λειβαδίτη, εκτός από ζευγάρι στην οθόνη, γίνονται ζευγάρι και στη ζωή. Ζουν ένα παθιασµένο έρωτα για δέκα χρόνια, χωρίς να έχουν την επιθυμία να παντρευτούν. ‘Οταν χωρίσουν, εκείνη θα παντρευτεί τον γνωστό βιομήχανο Δημήτρη Μαρούση και θα αποσυρθεί από τα καλλιτεχνικά, για να μεγαλώσει τα δύο τους παιδιά, τον Κώστα και την Έλλη. Δέκα χρόνια μετά, ο γάμος θα διαλυθεί και η Μέµα θα επιστρέψει στην Πάτρα, ανοίγοντας τη δική της επιχείρηση.

Όµως το σαράκι της ηθοποιίας, την τρώει ακόμα. Οι προσπάθειες για επιστροφή στο θέατρο και την τηλεόραση, θα μείνουν προσπάθειες. Τα χρόνια που λείπει από το χώρο, της στοιχίζουν μια δυναμική επιστροφή. Η απογοήτευση μεγάλη, συν κάποιες δουλειές που δεν γίνονται τελικά και οι πόρτες µένουν κλειστές.

΄Οσο όµως η Μέμα Σταθοπούλου χτυπούσε πόρτες, εκείνη την χτυπούσε ο καρκίνος. Στις 17 Οκτωβρίου 1999 θα περάσει στην αιωνιότητα, έχοντας πάντα δίπλα της τον καλό της φίλο Θάνο Λειβαδίτη.

Τραγική συνέχεια, το 2005, η κόρη της σκοτώθηκε σε τροχαίο δυστύχηµα µε μηχανή, σε ηλικία μόλις 24 ετών.Ο Θάνος Λειβαδίτης µετά το χωρισμό του µε την Μέµα Σταθοπούλου κι αφού πια ο ελληνικός κινηµατογράφος, χάνεται χρόνο µε το χρόνο, αποφασίζει να γράψει και να πρωταγωνιστήσει στην τηλεόραση, που κερδίζει ολοένα και περισσότερους θεατές. ΄Ετσι, το 1974, αρχίζουν οι Δίκαια…

Η πρώτη ιστορία αποτελείται από 33 επεισόδια κι έχει τίτλο, Εν ονόματι του νόµου. Δίπλα στον Θάνο Λειβαδίτη, κάνει το τηλεοπτικό του ντεµπούτο στο ρόλο του εισαγγελέα ο Δημήτρης Μυρότ, κατεξοχήν θεατρικός ηθοποιός, κι αυτό είναι ένα µεγάλο πλεονέκτημα για τη σειρά.

Η κινηµατογραφική σκηνοθεσία του Αντώνη Τέμπου και η συµμετοχή πολλών αγαπηµένων αλλά και νέων ηθοποιών, είναι βασικά στοιχεία της επιτυχίας (Μαίρη Φαρμάκη στο ρόλο της κατηγορούµενης, Ελένη Ζαφειρίου, Θόδωρος Έξαρχος, Λίλυ Παπαγιάννη, Νίκος Βασταρδής, Ειρήνη Κακαβούλη και ο Ιάκωβος Ψαρράς ως ντετέκτιβ, που παίζει και στις υπόλοιπες
ιστορίες).

Η σειρά -με την υποβληιική µουσική των τίτλων- σαρώνει σε τηλεθέαση από το πρώτο επεισόδιο και κρατά αµείωτο το ενδιαφέρον των τηλεθεατών που παρακολουθεί με µεγάλη αγωνία όσα συμβαίνουν στο Μικτό Ορκωτό Κακουργιοδικείο. Όταν τελειώσει η πρώτη ιστορία, ακολουθεί η δεύτερη που έχει ακόµα µεγαλύτερη επιτυχία, όπως και οι επόµενες που θα ακολουθήσουν.

Στη δεύτερη ιστορία, Η ώρα της τιμωρίας, που αρχίζει Νοέμβριο του 1974 και τελειώνει Μάιο του 1975, εκτός από τον Θάνο Λειβαδίτη και τον Ιάκωβο Ψαρρά, πρωταγωνιστούν ο Νίκος Γαλανός, η Νόρα Κατσέλη, η Μαίρη Κυβέλου και ο Μάνος Κατράκης.

Η τρίτη ιστορία που ολοκληρώθηκε το Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς με τίτλο Οι εκβιαστές, είχε πρωταγωνίστρια την Μαρία Αλιφέρη και στην τέταρτη με τίτλο, Οι αρχαιοκάπηλοι (προβολή τελευταίου επεισοδίου: Σάββατο 8 Μαϊου 1976) έπαιζαν ο Θάνος Κωτσόπουλος, η Αφροδίτη Γρηγοριάδου, ο Ανέστης Βλάχος, ο Βύρρων Πάλλης, ο Μηνάς Χρηστίδης και ο Δηµήτρης Μαλαβέτας.

Το κοινό διψόει για δικαιοσύνη, διψάει να βρεθούν οι ένοχοι και να αφεθούν ελεύθεροι οι αθώοι κατηγορούµενοι. Ο αλόγιστος δικηγόρος Άγγελος Καρνέζης γίνεται ιδιαίτερα αγαπητό πρόσωπο, ενώ το αυτοκίνητο που οδηγεί, η λευκή Toyota Celica, είναι το σήμα κατατεθέν του.

Ο Θάνος Λειβαδίτης, παρόλο που οι Δίκαια είναι από τις σειρές µε τη μεγαλύτερη τηλεθέαση, θα επιστρέψει στη μικρή οθόνη πέντε χρόνια μετά, το 1981 ως δηµοσιογράφος Άρης Μαρτέλης µε τους Αξιόπιστους, και το 1983 µε το βαρύ πυροβολικό, Οι Ιερόσυλοι, που στο τελευταίο επεισόδιο συγκεντρώνει ποσοστό θεαματικότητας 82%! Αυτό όµως, είναι µια άλλη
ιστορία.

1η Σεπτεµβρίου 2005, ο Θάνος Λειβαδίτης περνάει στην αιωνιότητα και οι σειρές του στην τηλεοπτική ιστορία.

Προηγούμενο άρθροΤι μου έμαθαν οι Απαράδεκτοι
Επόμενο άρθρο3o Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης 1962